Hoppa till innehåll

DÄRFÖR SKA DU LÄSA FÖR DITT BARN

Därför ska du läsa för ditt barn

Hoppas du att ditt barn ska tycka om läsning lika mycket som du gör? Eller vill du få ditt barn att tycka om läsning för att det inte var något du själv tyckte om?

Hur som helst så är jag här för att hjälpa dig. Jag ger dig praktiska tips på hur du kan få ditt barn att tycka om läsning och när det är bäst att introducera läsning. Tips: det är nog tidigare än du tror!

När bör du introducera böcker?

Innan ditt barn ens är fött kan det vara så att dina nära och kära kommer med barnböcker i present. Det kan tyckas lite väl tidigt att tänka på böcker för en nyfödd – de kan ju inte ens hålla upp sitt huvud, och än mindre läsa.

Men att introducera läsning redan när ditt barn är nyfött är faktiskt en bra idé. Här är några av anledningarna varför:

 • Det ger ett ytterligare tillfälle för anknytning och att vara nära och interagera med ditt barn.
 • Ditt barn kommer att förbereda sig för att så småningom läsa på egen hand, även om det sker omedvetet.
 • Det kan hjälpa ditt barn att utveckla språkförmågan.
 • Barnet får uppleva flera olika känslor.

Vad du kan förvänta dig

Eftersom att ditt barn inte förstår ord än så kan du läsa precis vad du vill – det kan vara ett bra tillfälle för dig att komma ikapp med din egen läsning! Ditt barn kommer att lyssna på ditt tonfall, se dina ansiktsuttryck och ändå dra nytta av det.

Ditt barn kommer inte vara redo att läsa Shakespeare, men du kan fortfarande få in lite kvalitetstid. Se bara till så att det inte blir en alltför lång sagostund. Och ärligt talat, som en ny mamma eller pappa är det troligen inget du kan unna dig ändå. Sikta på ett par minuters läsning åt gången.

För att ditt barn ska kunna utforska boken på ett säkert sätt kan du tänka på att köpa en bok i klotband istället för kartong. Om barnet stoppar en kartongbok i munnen, börjar dreggla och tugga på den så kommer den inte att hålla länge. Min dotter försökte använda min favoritbok som en bitring och det tog inte lång tid innan jag var tvungen att slänga den!

Om du vill läsa texter som du tror att ditt barn tycker är mer underhållande än vad du själv skulle ha läst så kan du välja ut några färgglada kartongböcker som skulle kunna fånga ditt barns uppmärksamhet. Om du börjar läsa för ett spädbarn bör du dock vara förberedd på att han eller hon i stort sett inte bryr sig om boken alls.

Fördelar med att läsa för ditt barn

Att det finns många fördelar med att läsa för ditt barn, oavsett ålder, är inte så förvånande, men du kanske inte har tänkt på den mängd fördelar det ger. Att läsa är till stor nytta oavsett ålder. Här är 15 av de främsta fördelarna med att läsa för ditt barn.

1. Det utvecklar nervkopplingarna i språkets del av hjärnan

Att lyssna på någon som läser stärker nervkopplingarna så att ditt barn får ett ökat ordförråd bara genom att lyssna på dig läsa. Det är bevisat att det receptiva ordförrådet blir större genom att lyssna på någon som läser. Receptivt ordförråd är den samling ord de förstår.

2. De utvecklas också kognitivt

När du läser för ditt barn tar de del av alla kognitiva fördelar med läsning – de tar in vad du säger, lär sig siffror, färger, former, djur och allt annat du läser om.

Ditt barn kommer att börja förstå orsak och verkan och förmågan till logiskt tänkande blir mer utvecklat.

3. Det utvecklar relationen mellan dig och din bebis

En familj som läser håller ihop. Det ger er ett ytterligare tillfälle för anknytning. Du har redan andra sätt att anknyta, men det finns något särskilt avslappnande med läsning.

Att läsa för ditt barn utvecklar relationen mellan er

Eftersom att du läser kommer du inte kunna koncentrera dig på något annat än dig och ditt barn. Du har ingen möjlighet att surfa på telefonen när du läser – du blir fullständigt fokuserad på nuet. Det är goda nyheter för dig och ditt barn vad gäller anknytning.

4. Det är helt enkelt roligt

Att ha roligt kan ha fördelar i sig själv. Det kan minska barnets stress – och ja, även barn kan känna stress, precis som vuxna gör.

Genom att lägga ned tid på roliga aktiviteter kan sömnen förbättras, mer positiva känslor utvecklas och relationer kan stärkas.

5. Det kan ha en avslappnande effekt

Småbarn är inte direkt kända för att vara lugna – särskilt inte när du vill att de ska vara det. Det är nästan som att de har en vana att bli uppvarvade när du allra mest önskar att de i stället varvade ned, som när de ska sova, till exempel.

Att läsa kan hjälpa dem att lugna ned sig så att ni båda kan sova. Du skulle kunna börja en halvtimme innan läggdags. Bädda in ditt barn, släck ned lite grann och läs med en mjuk och lugnande röst.

6. Det kan förbättra kommunikationen

Om du vill utveckla en nära relation med ditt barn där ni kan tala om allt mellan himmel och jord så är läsning en bra början.

När du läser gör du mer än att bara läsa upp orden på sidorna. Ni interagerar – du ställer frågor, ditt barn frågar tillbaka. Ni samtalar om hur personerna i boken känner och allt annat som dyker upp i dina och ditt barns tankar.

Det är så kommunikation utvecklas – genom att dela små förtroendeskapande stunder och samtalar så att ni så småningom kan ta er an större frågor.

7. Det kan göra att de presterar bättre i skolan

Bara genom det faktum att ni läser kan du lyckas få ditt barn att få högre betyg i skolan. Det spelar ingen roll om barnen förstår orden de hör. Att börja tidigt med lärande, som exempelvis läsning, gör att de presterar bättre i skolan.

De lär sig tycka om läsning, eller lär sig åtminstone att det är viktigt, och läsförståelse är något som kommer till nytta i alla skolämnen.

8. Det utvecklar deras uppmärksamhetsförmåga

Idag finns det mycket som lägger hinder för utvecklingen av barns uppmärksamhetsförmåga. Med datorspel, mobiltelefoner och surfplattor kan det vara svårt att få barn att hålla kvar intresset för sådant som kräver lite mer uppmärksamhet och engagemang än de är vana vid.

Läsning är något som är lite långsammare än vad ditt barn är van vid – men det är något positivt i dagens klickbetesvärld.

Om barn vänjer sig vid böcker och läsning vid en tidigare ålder så blir det inte lika främmande för dem. De är då vana med läsning som aktivitet och deras uppmärksamhetsförmåga förbättras.

9. Det gör dem till bättre lyssnare

Innan ditt barn har lärt sig läsa så är det endast med hjälp av bilder och upplästa ord han eller hon kan sätta sig in i handlingen.

Du målar upp en helt ny värld för ditt barn med den saga du läser och han eller hon kommer att lyssna noggrant även om du inte märker det. Du kommer att upptäcka hur uppmärksamma barn kan vara när du har en privat konversation med din partner eller en vän och helt plötsligt kommer på ditt barn med att tjuvlyssna på varenda ord!

Att vara med dig när du läser gör att ditt barn vänjer sig vid att lyssna i stället för att vara tyst.

10. Det utvecklar deras föreställningsförmåga

Har du någonsin sett en filmatisering av en bok som du läst och blivit besviken för att den inte var så som du hade föreställt dig? Det är din föreställningsförmåga.

Barns föreställningsförmåga kan öppnas upp genom aktiviteter som att leka och läsa på egen hand. De förs in i en fantasivärld där de upplever att de är en del av handlingen. De föreställer sig hur de skulle känna och agera om de kastades in i de situationer huvudkaraktärerna befinner sig i.

Vissa barn fantiserar dessutom fram egna sagor när de läser en bok. De flesta skribenter var hängivna läsare innan de skrev sitt allra första ord.

11. Det höjer ditt barns IQ

Läsförståelse är lite som att ha ett hemligt vapen. Det ger dig förmågan att förstå komplicerade frågor.

Kommer du ihåg de där kluriga matteproblemen i skolan? Där du behövde all koncentration bara för att förstå vad de bad dig räkna ut? Det var med läsförståelse det kunde lösas.

Att läsa för ditt barn ökar förmågan att förstå komplicerade frågor

För att lösa en fråga på rätt sätt krävs att man först förstår vad den handlar om och det är precis det som läsförståelse hjälper dig med.

12. Det förbättrar förmågan till kritiskt tänkande

Det är inte tillräckligt att bara lyssna på orden i boken för att förbättra sitt kritiska tänkande dock. Du och ditt barn kommer att behöva anstränga er mer än så.

Det räcker inte att bara aktivt lyssna på sagan, utan ditt barn måste också försöka förstå vad han eller hon läser eller hör för att få ut så mycket möjligt av boken. Det kan verka svårt att uppmuntra ditt barn till det, men allt du behöver göra är att ställa frågor. En fråga kan till exempel vara vad huvudkaraktären skulle kunna göra för att ta sig ur den svårighet han eller hon befinner sig i.

13. Det hjälper ditt barn att utveckla empati

Om det är något den här världen behöver mer av, och som experter menar att barn får mindre av, så är det empati. Empati innebär ditt barns förmåga till inlevelse i andra människors känslor.

För att utveckla den empatiska förmågan kan du skaffa böcker som hjälper ditt barn att relatera till andra personer och sätta sig in i deras situation. Det finns många böcker på temat inkludering och hur det känns att utsättas för mobbning.

För att stimulera ditt barns empati kan du samtidigt som du läser ställa frågor om hur ditt barn skulle känna om han eller hon var huvudkaraktären. Om det sker en olycka under potträningen, till exempel, så kan du fråga om han eller hon skulle bli ledsen eller skämmas.

14. Det kan utveckla deras copingförmåga

Genom att se hur andra människor hanterar sina känslor kan ditt barn lära sig hantera sina egna. Genom att lyssna på någon som läser eller genom att läsa på egen hand lär sig barn viktiga copingmekanismer.

Gör ditt barn uppmärksamt på när en karaktär är ledsen, arg eller besviken. Visa bilden i boken så att ditt barn kan se karaktärens ansiktsuttryck. Det hjälper barnet att känna igen känslorna och lära sig hur de kan hanteras.

Du hjälper ditt barn att förstå känslor när du läser för ditt barn

15. Det kan hjälpa dem igenom livets olika stadier

Nya stadier i livet som potträning eller att börja på förskola är läskiga saker för småbarn. Jag kommer fortfarande ihåg hur skräckslagen jag var inför att börja förskolan. Böcker kan hjälpa barn som går igenom dessa stadier att känna sig modigare och mer förberedda inför nya utmaningar.

Tio tips för att uppmuntra läsande

Du vet att det är viktigt att läsa för ditt barn för att han eller hon ska tycka om läsning, men ändå känner du att det går trögt av någon anledning. Det viktiga är att du försöker. Med de här 10 tipsen kan du lyckas.

1. Ställ frågor

Ställ frågor om vad ditt barn läser om han eller hon redan kan läsa på egen hand.

Barn är inte de bästa på att ge korta sammanfattningar, så förbered dig på att det kan ta lite tid och förvänta dig inte att det är helt begripligt hur de förklarar handlingen. Även om du känner att hjärnan håller på svämma över av all information, så låt inte ditt barn se hur uttråkad du är.

Tips för att uppmuntra läsande

Om ditt barn inte kan läsa på egen hand ännu och det är du som läser för barnet så kan du stanna till efter ett par sidor för att ställa frågor. Du kan fråga om huvudkaraktärens uttryck eller agerande. Tänk bara på att fråga efter ditt barns åsikt eftersom att det håller honom eller henne engagerad.

2. Läs samma bok som ditt äldre barn

Bokcirklar är roliga av en anledning – det är intressant att ta del av andra personers perspektiv på den bok du läser. Det kan också vara ett tillfälle för att knyta an till varandra. Kanske tycker du och ditt barn om att jämföra anteckningar för en bok ni läser tillsammans.

3. Ta fram läsmaterial som är lämpligt för åldern

Om du har försökt att få ditt barn intresserat av läsning, men inte lyckats, så bör du introducera böcker som är mer lämpliga för åldern. Det är större sannolikhet att ni hittar en bok som intresserar ditt barn om du låter honom eller henne välja själv mellan ett antal olika böcker. Du och ditt barn kanske helt enkelt inte dras till samma böcker, och det är helt okej.

Läs också: Bästa barnböckerna 2022

Men du bör också se till så att ditt barn har tillgång till material som är lämpligt för barnets ålder. Om boken är för svår- eller lättläst så kommer ditt barn att tappa intresset.

4. Anpassa böckerna efter barnets intressen

Välj böcker där ditt barn får utforska sina intressen. Om du har en stor djurälskare där hemma, ta då tillvara på det intresset och ta fram böcker om hundar, katter eller andra favoritdjur.

Ta med ditt barn till biblioteket så kan han eller hon välja och vraka bland djurböckerna.

5. Prioritera läsning du också

Så som föräldrarna gör, gör barnen. Om ditt barn ser dig läsa böcker eller tidningar på din fritid så kommer han eller hon att vilja gör samma sak. Bara genom att läsa 15 minuter om dagen skapar du en god läsvana hos barnet.

6. Stressa inte

Om du själv verkar vilja få kvällsläsningen överstökad så fort som möjligt så kommer ditt barn att märka det. Det spelar ingen roll hur lång din lista över saker att göra är. Ditt barn kommer ändå märka att det inte är något du tycker om. Och om barnet uppfattar det som att du tycker det är plågsamt att läsa för honom eller henne så kommer inte heller ditt barn vilja läsa.

7. Gör det till en vana

Det är lätt hänt att man inte hinner med allt när man har ont om tid. Att läsa för dina barn kanske är något av det första som du prioriterar bort när du inte har tid till annat än det absolut nödvändiga.

Men om du vill göra läsning till en vana för ditt barn så är det något du måste prioritera. Gör det till en vana så blir det så småningom en vana för ditt barn också.

8. Sluta inte läsa deras favoriter

Du kanske känner att du börjar bli galen om du behöver läsa Pippi Långstrump för ditt barn en gång till. Du har redan läst Pippi hundra gånger men varje gång kommer ditt barn släpandes med samma bok. Det räcker nu, va?

Nix. Jag är ledsen över att ge dig dåliga nyheter, men om ditt barn verkligen tycker om en särskild bok och vill höra den om och om igen så får du helt enkelt leva med det och läsa på. Det kan vara tröttsamt för dig, men så småningom kommer du tänka tillbaka på de stunder då ditt barn ville läsa sin favoritbok om och om igen.

Läs också: Lättlästa böcker för barn 6 år

9. Ha alltid böcker nära till hands

Det är en bra idé att ha ett par böcker i skötväskan. Du kan då få in lite läsning så fort ditt barn är i behov av lite underhållning, som i väntrummet till läkaren, med barnvakten eller till och med i bilen.

Varför inte ha ett gäng böcker i en träback ståendes på golvet? Då blir det lättillängligt för både barn och dig.

Ha alltid böcker nära till hands

Läsning behöver inte vara så formellt – det kan klämmas in lite här och där.

10. Ha roligt

Om du vill att ditt barn ska tycka om läsning så måste du visa varför det är kul. Gör till rösten på något roligt sätt och använd mycket ansiktsuttryck för att visa att läsning inte behöver vara så seriöst. Om ditt barn får ta del av din barnsliga sida så kommer han eller hon vilja läsa mer.

Metoder för läsinlärning

Det är ett stort steg för barn att lära sig läsa – det är det också för deras föräldrar. Det kan få en att känna sig väldigt stolt, men det kan också vara förknippat med mycket stress.

Föräldrar oroar sig över om deras barn hamnar efter eller lär sig grunderna till läsning så som de ska. Om föräldrarna verkar ängsliga över deras barns framsteg så kan det göra barnen osäkra och mindre benägna att börja läsa.

Borde läsning introduceras innan de börjar förskolan?

Det går bra att försöka lära barn grunderna i läsning innan de börjar förskolan. De borde redan vara bekanta med böcker om läsningen påbörjats när de var spädbarn.

Å andra sidan, om du är orolig över att din metod och dina instruktioner skulle vara förvirrande för ditt barn så är det okej att inte lära ut grunderna innan förskolan. Barn hamnar inte efter deras klasskamrater bara för att de inte läser första skoldagen.

Läs också: Bästa barnböckerna för barn som är 5-år

Oavsett hur du väljer att göra med läsningen innan förskolan, så finns det några saker som kan vara värdefulla att lära ditt barn inför den stora dagen, som exempelvis:

 • Alfabetssången.
 • Att böcker läses från vänster till höger och från framsida till baksida – du kan visa det genom att låta ditt finger följa med i raderna.
 • Namnen på minst 10 bokstäver.

När kan barn läsa på egen hand?

Många barn kan läsa på egen hand när de slutar första klass. Men om ditt barn inte gör det så tänk på att detta varierar väldigt mycket från barn till barn. Hör med ditt barns lärare om de har några tips om du oroar dig vid den här åldern.

Hur du beter dig när barn läser

Att läsa är något väldigt spännande för barn – de känner sig stora och stolta när de kan läsa en bok. Ta inte ifrån dem den stoltheten genom att lägga dig i för mycket. Så här bör du göra:

 • Det går bra att rätta feluttalade ord. Skratta inte åt barnets uttal. Berätta bara hur det uttalas och gå tillsammans igenom uttalet ljud för ljud.
 • Berätta för ditt barn hur stolt du är och att du tycker om att höra ditt barn läsa. Det uppmuntrar barnet till att fortsätta.
 • Lyssna tålmodigt, även om du är väldigt upptagen.

Vanliga inlärningsmetoder

1. Ljudning

Ljudning är den vanligaste metoden för läsinlärning. Den bygger på att lära barnen kopplingen mellan bokstäverna och hur de låter.

Barnen får lära sig enskilda bokstäver eller kombinationer av bokstäver, hur de låter och sätta samman ljuden till ett helt ord.

Fördelar

 • Den utvecklar förmågan till ordigenkänning.
 • Den hjälper dem med stavningen.

Nackdelar

 • Den hjälper dem inte att förstå betydelsen av ord.
 • Ljudning lär inte barnet vad texten de läser betyder.

2. Helordsmetoden

Denna metod kallas också ”look and say”. Den lär ut läsning genom att använda sig av förmågan att se mönster i stället för att dela upp ord i enskilda bokstäver.

Ofta använder man memoreringskort för att lära ut dessa ord. Ibland kombineras orden med bilder. Korten visas för eleverna tills de känner igen ordmönstret och lagt det på minnet. Det ger dem ett robust visuellt lexikon – ord de omedelbart känner igen när de ser dem.

Fördelar

 • Den kan lära ut ord där ljudning inte fungerar.

Nackdelar

 • Det går inte lika snabbt som med ljudning.

Lärare kan inte lära barn alla ord de behöver lära sig. Enligt de som förespråkar denna metod kan man bara lära ut 500 ord under första klass.

Vanliga problem

Det kan vara frustrerande att lära sig läsa. Och som småbarnsföräldrar vet så kan frustration få en att tappa motivationen till att lära sig. Här är några tips på hur du kan hjälpa ditt barn.

 • Lugna ditt barn med kramar när han eller hon känner sig uppgiven.
 • Påminn barnet om saker som han eller hon inte trodde sig kunna klara, men ändå lyckades med.
 • Uppmuntra ditt barn till att fortsätta försöka.

Sagostunder och bokcirklar

Glöm inte bort biblioteket när du letar efter nya böcker att intressera ditt barn för. Många bibliotek har sagostunder för förskolebarn som kan sitta still och behålla uppmärksamheten i några minuter. Sagostunderna är ett bra tillfälle för ditt barn att träna på läsförståelse och samtidigt träffa nya kompisar.

Låna hem barnböcker från biblioteket

Många bibliotek har också bokcirklar för barn. Om ditt barn är för blygt för att delta i sådana aktiviteter så kan du försöka få en av ditt barns kompisar att följa med.

Vissa större bibliotek har ofta en fin barnavdelning för både små och stora barn. Där brukar det finnas böcker, tidningar, skivor och filmer för barn på svenska och andra språk. Min dotter absolut älskar att besöka barnavdelningen. Hon springer runt och bläddrar bland bilderböckerna, pekar och utforskar alla böcker som vi inte har hemma. Och leker med alla leksaker så klart.

Bokrekommendationer efter ålder

När du letar efter böcker till ditt barn, måste du inte bara överväga vilken typ av intressen de har, men också deras läsnivå. Om du väljer böcker som är för svåra för barnet att ta sig igenom, kommer de snabbt förlora intresset och öka deras frustration.

Så här kan du avgöra om läsnivån är lämpligt för ditt barn:

 • De flesta barnböcker har en rekommenderad läsålder som anges på framsidan eller baksidan.
 • Titta på hur svåra orden är i boken. Om du har lyssnat på när ditt barn läser, bör du kunna avgöra om de kommer att kunna hänga med i boken.
 • Använd en app som hjälper dig att bestämma nivån. Med appar, som Literacy Leveler, skannar du bara in bokens ISBN-kod och du får direkt upp bokens rekommenderade åldersgrupp.
 • Be om rekommendationer från lärare, pedagoger, bibliotekarier och andra föräldrar.

Vill du ha fler idéer? Kolla in mina bästa val:

Dela gärna denna artikel med andra föräldrar, de kanske inte vet att det är bra att börja läsa för sitt barn direkt efter födseln!


Källor

Vi använder endast högkvalitativa källor, inklusive granskade studier, för att stödja faktan i våra artiklar.


Etiketter:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *