Hoppa till innehåll

Bästa barnböckerna för 5-åringar [UPPDATERAD 2024]

Inlägget innehåller reklam via annonslänkar.

Är det dags att komma igång med läsningen för barnet? Då kan våra tips om de bästa barnböckerna för 5-åringar vara riktigt användbar för dig! Oavsett om barnet redan har börjat läsa lite grann eller om ni ska försöka komma igång ordentligt kan ni hitta mängder av inspiration och idéer då ni vill köpa bra böcker.

Att läsa för sitt barn är en otroligt viktig del för utveckling och stimulering av barnets olika förmågor. När barnet får vara med och läsa, se och lyssna händer det massor i barnets huvud och mängder av tankar cirkulerar för att ta in alla intryck.

Detta är ett riktigt bra sätt för barn att lära sig nya saker, förstå omvärlden och få perspektiv på livet, samt såklart för utveckling av såväl språk och tal som läsning och förståelse.

Det bästa är att du under läsningen också kan låta barnet vara delaktigt, ställa frågor, visa intresse och testa på egen hand, allt för att det ska kännas utmanande och givande på samma gång. Vi hoppas verkligen att de tips vi ger när det kommer till bästa barnböckerna för 5-åringar kan hjälpa dig att hitta nya bokfavoriter!

De bästa böckerna för en 5-åring 2024

Ta del av de bästa barnböckerna för 5-åringar nedan!

1. Trollet är inte hemma

Trollet är inte hemma är en fin bok för barn som är 5-år
Trollet är inte hemma är en fin bok för barn som är 5-år

I ”trollet är hemma” får ni följa med Lars Lerin, sonen Rafael och katterna Mimi och Silling på en minst sagt spännande promenad. De kommer fram till en mörk källare och ropar, men det är ingen där. Det är helt tyst, förutom fåglarna som kvittrar. Är trollet hemma? Vem vet?

Berättelsen skildrar hur det kan se ut när en förälder ska förklara att troll, spöken och andra läskiga figurer bara är påhitt. Alla får tro som de vill, vilket även gäller barn. Det finns ingen som egentligen vet, och fantasin har ingen lag. En intressant historia med härliga bilder som barn kan ta lärdom av.

2. Hur låter bokstaven?

En av de bästa böckerna för 5-åringar som ska lära sig läsa, Hur låten bokstaven?
En av de bästa böckerna för 5-åringar som ska lära sig läsa, ”Hur låten bokstaven?”

Det här är enligt oss en av de bästa barnböckerna för 5-åringar som ska lära sig läsa. Att kunna vad bokstäverna heter och rabbla alfabetet är en sak, men att veta hur alla bokstäver låter är en annan. Och det är ju också något som krävs för att bokstäverna ska bli till ord när vi läser.

I den här boken kan barnet lära sig alla bokstäver och alla bokstavsljud på ett underhållande och lättsamt sätt. För varje bokstav kan barnet lyssna på bokstavsljudet genom att trycka på knappen. För barnet är det lättare att sätta ihop det ena med det andra om man både får se, lyssna och testa!

3. Billie, korven och havet

I boken Billie, Korven och Havet får din 5-åring utforska havet
I boken Billie, Korven och Havet får din 5-åring utforska havet

Billie, mamma och korven bestämmer sig för att gå till stranden. Korven älskar att vara på stranden, att bada i havet och att hälsa på alla människor. Billie är däremot inte ett lika stort fan, allt är bara störigt och obekvämt och havet är läskigt. Men när Billie får på sig sitt cyklop ändras allt!

I den här boken får barnet både se vad som finns att hitta under vattnet, utforska olika figurer och analysera händelser, samt lära sig att våga testa nya saker. Trots att det kan kännas jobbigt, läskigt eller obehagligt först finns det ofta inget att vara rädd för – snarare tvärtom finns det mycket att se när man väl testar.

4. Sagan om den underbara familjen Kanin och Rymdskeppet

En spännande och bra bok för bar som är 5-år
En spännande och bra bok för bar som är 5-år

Det här är en barnbok som bjuder på en både spännande, värmande och underhållande berättelse om rymdvarelsernas besök i Sagoskogen. Hela familjen Kanin har samlats för att observera rymden, alla stjärnor och planeter.

När Lillebror kollar i sitt teleskop ser han att månen närmar sig. Eller är det verkligen månen? Lillebror måste nu vara modig och ta fram sin skyddsutrustning! Berättelsen är underbart knasig med mängder av fina bilder och texter. Både inspirerande och lärorik.

5. Mina första träd

Boken Mina första träd är en av de bästa barnböckerna för 5-åringar
Boken ”Mina första träd” är en av de bästa barnböckerna för 5-åringar

Vill du att ditt barn ska lära sig om våra fina träd? Då är den här barnboken något för er! Här får ni nämligen ta del av hela 17 nordiska träd som finns att hitta i våra skogar.

Bredvid de fina bilderna finns det informativa men lättsamma texter om trädet – intressant fakta, hur det känns igen, samt olika information om trädens användning och förmågor. Barnet kan lära sig mycket här, även många nya ord!

6. Viktiga kartor: för äventyrare och dagdrömmare

Viktiga Kartor är en bra bok för det nyfikna 5-åriga barnet
Viktiga Kartor är en bra bok för det nyfikna 5-åriga barnet

Följ med på en spännande resa i äventyrarens tecken. I ”viktiga kartor” får vi besöka olika platser och se vad som gömmer sig där. Ni får veta var på vår planet man kan hitta giftiga djur och udda varelser, ädelstenar och skatter, jordbävningar och vulkaner, höga berg och djupa hav.

En perfekt bok för det nyfikna barnet som gärna drömmer sig bort och blir en kartresenär för en stund (i fantasin såklart!). Väldigt välgjord och fylld med mängder av mystik och spänning som verkligen ger barnet en åktur!

7. Pannkakstårtan

Pannkakstårtan är en klassiskt bra bok för 5-åringen
Pannkakstårtan är en klassiskt bra bok för 5-åringen

Berättelserna om Pettson och Katten Findus är sådana som bara alla barn måste få ta del av någon gång i livet. Just den här varianten om pannkakstårtan är väldigt rolig och underhållande på flera plan, samtidigt som den är värmande och mysig att läsa ihop. Det bjuds på mycket skratt och bus!

Findus har hela 3 födelsedagar om året, och när de inträffar ska det såklart bakas pannkakstårta. Pettson har däremot lite andra saker som måste fixas innan tårtan kan bakas, så som att hitta nyckeln, hämta stegen och laga cykeldäcket. En riktigt bra klassiker i ren och skär sagoanda.

8. Alfons Åberg undersöker och experimenterar

Alfons Åberg Undersöker och Experimenterar är en av de bästa böckerna för barn som är 5-år
Alfons Åberg Undersöker och Experimenterar är en av de bästa böckerna för barn som är 5-år

Alfons Åberg är en riktig expert när det kommer till att prova på och ta saker i egna händer, något som föräldrar ofta kan känna igen sig i hos sina småbarn. När barnen är i en viss ålder förekommer många tankar och funderingar i huvudet. Det samma gäller för Alfons när han ska undersöka och experimentera.

Det roliga med den här boken är att Alfons bjuder på många tester och experiment som ni också kan göra hemma. Det här är alltså både en rolig läsbok och en bok som inspirerar till andra saker att göra ihop. Varför smälter isen? Varför bildas det gas när vattnet kokar? Testa och lär tillsammans!

9. Allt fantastiskt du kan bli

Allt fantastiskt du kan bli är en bok som inspirerar
Allt fantastiskt du kan bli är en bok som inspirerar

En fantastiskt fin och inspirerande bok om allt som barnet kan göra i framtiden. Det här är en uppmuntrande bilderbok som du kan dela med barn i alla åldrar. Den härliga skrivstilen med lättsamma rim gör att den är lätt att läsa och följsam att hänga med i. Med ”allt fantastiskt du kan bli” kan du visa barnet att hen kan bli precis vad hen vill – allt är möjligt, och det finns något för alla.

10. Kroppen: upptäck hemligheterna!

En av våra favoriter för den bästa barnboken för 5-åringar är Kroppen Upptäck hemligheterna
En av våra favoriter för den bästa barnboken för 5-åringar är ”Kroppen: upptäck hemligheterna!”

Är ditt barn nyfiket på hur kroppen ser ut och vad som gömmer sig inuti den? Då bör ni verkligen ta en titt på den här barnboken! Här får ni se hur människans kropp ser ut på insidan, hur allt fungerar, vilka olika organ vi har, samt hur olika delar som skelett och muskler faktiskt ser ut.

Det roliga här är att allt som finns på insidan lyser igenom kroppen då boken hålls upp mot ljuset. En väldigt lärorik och nyttig bok för barn att läsa och ta del av. Allt är tydligt, lättsamt och fint illustrerat så att barnet kan förstå och lära. Spännande och intressant att se mer av.

Varför du ska läsa till din 5-åring

Om du har försökt komma igång med läsningen med din 5-åring men inte riktigt känner att det går så bra som du önskar har vi bara en sak att säga dig – håll ut, det kommer bli bättre! Att läsa för sitt barn är något som ger otroligt mycket både i form av utveckling av kunskap och förmågor, samt vad gäller barnets förståelse och perspektiv på såväl livet som världen.

Däremot är det inte alltid helt lätt att komma igång. Något du kan göra om barnet har lite svårt att fatta tycker för böcker och läsning är att ge det tid, och framförallt göra små steg i taget. Ett barn som blir tvingat kommer bara koppla läsningen till något jobbigt och tråkigt.

Visar du istället intresse, engagerar dig och frågar barnet vad hen vill ska du se att det kommer se annorlunda ut. Idag finns det så många olika barnböcker att allt in princip går att hitta. Det viktigaste är att barn i 5 års ålder får vara med och interagera vid läsningen för att sätta sina egna förmågor på prov. Läs tillsammans och låt barnet visa framfötterna när det passar – lite är bättre än inget alls!

Vad man ska tänka på när man köper böcker för en 5-åring

Känns det svårt att hitta en passande barnbok till din 5-åring? Då har du hittat helt rätt! Som tidigare nämnt har vi samlat våra favoriter när det kommer till bästa barnböckerna för 5-åringar, just för att du ska få det lättare att välja. Våra bästa tips för dig som ska köpa barnbok till en 5-åring är:

 • Fråga barnet vad hen tycker om eller är intresserad av
 • Välj ut en bok tillsammans och anpassa den efter barnets förmåga och kunskaper
 • Satsa på ett tema som ger barnet lärdom om något
 • Tänk på att alla böcker kan vara av intresse om du visar ditt stöd
 • Kapitelböcker med bilder kan vara en bra utmaning

Med tanke på att barn i 5-årsåldern har kommit en rätt bra bit på sin utveckling och börjar få förståelse för mer och mer bör barnböcker för 5-åringar vara någorlunda utmanande.

Beroende på hur pass långt barnet kommit i läsningen kan valet av bok se lite olika ut, men ofta passar det bättre med lite mer informativa och längre böcker än de med mycket bilder.

Självklart är det viktigt att barnböckerna intresserar barnet och bjuder på underhållning. Men, det är inte längre nödvändigt att vara på den allra enklaste nivån. En introduktion för kapitelböcker kan vara passande för de lite mer rutinerade läsarna. Och kom ihåg, så länge du är med och stöttar barnet kan det mesta gå hem. Högläsning är också väldigt utvecklande!

Vad har en 5-åring för läsnivå?

Vad förväntas egentligen på barnet när det kommer till läsning och förståelse i en viss ålder? Svaret på den frågan är dessvärre lite svårare än vad man kanske kan tro. Allt har helt enkelt att göra med barnet i fråga och hur hens utvecklingskurva sett ut. Trots att barn har samma ålder behöver det inte alls betyda att de kan eller förstår samma saker, vilket i sig påverkas av flera faktorer.

Däremot finns det vissa generella förväntningar när det kommer till barn i en viss ålder och deras kunskaper.

Ett barn som är 5 år har kommit en bra bit i sin utveckling och börjar mer och mer testa på nya saker som är nödvändiga för förståelse och kommunikation.

Likt en 4-åring ska ett barn i 5 årsåldern med normala förutsättningar kunna några tusen ord. Både språk, tal och läsning ska vara något som ni kan göra tillsammans utan problem. Det bästa med att läsa är att mer läsning leder till ännu bättre läskunskaper, vilket i sig gör att barnet kan förstå mer även i vardagen.

Det sägs att barn som läser minst 10 minuter om dagen kommer utvecklas så pass mycket att deras ordförråd i 17-årsålder kommer bestå av omkring 50 000 ord. Bara det är en anledning till att ni bör läsa för ditt barn och med ditt barn, samt att barnet också ska lära sig läsa på egen hand. Ju bättre förutsättningar du ger barnet desto snabbare sker utvecklingen och desto lättare blir det.

Men, som sagt så är alla barn olika. En förväntan kan vara bra då det sätter lite press och utmaning på barnet, vilket kan gynna utvecklingen. Men det kan också vara negativt om det blir allt för påtryckt. Har ni svårt att komma igång med läsningen kan våra tips kanske hjälpa. Allt funkar inte för alla, men en sak kan funka för någon!

 • Ta er tid för läsningen och visa att ni finns där
 • Låt barnet välja ut en bok som hen vill få läst för sig eller läsa själv
 • Barn i olika åldrar kan uppskatta samma bok
 • Ställ frågor till barnet under läsning, låt hen interagera och vara delaktig
 • Sätt inte för hård press på läsningen, det ska vara roligt och spännande
 • Börja med kortare stunder och utöka efter hand i och med ett växande intresse

Hjälp ditt barn att lyckas

Alla föräldrar vill gott för sina barn, och alla föräldrar vill att barnet ska lyckas. Däremot känns det inte alltid helt självklart hur man som förälder ska bära sig åt för att hjälpa dem på vägen. Det viktigaste är att du som förälder visar att du alltid finns där, att du stöttar och hjälper barnet oavsett vad.

Läs också: Bästa barnböckerna 2020

Alla barn är olika och har olika kvalitéer, och så länge man försöker finns det mycket att belöna. Barn blir oftast också inspirerade till att testa nya grejer om föräldrarna visar intresse och engagerar sig!

Av de barnböcker vi tipsat om tycker jag att ”Alfons Åberg undersöker och experimenterar” kan vara den bästa boken för en 5-åring att starta med. Där får ni chansen att introducera läsningen som något roligt och spännande då ni också kan kombinera det med att göra olika experiment hemma. Då är ni tillsammans och barnet får visa framfötterna, och så är det väldigt roligt.

För dig med yngre eller äldre barn

Om du har ett yngre eller äldre barn kan det vara bra att välja andra böcker än de som finns på denna lista. Det är roligast för barnet att välja en barnbok som är anpassad för ditt barns ålder, annars finns det risk att barnet snabbt tappar intresse för boken. Vi tipsar om de bästa barnböckerna för barn i alla åldrar, vilket gör det lätt för dig att hitta en bok som passar just ditt barn.

Elin Bergström

Elin Bergström

Elin Bergström, pedagog och passionerad älskare av barnlitteratur, är en ledande röst bakom Barn & Böcker. Som mamma till två delar hon sin entusiasm för barnböcker, särskilt de med ljud, för att inspirera nästa generation läsare.View Author posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *