Hoppa till innehåll

12 Bästa barnböckerna för 1-åringar [2024]

Inlägget innehåller reklam via annonslänkar.

Ska du köpa en barnbok till din 1-åring eller ge bort en barnbok i present till någon som fyller 1-år? Då har du hittat helt rätt! Här nedan har vi samlat de bästa barnböckerna inom kategorin barnböcker 1-år, för att du som föräldrar ska kunna få idéer och inspiration kring vilken du ska köpa. Att läsa en bok för ditt barn är både stimulerande, utvecklande och mysigt att göra tillsammans.

Idag finns det mängder av barnböcker inom kategorin barnböcker 1-år att välja mellan på marknaden. Det i sig gör att utbudet både är brett och varierande i alla olika kategorier, något som också kan öka chanserna för dig att hitta en bok som ni verkligen fastnar för.

Har du flera barn i olika åldrar finns det även barnböcker som passar bra för olika åldersgrupper.

Däremot är vi också medvetna om att det generösa utbudet av barnböcker även kan vara lite förvirrande och göra valet svårare. Därför har vi listat våra 10 favoriter när det kommer till barnböcker inom kategorin barnböcker 1-år i hopp om att underlätta valet för er – vi hoppas att ni också kan hitta en bok som ni tycker om!

De bästa böckerna för en 1-åring 2024

Här har vi samlat ihop några av våra favoriter i kategorin barnböcker 1-år.

1. Knacka på

Bra barnbok för 1-åring: Knacka på
Knacka på är en utmärkt bok för 1-åringar.

Knacka på är en sådan där bok som bara fastnar och blir till en långvarig favorit hos de flesta 1-åringar. Bokens handling går ut på att barnet (och du) ska knacka sig fram på olika dörrar. Tack vare de härliga illustrationerna kan barnet roas av att knacka på även i de högre åldrarna. 

Vi gillar verkligen hur Anna-Clara Gidholm har lyckats skapa en enkel men integrerande barnbok som öppnar upp för lärdom. Här finns det garanterat rum för kreativitet där både du och barnet kan peka er fram och låta sagofantasin sprudla. I och med det tåliga materialet kan boken läsas om och om igen, vilket den garanterat kommer göra!

2. Leka tittut!

Bästa barnböckerna för 1-åringar: Leka tittut
Leka tittu! är en underhållande bok inom kategorin barnböcker 1-år.

För dig som vill köpa en lekfull, underhållande och pekvänlig barnbok för 1-åringar. Här har de fyllt hela boken av detaljrika bilder av varierande färger och figurer. Med den här boken kan du på ett väldigt enkelt sätt introducera den klassiska tittut- leken – lek tittut tillsammans med ditt barn samtidigt som ni letar efter Vira.

Det bästa med den här boken och val av barnlek är att barnet sällan tröttnar på att göra den. Med andra ord kan du med väldigt få medel underhålla barnet, och även dig själv med de roliga illustrationerna av barnens värld. Trots att boken är liten behöver du inte heller här vara orolig för att boken går sönder tack vare de stadiga sidorna.

3. Här kommer Pippi Långstrump

Bästa barnboken för 1-åringar: Här kommer Pippi Långstrump
Här kommer Pippi Långstrump är vår favorit bland barnböcker för 1-åringar.

Finns det en mer klassisk barnbok som väcker så många minnen som Pippi Långstrump? Inte om du frågar oss i alla fall! Här kommer Pippi Långstrump och sagans underbara figurer är en bok som alla barn någon gång måste vara med och läsa. 

Boken om Pippi och de färgstarka bilderna ger dig möjligheten att lära ditt barn den berömda sången om Pippi. Oavsett stor eller liten kan fröken Långstrump följa med dig genom hela livet. Perfekt för småbarn som gärna vill sjunga, titta och peka samtidigt.

4. Titta skogen!

Titta skogen är en underhållande bok för 1-åringar.
Titta skogen är en underhållande bok för 1-åringar.

Titta Skogen! är en barnbok anpassad för läsning från och med att barnet är 0 år. Med andra ord är det en sådan bok som alla familjer kan ha hemma från det att barnen är bebisar till att de växer upp. Självklart är det också en perfekt present till de nyblivna föräldrarna.

Det som är så mysigt med den här barnboken är att både du och barnet får följa med på en upptäcktsfärd i skogens anda. Gosa på mossan, lyssna på humlan, lukta på blomman och titta på träden. Här får barnet se hur naturen och våra årstider kan se ut när de fyra barnen tar sig ut på äventyr.

5. Ut och gå!

Boken Ut och gå! tycker nästan alla 1-åringar är underhållande
Boken Ut och gå! tycker nästan alla 1-åringar är underhållande

Med boken Ut och Gå! kan du som förälder visa och berätta för ditt barn om vilka saker man kan stöta på då man är ute och promenerar. Detta är inte bara bra för barnets utveckling och lärdom av världen, utan det är även bra då det förbereder barnet på vad som komma skall i verkligheten.

LÄS OCKSÅ: 12 klassiska barnböcker alla barn bör ha hemma

Under berättelsens gång kommer ni se hundar som lekar, barn som köper glass och maskiner som leker, samt en hel del andra människor som passerar. Peka, titta och skratta tillsammans – man behöver inte alltid gå ut för att se vad som finns att hitta ute!

6. Julia sätter sig

Julia sätter sig är en rolig bok för 1åringar
Julia sätter sig är en rolig bok för 1åringar

Julia sätter sig är en rolig och verklighetstrogen berättelse om lilla Julia som vill sätta sig överallt utom i vagnen. Som förälder är det inte alltid helt lätt att få barnet att göra som man själv vill, och det är just där som barnboken kan bli extra underhållande.

Det som är mest imponerade med bokens skildring av livet som förälder är att självaste inspirationen kommer från författarens eget barn. Att utgå från barnets verkliga humör och hittepå gör att många andra kan relatera och därmed se händelsen som lite lättare. Kanske ska du själv låta barnet sitta på alla andra ställen än i vagnen!?

7. Max kaka

Max kaka är en väldigt omtyckt bok av många barn
Max kaka är en väldigt omtyckt bok av många barn

Denna klassiska barnbok skapad av Barbro Lindgren och Eva Eriksson har blivit väldigt omtyckt av såväl föräldrar, barnvakter och dagisfröknar. Max Kaka är ett barn med starkt temperament som gärna slår, biter och sparkar när han blir arg.

Läs också: 8 spännande barnböcker med ljud

Både barn och föräldrar kan känna igen sig väldigt mycket i allt dramatiskt som Max gör, och det är också därför den är så rolig att läsa. Trots att 1-åringar kanske inte förstår så mycket finns det gott om utrymme för egna historier, fantasi och bus under läsningen – samt lärdomar och igenkänning på hög nivå!

8. Mina första Rim och Ramsor

Mina första Rim och Ramsor är perfekt för den korta mysstunden
Mina första Rim och Ramsor är en perfekt barnbok för den korta mysstunden mellan dig och en 1-åring.

Mina första Rim och Ramsor är en klassisk barnbok som bjuder på det mesta i form av ordlekar, lättsamma verser och barnvänlig poesi. Här kommer ni utan tvekan hitta ett flertal välkända rim och ramsor som kan gå hem i era munnar, och som barnet sen kan öva på senare.

En detalj som gör boken lite extra medryckande och intressant för barnet är att varje ramsa kommer med olika rörelser. Dessa finns det såklart tydliga beskrivningar för. Kort och gott en mysig, rolig och samtidigt enkel bok som verkligen kan gå hem hos de flesta!

9. Leos födelsedag

Leos födelsedag kommer med i listan på de bästa barnböckerna för 1-åringar
Vi firar Leo i denna fina färgglada bok

Böckerna om Leo och alla hans händelser genom livet har blivit en storfavorit hos både barn och vuxna. I Leos födelsedag får ni följa med när Leo fyller år – han blir överöst av både presenter, födelsedagskort, ballonger och pynt, samt kakor och massa saft.

LÄS OCKSÅ: Bästa spjälsängen för ditt barn: Vi jämför säkerhet, komfort och design

Om det är något som barnet kan fastna för är det alla roliga färger, prylar och figurerar som strålar ut i ett pekvänligt format från den här berättelsen. Vad ska Leo göra härnäst? Har ni ännu inte firat barnets födelsedag kan det här vara en bra början!

10. Tre små grisar

Tre små grisar är en klassisk berättelse som går hem hos de allra flesta 1-åringar
Tre små grisar är en klassisk berättelse som går hem hos de allra flesta

För dig som inte läst om de tre små grisarna och den stora stygga vargen är det verkligen dags att göra det nu. I boken Tre små grisar får du följa med tre oskyldiga små grisar som ska ut i skogen för att börja bygga ett varsitt hus.

Den mysiga berättelsen leder sen till den stora stygga vargen som lurar i buskarna. Vi kan lova dig att barnet både kommer skratta och bli lite skrämd, inte minst om du själv lever dig in i boken för att busa. En älskad saga som alla måste ha läst!

11. Fiskar : pekbok

En given barnbok 1-år för nyfikna små fingrar!

Fiskar : pekbok är avsedd för små barn men passar även för äldre barn. Den är utformad på ett sätt som skulle vara till hjälp för dem som tränar på att läsa, eftersom orden är med stora bokstäver och meningarna använder klassiska bokstäver. Därför skulle Fiskar : pekbok även vara till nytta i förskolor och klassrum för sexåringar. Men 1-åringar är nyfikna av naturen och varför inte använda denna nyfikenhet till att lära sig mer om våra olika fiskarter? Den är fylld med vackra och underhållande illustrationer, en given plats i kategorin barnböcker 1-år.

12. En sur citron

En utav de roligaste böckerna i kategorin barnböcker -1år!

I den här boken handlar historien om en sur citron som de andra frukterna försöker muntra upp. Med hjälp av hålen i boken får du som läsare möjlighet att interagera med berättelsen genom att använda fingrarna, munnen och tänderna. Den här boken väver in många begrepp för att på ett smart sätt öka det lilla barnets ordförråd – samtidigt som boken blir väldigt rolig att läsa. Boken innehåller tydliga och lättförståeliga meningar men ändå utskrivna och grammatiskt korrekta som de logopeder jag talat med rekommenderar. Boken är också delvis skriven på rim som alla är mycket välskrivna.

Vi här hemma uppskattar den väldigt mycket och har läst den otaliga gånger. Här hemma kan vi sitta och läsa den här boken med alla barnen och de tycker att den är rolig med det morrande kiwimönstret osv. Även dom lite större barnen tycker detta är en perfekt bok att ha med i kategorin barnböcker 1-år.


Varför du ska läsa till din 1-åring

Som vi tidigare var inne på så är läsning tillsammans med barnet både mysigt, betryggande och roligt. Läsning skapar utan tvekan också ett starkare band mellan er två! Det ger dig en egen stund med ditt barn där du får chansen att ge lite mer tid och uppmärksamhet till just det barnet, där ni kan umgås och komma varandra närmare.  

Däremot kommer läsning för barnet även med andra viktiga faktorer som man bör veta om, nämligen att det både är stimulerande och utvecklande på många olika sätt.

Genom att läsa för barnet hjälper du inte bara barnet att lära sig förstå språket och utveckla talförmågan. Det bidrar också till att barnet får tänka på egen hand, fantisera, vara nyfiken och upptäcka saker. När barnet får vara med och se och peka på saker kommer hjärnan arbeta för fullt med att ta in nya intryck för att lära sig.

Vad ska man tänka på när man köper böcker för en 1-åring?

Med tanke på att en 1-åring fortfarande befinner sig i ett väldigt tidigt stadie av utveckling kan det vara svårt att veta vilken barnbok som passar. De kan knappt prata, de förstår inte så mycket, och de vill gärna vara med och peka.

Det innebär alltså att en barnbok för en 1-åring bör vara enkel, ha roliga bilder, underhållande, samt vara tålig för tänder och annat som kan ske under läsningen. Vi har listat några saker som du kan tänka på vid köp av barnbok för 1-åring:

 • Hitta en bok som ger rum för fantasi
 • Lägg fokus på bilder, färger och humor
 • Textens mening behöver inte vara av så stor betydelse
 • Välj en bok som är anpassad för 1-åringar
 • Satsa på ett visst tema och håll dig till det, så som fakta eller sagor
 • Se till att boken är av tåligt material

Vad har en 1-åring för läsnivå?

Som vi tidigare nämnt så är läsning även för en 1-åring viktigt för att barnet ska utveckla sin förståelse, sitt tal och sin tankeförmåga. Det är även bra för er relation då det ger er en stund att vara nära, fantisera och skratta tillsammans. Ju tidigare du introducerar olika böcker och börjar med läsning för barnet desto lättare får barnet att lära och förstå.

Däremot är en 1-åring fortfarande i ett väldigt tidigt stadie av sitt liv, vilket i sig innebär att läsningen inte kan ske på en allt för hög nivå.

Barnet kan förstå en hel del och analysera det den ser i boken, speciellt om olika djur, människor och föremål är särskilt namngivna. Däremot är själva texten inte överdrivet intressant under denna period.

Beroende på vad du som förälder introducerat barnet för och visat i form av böcker, sagor och berättelser kommer barnets kunskaper att variera. Det är däremot bevisat att ju mer du läser för och tillsammans med barnet desto snabbare följer utvecklingen.

Förväntad läsnivå på en 1-åring kan alltså vara olika för olika barn. Även uppväxt, familjeförhållanden och händelser i verkliga livet kan bidra till att ett barns läsnivå går framåt eller bakåt. Sen är också barn i sig olika när det kommer till att ta in, förstå och lära. För att hjälpa ditt barn med läsning kan du:

 • Introducera olika böcker för barnet
 • Engagera dig och visa intresse under aktiviteten
 • Låta barnet interagera, peka och hänga med i egen takt
 • Börja med att läsa högt ur enkla, kortfattade böcker
 • Ställ frågor och öva på uttal i och med pekandet
 • Välj böcker med hårda sidor, mycket färg, fina bilder och underhållande figurerar

Hjälp ditt barn att lyckas

Det finns många fördelar med att börja med läsningen redan i tidig ålder. Däremot är det inte alltid helt lätt när det kommer till läsning, förståelse och att barnet ska lära sig saker. Trots att det ofta är glatt och roligt kan det också innebära mycket frustration och ilska.

Läs också: Bästa barnböckerna för 2-åringar

För att hjälpa dig barn med att lyckas har vi ett riktigt bra tips, och det är att inte glömma bort att var sak tar sin tid. Alla barn utvecklas i sin egen takt! Med rätt typ av barnböcker kan du locka fram intresset och släppa på spärrarna. Min favorit är ”här kommer Pippi Långstrump” – så glad och rolig men ändå så enkel och lätt att hänga med i. Hoppas att även du har hittat en barnbok 1-år som ni gillar!

Elin Bergström

Elin Bergström

Elin Bergström, pedagog och passionerad älskare av barnlitteratur, är en ledande röst bakom Barn & Böcker. Som mamma till två delar hon sin entusiasm för barnböcker, särskilt de med ljud, för att inspirera nästa generation läsare.View Author posts

2 kommentarer till “12 Bästa barnböckerna för 1-åringar [2024]”

 1. Profilbild

  Detta tar nog de flesta som kunskap, men när ni skriver ”Det är […] bevisat att ju mer du läser för och tillsammans med barnet desto snabbare följer utvecklingen”, hänvisa då till källan som bevisar det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *