Hoppa till innehåll

Klassiska barnböcker: 12 tips för förtrollande läsning

Inlägget innehåller reklam via annonslänkar.

Det finns en anledning till att klassiska barnböcker aldrig går ur tiden. De berättar ofta om spännande äventyr eller fantasifulla platser som är lika spännande nu som de var för årtionden sedan. Dessutom lär de barnen de tidlösa lektionerna om t.ex. hur man behandlar djur och vänner eller hur man hanterar känslor.

I denna lista över klassiska barnböcker har jag valt att lyfta fram våra egna svenska författare och svenska barnböcker utgivna efter 1945, så kallade moderna klassiker. Dessa böcker har ett tydligt barnfokus och symboliserar det fria barnet samtidigt som det främjar det egna tänkandet. Gamla klassiker som t.ex. Pinocchio, bröderna Grimms sagor och Askungen har därmed inte fått en plats på listan över klassiska barnböcker.

Sedan sin första publicering har några böcker fått nya omslag eller omarbetats för nya plattformar, till exempel e-böcker eller interaktiva bokappar. Andra har blivit TV-serier och spelfilmer men oavsett så kommer både föräldrar, och till och med mor- och farföräldrar, älska att dela med sig av dessa 12 klassiska barnböcker de själva läste som barn med barnen och barnbarnen i sina liv.

Klassiska barnböcker för en magisk barndom

Nedan följer 12 klassiska barnböcker, som jag har valt ut för att de har stått sig genom tiderna och fortsätter att påverka generationer av barn som de ursprungligen skrevs för.

1. Pippi Långstrump

Pippi Långstrump är en klassisk barnbok
Pippi Långstrump är en sann klassisk barnbok!

Ingen lista över klassiska barnböcker är komplett utan Pippi Långstrump. Pippi Långstrump är som dem flesta redan vet, skapad och berättad av Astrid Lindgren. Men det som är mindre känt är att den första boken om Pippi Långstrump gavs ut samma år som sägs vara starten på den moderna barnbokens historia, nämligen år 1945.

Böckerna om Pippi Långstrump är skrivna ur barnets perspektiv och sätter fokus på själva barnet i berättelsen. Pippi symboliserar ett fritt, modernt, barn som konstant ifrågasätter vuxenauktoriteten och sätter sig själv över de vuxnas krav och förbud. Ett barn med eget tänkande.

Böckerna om Pippi Långstrump har översatts till över 70 olika språk, har blivit både teater, tv-serie, långfilmer och har vunnit otaligt antal litterära priser. Detta ger Pippi Långstrump till en given kandidat i listan över klassiska barnböcker och är en barnbok som är given sin plats i hemmabiblioteket.

2. Pelle Svanslös

Pelle Svanslös
Pelle Svanslös av Gösta Knutsson

Pelle Svanslös började ursprungligen som en barnradio 1938 och blev till en barnbok 1939, har en given plats i vår lista över klassiska barnböcker. Skapad av Gösta Knutsson är Pelle Svanslös en av vår tids mest älskade barnboksserier. Serien består av 13 böcker där Pelle Svanslös på äventyr är den första boken i serien.

I bokserien får vi följa den godtrogna katten Pelle Svanslös från Uppsala som ständigt luras och mobbas av Elaka Måns och hans två följeslagare, Bill och Bull. Även om böckerna består av katter är karaktärerna oftast baserade på människor och hamnar i vardagliga situationer som barn ofta kan finna sig i.

Pelle Svanslös går alltid hem hos barn och har en given plats i vårt hemmabibliotek och i vår lista över klassiska barnböcker.

3. Petter och hans fyra getter

Petter och hans fyra getter
Katten Murre Svart är en favorit i Petter och hans fyra getter

Petter och hans fyra getter är en perfekt bok på rim och korta texter, något som jag verkligen älskar och är en sann klassisk barnbok! Boken är både skriven och illustrerad av Einar Norelius och gavs ut för första gången 1951. Einar, som vunnit flera priser, har dessutom illustrerat Pelle Svanslös.

Jag läste den här boken ofta som barn och älskade den varje gång. Trollet Ludenben må ha varit obehagligt och lite läskig, men jag älskade ändå berättelsen. De fyra getterna (röd, vit, gul och blå) och katten Murre Svart var ett härligt gäng som alltid höll ihop och såg efter varandra.

Även min tre åriga dotter fullkomligt älskar denna boken, precis som jag gjorde som liten. Framförallt är det katten Murre Svart som lockar henne och som hon döper alla katter till som vi träffar på våra gemensamma promenader – ”titta pappa, där är Murre Svart!”

4. Sagan om det röda äpplet

Sagan om det röda äpplet är med i vår lista bland klassiska barnböcker
Klassiska barnboken Sagan om det röda äpplet håller än!

Detta är en sann tidlös klassiker och given på vår lista över klassiska barnböcker. Sagan om det röda äpplet av Jan Lööf gavs ut 1974 och har en något udda huvudkaraktär, nämligen ett rött äpple. Egentligen är det en man i en randig kostym som är huvudkaraktären, men genom hela berättelsen får man följa ett rött äpple som hamnar på villovägar.

Sagan om det röda äpplet är en sådan bok där själva bilderna spelar lika stor roll på berättelsen som handlingen. Boken har verkligen jättefina illustrationer som är lika spännande och underhållande som själva berättelsen i sig.

5. Krakel Spektakel

Krakel Spektakel
Lennart Hellsing står bakom Krakel Spektakel

Krakel Spektakel är sann nostalgi. Första boken i bokserien, Nyfiken i en strut, med Krakel Spektakel i huvudrollen gavs ut 1947. Krakel figurerar även i flera barnsånger där den mest kända heter kort och gott Krakel Spektakel. Även flertalet filmatiseringar har gjorts och även så en TV-serie.

Bakom Krakel Spektakel står Lennart Hellsing som är en utav våra mest folkkära barnboksförfattare och har skrivit flertalet omtyckta barnramsor och barnböcker.

Min och barnens favoritbok i serien är Krakel Spektakel köper en klubba som är en sprudlande barnbok fylld med färg och godis som gör att man blir glad. Tokiga Krakel som min dotter brukar säga fullkomligt älskar denna boken.

6. God natt, Alfons Åberg

God natt, Alfons Åberg
Hög igenkänningsfaktor i God natt, Alfons Åberg

Alla som försökt natta en 4-åring kommer känna igen sig i denna bok av Gunilla Bergström. Pappa har läst en saga, ger Alfons en kram, släcker ljuset och säger sov gott, men det räcker inte. Alfons vill inte sova. Nu måste pappa hämta ett glas vatten och leta efter lejon i garderoben.

God natt, Alfons Åberg publicerades första gången 1972 och är definitivt en av de moderna barnklassikerna och hör hemma här bland våra klassiska barnböcker. Vi läste mycket Alfons när jag var liten och även mina barn gillar Alfons och hans påhitt. Böckerna har hög igenkänningsfaktor både för barn och vuxna, de fungerar dessutom som ge bort present!

7. Knacka på!

Knacka på!
Knacka på! är en underhållande bok för dom minsta

Detta är en lite nyare bok som gavs ut för första gången 1992 men som ändå får räknas till en av modern tids klassiska barnböcker. I över 20 år har boken toppat försäljningslistor, både i Sverige och utomlands.

Knacka på! är en bok för de allra minsta där dom får interagera med berättelsen. I boken ska man knacka på och gå in i det lilla röda huset med blå dörr. Väl inne i huset får man gå rum till rum och knacka på de olika färgglada dörrarna för att se vad som gömmer sig bakom. Våra barn knackade sönder boken under sina första år och nu står den väl använd och sliten i bokhyllan, men den kommer ändå fram någon gång då och då.

Är det någon bok en 1-åring ska absolut måste ha, så är det Knacka på!

8. Pettson och Findus

Pettson och Findus Pannkakstårtan
Pannkakstårtan är den första boken i serien om Pettson och Findus

Första boken i Pettson och Findus-serien gavs ut 1984 och är skriven av Sven Nordqvist. I bokserien får vi följa den tokiga gubben Pettson och hans katt Findus på olika äventyr och upptåg. Böckerna har väldigt vackra och detaljerade illustrationer och inbyggda ordspel. Humorn och närvaron i texten kan vara en bidragande del till böckernas popularitet.

Första boken i serien heter Pannkakstårtan och där får vi följa Pettson och Findus på jakt efter mjöl för att kunna baka en pannkakstårta till Findus som fyller år. Händelse efter händelse går snett men till slut blir det en fin födelsedag ändå.

Min mor brukar säga, ingen riktig barndom utan Sven Nordqvist, och ni förstår ju hur många Pettson och Findus böcker som vi har fyllt bokhyllan med. Mysiga böcker som älskas av många barn.

9. Gittan och gråvargarna

Gittan och gråvargarna
Gittan och gråvargarna har fått pris för bästa barn- och ungdomsbok

Kanske lite läskig, men alldeles underbar barnbok. En modern klassiker som handlar om att vara modig. Pija Lindenbaums böcker om Gittan är fantastiska och så även den om gråvargarna. Boken belönades med Augustpriset år 2000 för bästa barn- och ungdomsbok vilket är en rejäl kvalitetsstämpel.

I boken får vi följa ”Gittan” som är ute med sitt dagis på utflykt i skogen. Lilla Gittan kommer bort från sitt dagis och träffar en vargflock som hon försöker lära olika lekar.

Vi har läst Gittan och gråvargarna hemma otaliga gånger och varenda gång vänder dottern boken upp-och-ner så att vargarna står upp. Rolig för både barn och vuxen.

10. Mamma Mu och Kråkan

Mamma Mu och Kråkan
Underbara böcker med Mamma Mu och Kråkan

Mamma Mu och Kråkan har ett lite udda ursprung, nämligen från två LP-skivor från Vardagsgruppen. Figurerna debuterade senare på barnradion och har därefter blivit allt från barnböcker till långfilmer till datorspel till julkalender.

Oavsett ursprung har barnböckerna blivit moderna klassiker och lockar barn i alla åldrar till läsning. Böckerna finns dessutom som ljudböcker och är ett underbart sätt att underhålla barn på t.ex. en lång bilresa eller som alternativ till TV.

11. Historien om någon

Historien om någon
En verklig klassisk barnbok, Historien om någon

Historien om någon är verkligen en klassisk bok som fortfarande är imponerande i dag. Boken är skriven av Åke Löfgren och publicerades 1951. Den är spännande med en oväntad lösning och passar perfekt för 2-3-åringar.

Boken handlar om att följa ledtrådar för att lösa en gåta. Är personen som har rotat runt i huset elak eller inte? En något annorlunda bok, men verkligen mysig att läsa som kvällssaga!

Historien om någon fick jag läst till mig när jag var liten och var en utav mina älsklings böcker. Hemma har vi läst den säkert en 1000 gånger till våra barn som älskar den lika mycket som jag gjorde.

12. Vem ska trösta knyttet?

Vem ska trösta knyttet?
En bok om osäkerhet och oväntad vänskap ingår i min lista över klassiska barnböcker

Tove Jansson skrev denna klassiska barnbok Vem ska trösta knyttet? 1973 och handlar om en liten knytt som ensam och rädd beger sig ut i världen. Det är en underbar och viktig berättelse om osäkerhet, vänskap och kontakt med massor av fina bilder.

Jag och mina barn tycker om den atmosfär som boken sätter upp genom hela berättelsen. Det är dessutom en utmärkt bok att läsa för äldre barn i förskolan och förskoleklasser.

Andra nämnvärda klassiska barnböcker

Jag skulle kunna göra listan över klassiska barnböcker hur lång som helst, men jag har valt att fokusera på de 12 böckerna mina egna barn tyckt allra mest om. Böcker som vi fått läsa om och om igen här hemma och böcker som dom allra, allra flesta barnen faktiskt tycker om.

Läs mer: Bästa barnböckerna

Dock finns det några böcker jag känner ändå är värda att nämnas och som egentligen kunde vart med på listan över klassiska barnböcker, men av olika anledningar inte fått plats. Dessa är:

  • Lilla spöket Laban
  • Ronja Rövardotter
  • Godnatt måne
  • Här dansar Herr Gurka
  • Max
  • Den blå barnkammarboken

Bubblare

Nedan följer några barnböcker och barnbokserier som jag tror är blivande klassiska barnböcker, det är böcker som är utgivna i nutid men har potential att underhålla barn i generationer.

13. Julia

Julia
Följa charmtrollet Julia på hennes olika äventyr

Julia böckerna är skrivna av fantastiska Eva Eriksson och Lisa Moroni. Eva Eriksson står även bakom dom väldigt omtyckta Max böckerna.

Julia är ett riktigt litet charmtroll och i bokserien får vi följa med Julia och hennes familj på olika upptåg. Perfekta böcker för de allra minsta barnen och våra barn älskade att lyssna och titta på Julias bus och lekar.

14. Babblarna

Babblarna
Babblarna är en blivande klassiska barnböcker

Babblarna behöver ingen närmare beskrivning. De härliga figurerna är ett givet inslag i varenda småbarnsfamiljs hem och är omtyckta av alla barn.

Figurerna togs fram 1980 för att träna barn i de olika språkljuden. Babblarna är därmed både underhållande och lärorika och kommer att finnas kvar i generationer.

15. Alla tre

Alla tre
Följ Idde, Valle och Ester i bokserien Alla tre

Alla tre är en bokserie för barn som ska börja eller precis börjat på förskolan. Här får vi följa de tre kompisarna Idde, Valle och Ester i deras vardag på förskolan Ärtan. Väldigt fina illustrationer och korta underhållande texter som är perfekta för 2-4 åringar och en blivande klassiska barnböcker.

Läs mer: Därför ska du läsa för ditt barn

Våra egna barn älskar dessa böcker och dom tål att läsas om och om igen.

Hur påverkas barn av klassiska barnböcker?

Barn kan påverkas på olika sätt av klassiska barnböcker, beroende på vilken typ av bok de läser och hur de tolkar innehållet. Här är några saker som barn kan ta med sig från klassiska barnböcker:

  1. Språkliga färdigheter: Läsning av barnböcker kan hjälpa barn att utveckla sitt ordförråd och förbättra sin förmåga att förstå och använda språk.
  2. Sociala färdigheter: Många barnböcker handlar om relationer och social interaktion, vilket kan hjälpa barn att lära sig om hur man ska bete sig mot andra och vikten av att vara en god vän.
  3. Emotionell intelligens: Många barnböcker handlar om känslor och hur man hanterar dem, vilket kan hjälpa barn att utveckla sin emotionella intelligens och förståelse för sina egna och andras känslor.
  4. Fantasi: Barnböcker kan inspirera barns fantasi och kreativitet genom att få dem att tänka på nya idéer och sätt att tänka.
  5. Moraliska lärdomar: Många barnböcker handlar om moraliska frågor och vikten av att vara en god människa. Läsning av dessa böcker kan hjälpa barn att få en grundläggande förståelse för viktiga etiska principer.

Det är viktigt att poängtera att alla barn påverkas olika av vad de läser, och att det finns många andra faktorer som också påverkar barns utveckling. Det är därför viktigt att välja barnböcker som passar barnets ålder och intressen och att prata med barnet om boken och vad det lärt sig från den.

Elin Bergström

Elin Bergström

Elin Bergström, pedagog och passionerad älskare av barnlitteratur, är en ledande röst bakom Barn & Böcker. Som mamma till två delar hon sin entusiasm för barnböcker, särskilt de med ljud, för att inspirera nästa generation läsare.View Author posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *