Om ditt barn ska börja förskolan kan det vara en god idé att tillsammans med barnet läsa en barnbok om förskolan. Det är en mycket bra förberedelse både för dig själv och för barnet, där ni kan få en uppfattning om vad som väntar och vad som kommer att hända där.
Att läsa en barnbok om att börja på, eller gå på, förskolan kan självklart även vara roligt att göra om ditt barn redan börjat där. Då kan barnet förmodligen känna igen sig i en hel del saker, medan du kan få en tydligare uppfattning om vad de faktiskt gör om dagarna. Med andra ord kan en bok om förskolan vara en bra investering för alla barn i de åldrarna.
För dig som känner för att investera i en sådan barnbok har vi tagit fram ett flertal roliga och läsvärda rekommendationer om barnböcker om att gå på förskolan. På så sätt kan valet bli lättare för dig, samtidigt som ni kan få inspiration om vilka böcker som kan passa er. Kom ihåg att en bok om förskolan kan vara rolig, intressant och spännande för er båda!
Innehåll
De bästa böckerna om att börja förskolan 2024
Vill du köpa en barnbok om att börja förskolan? Nedan har vi samlat våra favoriter när det kommer till bästa barnböcker om förskolan – hoppas ni också kan hitta en favorit!
1. Boken om att gå på förskolan
Här har vi en riktig klassiker, boken om att gå på förskolan. Ja, det hörs ju redan på namnet att denna barnbok är fylld av händelser, situationer och saker som hör till förskolan. Här kan barnet vara med och både titta, peka, läsa och skratta, perfekt förberedelse.Boken handlar om Dam-Dam som ska gå till förskolan, som man sen får följa med och se vad som händer. Det finns många att hälsa på, mycket att kolla på, och även en hel del att testa. Lär er om allt som kan hända från det att ni lämnar barnet tills det att det är dags för hämtning! 2. Alla tre inne på förskolan Ärtan
Boken om att gå på förskolan finns att köpa hos
I barnboken alla tre inne på förskolan Ärtan får ni följa med de tre kompisarna Ester, Valle och Idde. De befinner sig på förskolan, där de tillsammans går omkring och visar er hur det ser ut i deras olika favoritrum. Vad finns i kuddrummet? Vad kan man göra med allt pyssel? Och var äter vi mat?
Detta är bok som kan vara bra att läsa tillsammans med barnet såväl innan barnet ska börja på förskolan som när barnet väl går det. Det finns mycket att lära, mycket att känna igen och mycket att se. Boken innehåller riktigt fina bilder som är mysiga att bläddra i tillsammans.
Alla tre inne på förskolan ärtan finns att köpa hos
3. Kjelle börjar på hunddagis
Kjelle börjar på hunddagis handlar om lilla Kjelle som inte vill lämna det mysiga hemmet och mysiga husse Bettan. Men husse har en annan idé – Kjelle ska börja hunddagis. När Kjelle får höra det blir han orolig, rädd och ledsen, varför måste hon göra så? Tänk om jag inte alls passar in?
I denna barnbok får vi alltså följa hunden Kjelle och alla känslor som uppstår då han ska börja på dagis. Trots att det handlar om en hund kan många barn känna igen sig i detta, lära sig av det och själva använda det för att trivas bättre när de ska börja på dagis. En mysig, rolig och varm berättelse som alla kan tycka om!
Kjelle börjar på hunddagis finns att köpa hos
4. Emmas dagis
När Emma är på dagis vill hon helst att alla ska leka med henne, inte minst Nilla. När Nilla vill gå och leka med någon annan kan det hända att Emma blir sur. Däremot dröjer det inte länge förens Emma också har hittat något annat att pyssla med eller någon annan att leka med – det finns ju så mycket att göra på dagis!
Boken om Emmas dagis är en fartfylld, känslomässig och humoristisk barnbok om allt som kan hända på dagis, hur barnen beter sig och vad som finns att göra där. En riktig klassiker som alla kan känna igen sig i, förstå och lära sig av.
Emmas dagis finns att köpa hos
5. Det är en gris på dagis
Det är en gris på dagis är en barnbok som kan gå hem hos barn i alla åldrar, oavsett om det ska börja på dagis, om de redan går på dagis eller om de går i skolan. Den händelserika, roliga, knasiga och samtidigt verklighetstrogna boken bjuder på det mesta du kan tänka dig.
När grisen i hagen lyckas gräva sig ut och ta sig till dagisbarnen uppstår ren och skär glädje. Men samtidigt vet barnen att grisen inte får vara där, och vill därmed försöka gömma den. Men hur gör man det? Vi kan lova dig att denna historia bjuder på många skratt för er alla.
Det är en gris på dagis finns att köpa hos
6. Vad gör man på dagis?
Detta är den perfekta boken att investera i då ditt barn ska börja på förskolan. I vad gör man på dagis? får ni inte bara se vad som finns att göra på dagis, vilka olika pyssel och leksaker man kan använda. Utan ni får även se den gemenskap som finns där, och vilka möjligheter det finns för barnet att båda lära sig och ha roligt!
Tack vare en kombination av fina bilder och beskrivande ord kan denna bok även vara bra för barnets utveckling i sig. Peka, titta, läs och prata tillsammans – vad finns egentligen på dagis? Om ditt barn redan går på dagis finns det i denna bok även mycket att känna igen.
Vad gör man på dagis? finns att köpa hos
7. Alla tre gräver en grop
I denna barnbok får vi återigen följa med tre vännerna Ester, Valle och Idde, men istället för att de visar upp förskolan och alla rum får vi se vad de sysslar med utomhus. Här skildrar de otroligt fina illustrationerna hur förskolebarnen gör sig åt för att komma överens, för att dela med varandra och för att lösa problem.
För hur gör man egentligen när alla vill gräva i gropen, när det bara finns en spade? Efter lite bråk, tjafs och orättvisa kommer de tre kompisarna fram till hur man hanterar en sådan situation på rätt sätt. Roligt, lärorikt, spännande och varmt. Riktigt bra förberedelse.
Alla tre gräver en grop finns att köpa hos
8. Mamma vill inte gå till dagis
Vill ni läsa en bok som både är inspirerande, knasig, rolig och kärleksfull? Då kan mamma vill inte gå till dagis vara ett mycket bra alternativ. Här får ni nämligen följa med när Kingen och mamma byter roller med varandra, trots att mamma inte vill det.
Men Kingen, som har ett stort självförtroende och en inställning om att allt är möjligt, vägrar ge upp. Mamma ska gå till dagis, och Kingen ska göra mammas saker. Det hela är väldigt roligt fram tills det att Kingen måste handla, städa, ta hand om lillasyster och göra alla andra vuxensysslor. Kanske är det inte så konstigt att mamma ville låta mig gå till dagis trots allt?!
Mamma vill inte gå till dagis finns att köpa hos
Varför det är viktigt att förbereda barnet inför förskolan?
Som vi tidigare var inne på är det bra att köpa en barnbok om förskolan inför det att barnet själv ska börja där, det just på grund av att det är en väldigt bra förberedelse inför det som ska ske. Men varför är det så viktigt att förbereda barnet inför att det börja på förskolan?
Jo, till att börja med är det här med förskolan en helt ny grej, både för barnet och för dig som förstagångsförälder. När barnet ska börja förskolan innebär det alltså inte bara att ni för första gången ska separeras från varandra ”på riktigt”, utan barnet ska även lämnas över till helt okända människor. Trots att förskolan bidrar med positiva saker kan det vara läskigt i början.
Just av den anledningen är även förberedelsen så viktig. Om barnet får chansen att känna in sig i och vänja sig vid miljön kommer det garanterat öka chanserna för trivsel redan från början. Med en bra barnbok om förskolan kan ni bidra till igenkännig, trivsel och förståelse, vilket kommer leda till en bättre och tryggare upplevelse för er båda.
Vad har ditt barn för läsnivå?
Att börja förskolan är något som de flesta barn ska göra för eller senare. Trots att det är vanligt att barnet börjar på förskolan när det är runt 1-2 år finns det vissa barn som börjar mycket senare än så, det helt beroende på familjens situation och inställning till det hela.
Läs också: Bästa barnböckerna för 2-åringar
Det innebär i sin tur att det kan finnas lika olika förväntningar på barnet när han/hon ska börja på förskolan. Men låt säga att barnet börjar förskolan när det är mellan 1-2 år, vad förväntas på barnet då i form av läskunskap – vilken läsnivå ska barnet vara på?
När barnet är mellan 1-2 år kommer det inte förstå allt för mycket, och långa texter är sällan intressant. Utan här handlar det mer om att barnet kan lyssna, ta in, analysera och få ett grepp om vissa ord och meningar. Största fokus ligger dock på bilder och illustrationer, något barnet kan lära mycket av. Barnet kan med denna inlärning lära sig några hundra ord.
En naturlig utveckling är dock att barnet förväntas kunna mer ju äldre det blir, även då vad gäller läsning och tal.
Att sätta för mycket press är alltså inte bra. Har ni svårt att komma igång med läsningen och få barnet att lära sig hittar ni våra bästa tips på hur ni hjälper barnet här:
- Ta det i den takt som passar barnet, där ni hellre läser kortare men fler stunder än långa och få
- Se till att välja en bok som passar barnets ålder, förståelse och intressen
- Var själv med och engagera dig i läsningen – det är ofta viktigt för barnet!
- Under läsningens gång kan du ställa frågor, prata med barnet, ta pauser, osv.
- En kombination av text, bilder och ramsor är ofta en bra inledning
Vad man ska tänka på när man köper böcker till ett barn?
Att köpa en barnbok till ett barn är inte alltid helt enkelt. Det inte minst med tanke på att alla barn tycker om olika saker, samt har olika intressen och behov. Vi har samlat våra bästa tips om saker som är bra att tänka på då du ska köpa en bok till ditt barn, och det för barn i alla åldrar!
- Välj en barnbok som är anpassad för barnets ålder
- Det är sällan nödvändigt att välja en allt för avancerad bok – barn har gott om fantasi och behöver därför inte mycket för att stimulera den!
- Fråga barnet vad han/ hon vill läsa, vad som är av intresse och vad som kan vara roligt
- Hitta en bok som kombinerar ramsor och sagor med ett lärorikt innehåll
- Välj hellre en kortare bok med mindre text och fler bilder, åtminstone i början
Hjälp ditt barn att lyckas
Det här med läsning är ett ämne som kan beröra på så många olika sätt. Vissa familjer har inte alls något problem med att läsa med barnet, medan andra upplever det som både svårt, jobbigt och tufft. Som tur är finns det väldigt många olika metoder och knep man kan testa på, som verkligen kan underlätta då du vill hjälpa ditt barn med läsningen.
Läs också: Därför ska du läsa för ditt barn
Ett mycket bra tips är investera i en bok som barnet kan fatta intresse för. Vi har samlat ett flertal rekommendationer som är perfekta inför det att barnet ska börja förskolan, men som även passar för barn i andra åldrar. Vår absoluta favorit är Det är en gris på dagis – den är så rolig och knasig, samtidigt som den är lärorik och bidrar med inspiration.
Oavsett hur situationen ser ut för dig och ditt barn kan våra tips och råd kring hur du kan gå tillväga för att hjälpa barnet med läsningen göra stor skillnad. Det kan i alla fall vara värt att prova! Vi önskar dig stort lycka till! Och kom ihåg, alla barn är olika och utvecklas i sin egen takt.