Hoppa till innehåll

Bästa barnböckerna för 2-åringar [UPPDATERAD 2024]

Inlägget innehåller reklam via annonslänkar.

För dig som vill köpa en barnbok till din 2-åring kan kategorin barnböcker 2-år komma riktigt väl till hands! Vi har nämligen samlat de bästa barnböckerna för 2-åringar så att det blir lättare för dig som förälder att hitta en rolig bok till ditt barn. En barnbok som underhåller, kan lära något eller som bara kan ge en mysig stund tillsammans är en perfekt present att ge bort, eller också att ge till sig själv.

Faktum är att barnböcker kan hjälpa barnet på traven rätt rejält när det kommer till dess utveckling och lärande. Det är bra både för barnets tal- och språkförmåga, och så är det även stimulerande för andra sinnen när barnet får peka, titta och utforska nya saker. Att läsa en bok för barnet kan alltså ge mycket, även i form av lugn och trygghet. 

På dagens marknad av barnprylar finns det mängder av barnböcker att välja mellan. Oavsett om du vill hitta en underhållande bok eller en lärande sådan finns det mycket att hitta. Vi hoppas att vår lilla guide om de bästa barnböckerna i kategorin barnböcker 2-år kan hjälpa dig på vägen!

De bästa böckerna för en 2-åring 2024

Vill du ta del av de bästa barnböckerna i kategorin barnböcker 2-år? Då kan du se våra favoriter nedan!

1. Julia hjälper till

Följ Julia när hon hjälper till där hemma, en perfekt bok för en 2-åring!
Följ Julia när hon hjälper till där hemma, en perfekt bok för en 2-åring!

I Julia hjälper till får ni följa med lilla Julia som gärna hjälper till med det mesta. När mamma ska baka är Julia med, ska det städas vill Julia hjälpa till, och när mamma ska göra sig i ordning för middag ska hon såklart bara hjälpa till med läppstiftet. Att måla sig själv är också roligt tycker Julia, hon blir ju så fin!

Den är barnboken passar perfekt att läsa för alla 2-åringar som kanske själva också vill vara med, hjälpa till och göra som du gör. Historien är värmande, mysig och kommer underhålla längs hela vägen.

2. Sagor för barn som är 2 år

Mysiga små sagor för små barn hittar vi i boken "Sagor för barn som är 2 år"
Mysiga små sagor för små barn hittar vi i boken ”Sagor för barn som är 2 år”

I den här boken har författarna Melanie Joyce och Angelika Scudamore samlat sina mysigaste sagor för 2-åringar. Vi anser att det här är en av de absolut bästa barnböckerna för 2-åringar just på grund av att det finns flera olika sagor och berättelser att ta del av.

Med andra ord får ni flera små böcker i en, och det finns något som alla kan tycka om. Välj den där ni kan upptäcka stranden tillsammans med pandan, eller den där ni går på picknick mitt inne i djungeln. Vi kan garantera att dessa små historier kallar för mys, bus och uppskattat umgänge tillsammans, och såklart en hel del skratt!

3. Min skog

"Min skog" är en fin pekbok som tar ditt barn på en upptäcksfärd genom skogen
”Min skog” är en fin pekbok som tar ditt barn på en upptäcksfärd genom skogen

Min skog är en barnbok i kategorin barnböcker 2-år som bjuder på mängder av fina pekbilder när ni tar er in på en rolig upptäcktsfärd i skogen. Tack vare de natursköna illustrationerna och de mjuka färgerna är det här en barnbok som bidrar med lugn och ro samtidigt som barnet kan lära sig om naturen, skogen och allt som finns att hitta där i.

Det finns gott om rum för fantasi i och med de korta texterna – skapa egna berättelser, prata om vad som finns i skogen eller låt barnen ställa frågor. Dessutom är den 100% naturvänlig.

4. Äntligen bajs

Äntligen bajs! är en bra barnbok för en 2-åring som ska lära sig att gå på pottan
Äntligen bajs! är en bra barnbok för en 2-åring som ska lära sig att gå på pottan

Lillefanten lär hans vänner hur man gör för att använda pottan. Efter att han tryckt så att han blir helt blå i ansiktet kommer det äntligen en liten prutt. Kort sagt en bok som lär barnen om hur pottan ska användas, fast på ett väldigt roligt och lättsamt sätt.

Kiss, bajs och prutt är ett ämne som så många barn tycker är så roligt, men som också är otroligt viktigt att man lär sig om. Att bajsa är naturligt och något som vi alla måste göra, något som vi verkligen tycker att författarna till Äntligen bajs har lyckats ta fram. Den känns lekfull men samtidigt pedagogisk och lärorik.

5. Tesslas mamma vill inte!

Det är inte bara en 2-åring som kan säga nej, "Tesslas mamma vill inte!" är en riktigt rolig barnbok
Det är inte bara en 2-åring som kan säga nej, ”Tesslas mamma vill inte!” är en riktigt rolig barnbok i kategorin barnböcker 2-år.

I boken Tesslas mamma vill inte! får vi följa med Tessla och hennes mamma tar sig igenom alla vardagliga händelser. Det roliga här är att det för en gångs skull inte skildrar ett barn som vägrar göra som föräldrarna säger, utan istället handlar det om att Tesslas mamma inte vill. Hon vill inte gå hem, inte äta, inte tvätta håret, inte borsta tänderna, inte sova…

Att den här barnboken blivit omtyckt i kategorin barnböcker 2-år är lite av en underdrift – den har snarare avgudats! Den varma men underhållande berättelsen skildrar en normbrytande verklighet som många kan känna igen sig i. Väldigt bra och givande.

6. Mina första färger

"Mina första färger" är en av våra bästa böcker för 2-åringar
”Mina första färger” är en av våra bästa böcker för 2-åringar

Är du inne på att lära ditt barn de olika färgerna? Då kan Mina första färger komma att bli en perfekt barnbok för dig att investera i. Vår allas favorit Lilla spöket Laban och hans vänner tar dig med på en resa där du får se, peka, läsa och prata om alla de olika färgerna.

Pekboken är riktigt välgjord och rymmer ett flertal sidor som fylls av härliga färger och roliga figurer. Den röda brandbilen, den gråa elefanten och den rosa ballongen är bara några av de illustrationer barnet kan lära sig att känna igen från vardagen. Lärorik, mysig och rolig att kolla i tillsammans!

7. Bockarna Bruse

Bockarna Bruse är en klassisk barnbok som kan underhålla även moderna barn
Bockarna Bruse är en klassisk barnbok som kan underhålla även moderna barn

Den gamla klassikern om Bockarna Bruse är en sån där barnbok som alla bara någon gång måste ha läst! Om du dessutom själv som barn läste den kan det bli en otroligt fin stund att läsa sagan igen tillsammans med ditt barn. Illustrationerna är riktigt fina och historien lika så och har därmed en given plats i kategorin barnböcker 2-år.

Följ med de tre Bockarna Bruse när de ska ta sig över bron och fortsätta sin härliga sommarpromenad i skogen. Livet är lugnt och tryggt, ända tills det elaka trollet dyker fram under bron. Ah, det läskiga trollet som vill äta upp oss! Men var trollet egentligen så farligt?

8. Sjung med Bebbe

Att sjunga med din 2-åring blir extra roligt med barnboken "Sjung med Bebbe"
Att sjunga med din 2-åring blir extra roligt med barnboken ”Sjung med Bebbe”

Vill du köpa en barnbok för din 2-åring där ni kan sjunga, leka och busa ihop? Då kan Sjung med Bebbe varit ett riktigt bra val! I den här barnboken har författaren samlat hela 12 enkla sånger som ni alla kan sjunga tillsammans. Barnet kan också peka på bilderna och lära sig rörelserna.

Det finns såväl klassiska visor som moderna varianter – allt för att ni ska kunna variera och lära er olika saker ihop. Se upp bara, för vi kan lova dig att både melodier, texter och tillhörande rörelser sätter sig på hjärnan!

9. I Babblarnas hus

"I Babblarnas hus" är en bra barnbok som passar den nyfikna 2-åringen
”I Babblarnas hus” är en bra barnbok som passar den nyfikna 2-åringen

Vad gör babblarna i sitt hus egentligen? Det får ni se om ni tar en titt in! I Babblarnas hus kan ni kika in i alla små skrymslen, vrår och rum som finns att hitta inne i huset. Kanske hittar ni något i hålet, i skåpet, eller är det något som gömmer sig bakom gardinen? Det är minst sagt ett äventyr när Babblarna är i farten för att lära barnet om uttrycket Vad?, och det vill ni inte missa! Här är det väldigt enkelt och roligt att öva på språket ihop i den här underhållande leken.

10. Mumin Bebisboken

Mumin bebisboken är en av våra favoriter för bästa barnboken för 2-åringar
Mumin bebisboken är en av våra favoriter i kategorin barnböcker 2-år

I Mumin Bebisboken erbjuds ni som familj att skapa egna minnen tillsammans i en helt egen bebisbok. Det är alltså en fylla i bok, där ni kan sätta in viktiga milstolpar, fina händelser och härliga minnen från barnets första tid på jorden.

Vid varje bild har ni även en liten ruta att fylla i era egna ord. Tack vare bokens fullspäckade innehåll av olika Mumin-figurer och citat från berättelsen kan du kombinera egna skapelser med härliga favoriter – Mumintrollet imponeras av barnets första steg, och Lilla My gläds av det söta ansiktet. Perfekt present att ge bort eller att köpa till sig själv, för så fin är den!

11. Vem bestämmer?

Vem bestämmer? Tar sig an vardagliga problem

Vem bestämmer? är en liten bok om stora känslor och passar fint till kategorin barnböcker 2-år. Författaren Stina Wirsén har mästerligt fångat både det svåra och det komiska i enkla och vardagliga situationer med en liten text och små fina bilder. Den här boken är en bra bok för förskolebarn. De relaterar till den här boken eftersom de kan förstå både barnets och den vuxnes synvinkel.

12. Var är Pettson?

Sven Nordqvist har skrivit barnboken Varm är Pettson?

Pettson & Findus-böckerna är svenska klassiker men Var är Pettson? är anpassad för den lite yngre publiken och passar utmärkt i kategorin barnböcker 2-år. I boken får vi följa Findus som har ritat en fin teckning som han vill ge till Pettson, men han kan inte hitta honom någonstans. Findus letar efter Pettson och frågar korna om dom har sett honom, det har dom inte. Han letar vidare och frågar hönorna och mucklorna men får mest bara konstiga svar tillbaka.

Varför du ska läsa till din 2-åring

Att man ska läsa böcker för sitt barn är troligtvis ett påstående som ni hört talas om förut. Det ni däremot kanske inte visste var att barnen börjar lära sig väldigt mycket tidigare än vad man kan tro, det vill säga redan innan de har fyllt 1 år.

Faktum är att barn redan vid några månaders ålder kan vara med och visa intresse eller uppmärksamma vissa saker när du läser för hen. Med andra ord är det otroligt givande att börja läsa för barnet i tidig ålder.

Gör ni det både innan och efter det att barnet fyllt 2 år kommer dess sinnen och förmågor få väldigt goda chanser att utvecklas på flera plan. När du läser en bok för barnet ger du också lite extra uppmärksamhet och visar intresse för att umgås bara ni två, vilket i sig är viktigt för er relation. Samtidigt lär de sig saker, får en bild av hur världen och verkligheten ser ut, och så är det ofta väldigt underhållande. Tänk att kunna väcka fantasi, nyfiken och skratt till liv och på samma gång göra barnet en tjänst för framtiden!

Vad man ska tänka på när man köper böcker för en 2-åring

Har du försökt hitta en barnbok som passar din 2-åring men inte riktigt hittat någon än? Då har vi mängder av tips till dig i kategorin barnböcker 2-år! Till att börja med så är barn som kommit upp i 2 års åldern ofta väldigt nyfikna och uppmärksamma – de tar in mängder av intryck som dyker upp dagligen, som de sen kan lära sig av själv.

Läs också: 8 spännande barnböcker med ljud

Alltså kan det vara bra att satsa på barnböcker som fyller något lite djupare syfte än att de bara innehåller roliga pekbilder. När barnet har fyllt 2 år kan man börja läsa böcker som innehåller lite mer text, som har en viss historia eller som verkar i lärande syfte. Däremot bör det fortfarande vara lättsamt och underhållande, men tro mig – 2-åringar förstår mer än du tror!

 • Välj en bok med fakta, en viktig historia eller något lärande
 • Kombinera humor och roliga illustrationer med viktiga ämnen
 • Hitta en bok där barnet kan vara delaktig
 • Välj ett tema som barnet tycker om och har intresse för

Var kreativ – ett barn lär sig lättare om det känns lättsamt.

Vad har en 2-åring för läsnivå?

Har du ställt dig frågan om vad din 2-åring förväntas kunna när det kommer till läsning? Det är du inte ensam om, utan snarare så är det väldigt många föräldrar som undrar samma sak. En sak som vi kan tala om för er, först och främst, är att alla barn är olika. Ett barn kan komma igång väldigt tidigt med en sak, till exempel läsning, medan det för andra tar lite längre tid.

När barnet är omkring 2 år kan det däremot vara bra om talet och försök till läsning har kommit igång, något ni kan främja genom att läsa ihop.

En 2-åring kan utan problem lära sig uppemot ett par hundra ord, både skriftligt och muntligt, om ni är aktiva med läsningen och låter barnet vara med och testa i sin egen takt.

Tänk på att press och stress kan leda till att utvecklingen tappar av, så ta det lugnt och låt barnet gå i sin egen fart.

Om ni tycker att ert barn har svårt just med läsning och prat finns det vissa saker ni kan testa. Det ena kommer ofta med det andra, så det är viktigt att ni övar på att både läsa och prata för att sambandet ska hänga ihop. Här kommer våra bästa tips om hur du kan hjälpa barnet med läsningen:

 • Hitta en bok som barnet tycker är intressant och som hen kan lära av
 • Låt barnet vara med, ställa frågor och peka
 • Läs ofta och mycket, samt i flera olika böcker
 • Tänk på att ta pauser och låta barnet välja själv när hen vill vara med
 • Sätt ihop ord och meningar med saker som barnet redan kan, vet om eller har sett
 • Kombinera lärande och fakta med humor och skratt
 • Välj en av de bästa barnböckerna för 2-åringar som vi tipsar om!

Hjälp ditt barn att lyckas

Vi alla föräldrar vill hjälpa vårt barn att lyckas! Det hör till vår egen natur att vi vill föra över våra kunskaper och lärdomar på barnet, något man gärna kan börja med i tidig ålder för att barnet ska börja sin utveckling sakta men säkert.

Ett barn kan såklart inte lära sig allt på en gång, men det är samtidigt viktigt att man börjar tidigt med att introducera nödvändiga kunskaper som tal och läsning. Jag tycker verkligen att boken Mina första färger är en riktigt härlig barnbok som kan inspirera och locka barnet till att lära sig nödvändiga saker. Det är enkelt men roligt, och det är lätt att koppla till verkligheten! Ett steg på vägen som kan hjälpa ditt barn att lyckas både nu och i framtiden.

För dig med yngre eller äldre barn

Om du har ett yngre eller äldre barn kan det vara bra att välja andra böcker än de som finns på denna lista. Det är roligast för barnet att välja en barnbok som är anpassad för ditt barns ålder, annars finns det risk att barnet snabbt tappar intresse för boken. Vi tipsar om de bästa barnböckerna för barn i alla åldrar, vilket gör det lätt för dig att hitta en bok som passar just ditt barn.

Elin Bergström

Elin Bergström

Elin Bergström, pedagog och passionerad älskare av barnlitteratur, är en ledande röst bakom Barn & Böcker. Som mamma till två delar hon sin entusiasm för barnböcker, särskilt de med ljud, för att inspirera nästa generation läsare.View Author posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *