Hoppa till innehåll

Bästa barnböckerna för 4-åringar [2024]

Inlägget innehåller reklam via annonslänkar.

Att hitta en bra barnbok till sitt barn är inte alltid det lättaste. Trots att det idag finns mängder av barnböcker av varierande genre, innehåll och åldersgrupp kan det vara svårt att veta vilken man ska välja och vilken som kommer passa bäst.

Det bästa med den generösa utveckling av utbudet av barnböcker är att det ofta finns något för alla. Oftast behöver du heller inte välja bort en sak för att få något annat. sen är det ju också så att det inte är själva boken som är viktig, utan snarare är läsning bra för barnet oavsett vad det handlar om.

Speciellt för 4-åringar som kommit en bit på utvecklingen och som nu behöver mer hjälp än någonsin att ta sina förmågor till nästa nivå. Oavsett vad just du söker när det kommer till barnböcker så tror vi att vår guide om bästa barnböckerna för 4-åringar kan underlätta vid valet. Ta del av olika barnböcker, information om läsning och tips som kan hjälpa barnet – Lycka till i ditt sökande!

De bästa barnböckerna för en 4-åring 2023

Här har vi samlat våra favoriter, det vill säga de böcker vi anser är de bästa barnböckerna för 4-åringar.

1. Bara rumpor

Bara rumpor är en lärande och underhållande bok för 4-åringar
Bara rumpor är en lärande och underhållande bok för 4-åringar

Följ med Mira när hon åker till badhuset! Bara rumpor är en barnbok som skrivits i förhoppning om att avdramatisera ämnet nakenhet och allt vad det innebär. Författaren har lyckats få fram en underhållande berättelse om olika kroppar, så att barnen lätt kan förstå och få en uppfattning om verkligheten.

Den är både fantasifull, innehåller mycket humor och kan skapa nyfikenhet på ett lärorikt sätt. Genomtänkt men charmig vilket passar både stor och liten. Boken kan utan tvekan inspirera barnet till att känna sig mer bekväm i sig själv.

2. Pruttresan: Sagan genom landet inuti

Pruttresan är en utav de bästa barnböckerna för 4-åringar
Pruttresan är en utav de bästa barnböckerna för 4-åringar

På den roliga pruttresan får vi följa med och kolla på vad som händer i våra kroppar när vi äter. Det hela börjar med att du ska ta en tugga, och sen sätter det igång! Boken har gjorts med syfte om att lära ut hur kroppen ser ut inuti och visa vad som egentligen sker där i.

Tack vare dess lättsamma texter och fina bilder är den rolig för barnet att följa med i, och den kan lära mycket. Både du och barnet kommer också lära er om pruttar, fisar och bajs. Det är lätt att förstå men samtidigt ett viktigt och intressant ämne för barnet att lära sig om.

3. Mamma Mu och Kråkan gör ett zoo

Mamma Mu är en klassisk barnbok som din 4-åring kommer att älska
Mamma Mu är en klassisk barnbok som din 4-åring kommer att älska

Mamma Mu och Kråkan är en duo av klassiska barnfigur som alla bara älskar! I den här boken bestämmer de sig för att starta ett zoo hos bonden. Under bokens gång får du höra på hur de diskuterar om vilken sorts zoo de ska starta, vilka djur de ska ha och hur allt ska gå till. En otroligt underhållande och charmerande bok som alla kan inspireras av och skratta åt!

4. Mina första fiskar

Mina första fiskar är boken för den fiskintresserade 4-åringen
Mina första fiskar är boken för den fiskintresserade 4-åringen

Vill du att ditt barn ska lära sig mer om fiskar? Då kan boken ”mina första fiskar” göra sig riktigt bra. Här hittar ni nämligen hela 19 olika fisksorter som kan dyka upp i våra svenska vatten. Trots att det är en faktabok upplevs den som lättsam, enkel att förstå och intressant, allt för att barnet ska se det som roligt och spännande på samma gång.

Fiskarna beskrivs på roliga sätt samtidigt som du får ta del av innehållsrika fakta om kännetecken, levnad och fiske. Perfekt för er som gillar naturen och vill lära ert barn om ämnet.

5. Jan Lööf sagosamling

Jan Lööf Sagosamling är fylld av spännande sagor
Jan Lööf Sagosamling är fylld av spännande sagor

Jan Lööf Sagosamling är en barnbok fylld av olika sagor och historier av varierande sort. De fina berättelserna kombineras med härliga bilder som både stor och liten kan fascineras av, vilket i sig kan väcka ett större intresse både för boken och sagorna i fråga. Hela samlingen består av riktiga klassiker som garanterat kan bli till favoriter!

6. Jag var superhjälte, säger vi!

En utav de bästa barnböckerna för 4-åringar är Jag var superhjälte, säger vi
En utav de bästa barnböckerna för 4-åringar är ”Jag var superhjälte, säger vi!”

På dagis finns det många kompisar som vill leka, och många kompisar att leka med. När Nils inser att Jocke inte är där ställer Pia upp som lekkompis i leken om Batman och kattungen. Men vad händer egentligen när Jocke till slut dyker upp?

I Jag var superhjälte, säger vi! skildras barnens oändliga fantasi och härliga idéer genom en berättelse om hur det kan se ut på skolgården. Den känns härlig, kan locka till nyfiken och kan inspirera barn till att våga tänka i sina egna banor, för i en fantasivärld är inget fel! Även lärorik när det kommer till att bilda relationer och skapa förtroende hos andra.

7. Tre berättelser om Pippi Långstrump

Pippi Långstrump går hem hos de flesta 4-åringar
Pippi Långstrump går hem hos de flesta 4-åringar

En klassiker med tre berättelser om Pippi Långstrump kan aldrig gå fel. Här får du en samling av Känner du Pippi Långstrump?, Pippi hittar en spunk och Pippi i Humlegården. Härliga illustrationer och fint skriva texter om Pippi och hennes kompisar kommer gå rakt in i barnets hjärta och bli till en långvarig favorit. Roligt, busigt och framförallt nyfiket!

8. När Findus var liten och försvann

Pettson är klassisk barnboksberättelse som håller än idag
Pettson är klassisk barnboksberättelse som håller än idag

Här får vi följa med på en underbar historia där Pettson ska berätta för Katten Findus om hur det såg ut när Findus först kom till gården. Denna saga bjuder på mängder av skratt, mysiga stunder och en värmande historia som alla kan tycka om.

Den söta lilla kattungen och den roliga gubben är en oslagbar kombo som alla borde få ta del av. Det finns även många saker som kan kännas igen! För de 4-åringar som gillar mycket text kommer den passa perfekt. 

9. Aja baja, Alfons Åberg!

Alfons Åberg finns här i en berättelse som många barn kan känna igen sig i
Alfons Åberg finns här i en berättelse som många barn kan känna igen sig i

Envisa och nyfikna Alfons Åberg är tillbaka i ännu en klassiker. Aja baja, Alfons Åberg är en berättelse där både barn och föräldrar kan känna igen sig i mycket. Den är både lärorikt och underhållande.

 Boken tar upp vardagliga situationer som ofta kan uppstå då barnet ska testa på att göra saker själv i hopp om att få underhållning – Alfon vill leka, men Alfons pappa vill läsa tidningen. Vad händer då? Vi kan garantera många skratt tillsammans!

10. Bajsboken

Bajsboken är nominerad till bästa barnboken för 4-åringar
Bajsboken är nominerad till bästa barnboken för 4-åringar

Bajsboken är en barnbok där författaren verkligen lyckats med att avdramatisera ämnet bajs och allt som hör där till. Däremot är det ett ämne som berör alla och som barn borde lära sig om för att förstå. Här beskriver man bajs, bajsets former och dess funktioner på ett barnsligt och lättsamt men samtidigt informativt sätt. Den är lärande, innehållsrik och framförallt rolig.

Varför du ska läsa till din 4-åring

En väldigt viktig sak som alla föräldrar måste förstå är att alla barn är olika, vilket verkligen gäller för alla. Med andra ord kan barn utvecklas på olika sätt, i olika takt och från olika saker beroende på hur omständigheterna ser ut och vem barnet i fråga är. Alla är olika!

Något som däremot har en positiv påverkan på alla barn är läsning, det vill säga både av relationsmässiga själ och av utvecklingssjäl. Generellt så har en 4-åring har kommit upp i den åldern där de verkligen börjar förstå mer, de kan se egna samband, läsa av verkligheten, hitta på egna saker och uppfatta känslor och annat som inte nämns.

I regel har en 4-åring även utvecklat en start på andra förmågor, så som att räkna, skilja på namn och ange färger. De vill ofta också lära sig mer om andra. Sådana saker kan ni påverka genom att läsa för barnet – ju mer ni läser och ju mer barnet får vara med och se eller lyssna på desto större upphov ger ni till utveckling. Det är ett roligt sätt att både umgås, lära och fundera.

Läs också: Inger Sandbergs förtrollande barnböcker

Såklart påverkas utvecklingen också av annat, men läsning är en stark faktor. Via läsningen kan du lära barnet om omvärlden, hur man kan vara som person, olika situationer som kan uppstå, vardagliga sysslor och andra kunskaper som är bra att ha. De ser nya ord, får lyssna, läsa och titta och själva vara med, och så är det en mysig stund mellan er två!

Vad man ska tänka på när man köper böcker för en 4-åring

Med tanke på att en 4-åring i regel ofta har börjat sin utveckling på såväl personliga och relationsmässiga plan kan det kännas svårt att veta vilken bok man ska välja. Ska den hjälpa till för att lära om siffror, färger, känslor eller ord? Ska den fokusera på ett visst ämne, visa olika situationer eller bearbeta en historia? Eller ska det bara vara en ren och skär saga?

Våra främsta rekommendationer för dig som just vill hitta en bok till en 4-åring är att satsa på ett visst tema som du tycker känns relevant. Det går alltid att kombinera lärdom med glädje och humor, och det är ofta den typen av läsning som lättast går hem. Alla böcker går att göra till något bra så länge det finns intresse, engagemang och fantasi från din sida.

Läs också: Bästa barnböckerna för 3-åringar

Idag finns det också så otroligt många barnböcker att vi verkligen tycker det är svårt att välja ut de som är de bästa barnböckerna för 4-åringar. Oavsett vad du vill att boken ska ge barnet finns det alltid något att hitta! Tycker du fortfarande att det känns svårt har vi samlat våra bästa tips här:

  • Välj en bok som barnet själv tycker om, som en viss figur eller ett visst ämne
  • Kom ihåg att alla böcker kan gå hem så länge du är villig att delta
  • Lättsamhet och enkla förklaringar kan ge lärdom även om de svåraste av ämnen
  • Se till att boken är lite mer åt det pedagogiska hållet så barnet kan förstå
  • Kombinera seriösa och viktiga ämnen med glädje och humor

Vad har en 4-åring för läsnivå?

När barnet kommer upp i åldern runt 4 år är det mycket som snurrar i huvudet. Alla intryck, all fakta och information, alla känslor – vart ska allt rymmas hos det lilla barnet? Trots att barnet fortfarande är väldigt litet kan kunskapen och förståelsen vara väldigt mycket högre än vad man tror, och det är viktigt att ha med sig.

Ett barn i 4-års ska i regel kunna prata, bilda egna meningar och så ska de ha mycket fantasi för att hitta på egna saker.

Med andra ord har barnet kommit en lång väg från det att de var 2 och 3 år, något som även bör synas på läsningen. Istället för att ordförrådet ska vara på några hundra ord kan det för en fyra åring röra sig om ett par tusen.

Det har kan såklart variera från barn till barn och hur utvecklingen gått framåt, men är allt som ”vanligt” bör förståelsen för saker och ting sättas på riktig sprutt här. Sen är det inte alltid så lätt att just komma igång med läsningen bara sådär. Vissa barn fastnar för det tidigt, medan andra inte alls tycker att det verkar intressant.

Dock är det viktigt att läsa och att barnet i alla fall läser något. Om du vill hjälpa ditt barn med läsningen och sätta igång i utvecklingen kan dessa tips vara användbara:

  • Uppmuntra barnet till läsning genom att samtala och ställa frågor om det ni läser
  • Ha rutiner för läsning, hellre oftare och kortare stunder än mer sällan och längre tid
  • Belöna barnet för läsningen om det är svårt att komma igång
  • Välj underhållande, spännande och intressanta böcker som behandlar olika ämnen
  • Lyssna på barnet och fråga vad hen vill, tvång kommer inte med något gott!

Hjälp ditt barn att lyckas

Läsning är ett ämne som är viktigt för barnet, men samtidigt också ett ämne som kan skapa så delade känslor. Med andra ord är det inte alltid självklart är läsning ses som något roligt eller spännande, speciellt inte med tanke på hur mycket som cirkulerar i barnens huvud just i åldern kring 4 år.

Läs också: Bästa barnböckerna för 5-åringar

Däremot finns det mängder av saker som du som förälder, barnvakt eller dagisfröken kan göra för att hjälpa barnet att lyckas. Det kan röra sig om allt från att börja fatta intresse för läsningen och att se det som något roligt till att få bättre flyt på orden och börja förstå mer. Alla är olika och måste bearbetas på olika sätt. Det viktigaste är dock att läsning inte ska vara något jobbigt!

Jag tycker att Pruttresan: Sagan genom landet inuti är en av de bästa barnböckerna för 4-åringar, just på grund av att den är så rolig och underhållande men också så lärorik. Barn är väl medvetna om att vi äter, men kanske inte hur det ser ut i kroppen när vi äter.

Det är ett ämne som barn kan relatera till och förstå men som samtidigt skapar nyfikenhet och intresse. Framförallt är det inte så svårt eller jobbigt, utan bara roligt att se och lära sig om. Kom ihåg, den första introduktionen till läsning kan vara avgörande för hur och vad barnet tycker om det. Uppmuntra, utmana och utforska är ledord som kan skapa positiva vibbar!

Elin Bergström

Elin Bergström

Elin Bergström, pedagog och passionerad älskare av barnlitteratur, är en ledande röst bakom Barn & Böcker. Som mamma till två delar hon sin entusiasm för barnböcker, särskilt de med ljud, för att inspirera nästa generation läsare.View Author posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *