Hoppa till innehåll

Bästa barnböckerna för 3-åringar [2024]

Inlägget innehåller reklam via annonslänkar.

Vi har fixat den perfekta guiden för dig som vill köpa en barnbok till din 3-åring! Här nedan har vi nämligen samlat de bästa barnböckerna för 3-åringar i kategorin barnböcker 3-år, samt en hel del information om vad som kan vara bra att tänka på i samband med köp av boken – allt du behöver veta på ett och samma ställe!

Att läsa för sitt barn är något alla föräldrar borde göra, och det från en rätt tidig ålder. För trots att det kanske inte verkar som det så börjar barn förstå redan när de är några månader gamla. Anledningarna till att man bör läsa för sitt barn har inte bara att göra med dess stimulerande och utvecklande faktorer, utan det är även en väldigt givande aktivitet att göra ihop.

Oavsett av vilken anledning du känner att läsning för barnet kan vara bra så kan du med vår hjälp hitta en bok som passar er. I hopp om att underlätta för er har vi samlat de böcker vi anser är de bästa barnböckerna för 3-åringar – hoppas ni hittar en favorit!

De bästa böckerna för en 3-åring 2024

De bästa böckerna i kategorin barnböcker 3-år, det vill säga våra favoriter kommer här!

1. Varför då?

Boken Varför då? är en utav våra bästa barnböcker för en 3-åring
”Varför då?” är en utav våra bästa barnböcker för en 3-åring

Boken ”Varför då?” är en perfekt barnbok för de allra yngsta barnen som ska, vill eller redan har lärt sig att ställa frågor om saker och ting. Här får du som föräldrar, barnvakt eller dagisfröken en naturlig ingång till att lära barnet om frågeställningen varför, hur den kan användas och vilka svar den ger.

Varför flyger fågeln? Varför regnar regnet? Varför, varför då? Under hela bokens berättelse kan barnet vara med och integrera och ställa frågor i samband med de roliga bilderna. Barnet får vara nyfiket och använda sin fantasi samtidigt som det bidrar till lärdom. Härliga texter som följer i en behaglig rytm, allt för att den ska kunna läsas om och om igen.

2. Sagor för barn som är 3 år

Sagor för barn som är 3 år är en rolig bok som många barn tycker om
”Sagor för barn som är 3” år är en rolig bok som många barn tycker om

Vill du kunna läsa en och samma bok utan att behöva läsa samma berättelse om och om igen? Då kan ”Sagor för barn som är 3 år” komma väl till pass. Här får du nämligen en samling av ett flertal olika sagor som du och barnet kan läsa ihop. Det bästa är att de alla är anpassade för 3-åringar, både när det kommer till text, bilder och lärdomar. Perfekt för en mysig stund innan läggdags!

3. Julia hämtar strumpor

Julia hämtar strumpor är en charmerande barnbok
”Julia hämtar strumpor” är en charmerande barnbok

I ”Julia hämtar strumpor” får vi återigen följa med lilla Julia och hennes roliga vardagspåhitt. Julia är en härligt charmerande figur som verkligen visar hur verkligheten kan se ut, både för föräldrar och barn.

Här visar Julia att hon visst kan hämta strumporna själv, men när hon väl kommer tillbaka undrar hela familjen vad det egentligen är hon hämtat. Berättelsen är värmande, underhållande och väldigt igenkännlig. Är ditt barn också envist och bestämt ”kan själv” kommer ni båda skratta mycket tillsammans!

4. Kom nu Sickan

En utav de bästa barnböckerna för 3-åringar är Kom nu Sickan
En utav de bästa barnböckerna för 3-åringar är ”Kom nu Sickan”

Sickan och hans Pappa ska besöka affären. På vägen dit tycker Sickan att hela världen verkar intressant, det vill säga allt ifrån myran och hunden till bajskorven på gatan och bussen som kommer. Det enda pappa gör när Sickan vill utforska och se är att tjata, ”kom nu Sickan”. Det hela får sig en vändning när Pappa råkar fastna i något på egen hand…

Historien om Sickan och Pappa är otroligt mysig både för barn och vuxna. Det bästa är att hela sagan har skrivits med rim, vilket i sig gör att den är lätt att läsa och lätt att känna igen sig i. Vi kan garantera dig att din 3-åring kommer uppskatta den här boken.

5. Petter och hans fyra getter

Petter och hans 4 getter är en riktigt klassiker till barnbok
”Petter och hans 4” getter är en riktigt klassiker till barnbok

Ni har väl hört talas om Petter och hans fyra getter? Om inte är der verkligen dags att ni läser den! Det är en riktig klassiker med den snälla lilla geten, hans söta katt, de fyra snälla getterna och så det Ludna trollet i skogen.

Hela berättelsen är skriven på härligt följsamma rim som både stor och liten lätt kan läsa. Illustrationerna är fina och roliga att peka på, och det hela känns både underhållande och stimulerande. Vad händer egentligen när trollet Ludenben äter upp Petters getter?!

6. Sagan om den lilla lilla gumman

Barnboken Sagan om den lilla gumman är lättsam och rolig!
Barnboken ”Sagan om den lilla gumman” är lättsam och rolig!

Sagan om den lilla lilla gumman är en sagobok för barn där författaren lyckats bevara en saga från förr. Sagan härstammar från 1890 talet och dess ingång i kreationerna om bilderböcker för barn. Trots dess gamla ursprung kan den fina boken läsas för dagens barn, och det med glädje.

Följ med när den lilla lilla gumman och hennes katt tar sig igenom vardagens bravader. Hela boken bygger på en ramsa med en viss upprepningsteknik, det vill säga innan det att slutet kommer med en överraskning. Enkelt, lättsamt och roligt!

7. Vem kommer nu?

Vi gillar Vem kommer nu? så pass mycket att den är nominerad till årets bästa barnbok för 3-åringar
Vi gillar ”Vem kommer nu?” så pass mycket att den är nominerad till årets bästa barnbok för 3-åringar

”Vem kommer nu?” är en barnbok som på ett väldigt trivsamt sätt skildrar de olika känslorna man kan uppleva som barn. Boken är uppbyggd som en samling av ett flertal barnböcker – här får du båda ”vem är arg?”, ”vem blöder?” och ”vems byxor?”.

I de olika böckerna berättar man om olika situationer som kan uppstå i livet, fast på ett roligt men samtidigt lärande sätt för barnen. De går igenom stora känslor, olyckshändelser och hur man väljer rätt kläder. Väldigt bra för att visa yngre barn att trots att en situation kan vara jobbig på olika sätt, samt att trots att det känns svårt så behöver det inte alltid vara så jobbigt.

8. Leta och hitta med Greta!

Leta och hitta med Greta är vår favorit bland böcker till 3-åringar
”Leta och hitta med Greta” är vår favorit bland böcker till 3-åringar

Greta Gris är en riktig favorit när det kommer till figurer av olika slag. I Leta och hitta med Greta! får ni följa med Greta Gris på hennes äventyr. Det bjuds på mängder av spännande, men enkla, uppgifter där barnet ska leta och hitta. Para ihop par, se mönster, räkna, känn igen. Detta kommer garanterat skapa nyfikenhet, väcka intresse och utmana barnet – väldigt bra utveckling för barnet, och perfekt att göra ihop!

9. Pino fixar allt

Pino fixar allt låter barnet ta del av olika situationer
Pino fixar allt låter barnet ta del av olika situationer

Pino är en riktig fixare – han kan fixa allt! När telefonen i verkstaden ringer åker Pino iväg i sin fixarbil för att hjälpa till, och oavsett vad det gäller och vilken plats det är på kommer Pino alltid dit. Det finns inget som Pino inte kan fixa, och han är inte rädd för att ge nya utmaningar en chans.

Däremot blir det lite av en svårare utmaning när en katt har försvunnit – kan Pino lösa det? ”Pino fixar allt” är en lärorik, spännande och fartfylld barnbok som låter barnet upptäcka och ta del av olika situationer. Kanske kan barnet hitta olika lösningar själv, eller skapar ni egna utmaningar tillsammans?

10. Vems spår?

I bästa barnboken för 3-åringar Vems Spår? får barnet lära sig mer om djuen i skogen
I bästa barnboken för 3-åringar ”Vems Spår?” får ditt barn lära sig mer om djuen i skogen

Vill du att barnet ska lära sig mer om skogen, vår natur och allt som gömmer sig där i? Då är ”Vems spår?” en riktig höjdare. Här får ni följa med på en upptäcktsfärd längs promenaden i skogen – vems spår är det egentligen som ni har hittat? Är det björnens, rävens, älgens?

Genom berättelsen får ni se ett flertal spår av de nordiska djur som finns att hitta i våra skogar. Barnet får en spännande upplevelse av de stora djuren och kan lära sig att känna igen både djur och spår. Bilderna är fantastiska, och lärdomarna likaså. Ett perfekt sätt att skapa en uppfattning om vår värld.

Varför du ska läsa till din 3-åring

Som vi tidigare var inne på så är det ett faktum att läsning för barn, det vill säga i alla åldrar, är viktigt. Det inte bara för barnets utveckling i sig, utan även för den relation ni har tillsammans. Läsning för och med barnet kommer dels hjälpa till i form av utveckling av språk, tal och eget tänkande.

När barnet får vara med och interagera i boken, peka, lyssna och se så kommer dess hjärna och tankeförmågor sättas på hög varv för att ta in allt. Det väcker nyfiken och låter barnet fantisera om saker och ting, samtidigt som det också ger en bild av verkligheten. Nya ord och fakta sjunker in snabbare än vad man kan tro genom läsningen!

Utöver det så är det också väldigt givande för er relation då ni läser tillsammans. Det skapar en gemenskap, en stund att umgås och komma varandra närmare. Du visar också att du har tid för att bara vara med barnet och att du engagerar dig.

Det är verkligen en stund som kan betyda mycket både för relationen och barnets utveckling – passa på att läsa för ditt barn innan sovdags för att skapa trygghet och lugn för er båda.

Vad man ska tänka på när man köper böcker för en 3-åring

Trots att det finns mängder av fakta, information och verkliga bevis för att läsning för och med barnet är viktigt på flera plan så känns det inte alltid som en självklarhet. Kanske vet man inte riktigt hur läsningen ska gå till, kanske hittar man inte en tid som passar, eller så kanske man bara inte vet vilken bok man ska köpa för att barnet ska bli intresserat?

Något vi däremot kan lova er är att så länge du visar intresse för att spendera lite extra tid med barnet så kommer det egentligen inte spela någon roll när ni läser, hur ni läser eller vad ni läser. Det finns mängder av sätt att öppna upp intresset för att läsa en bok ihop, inte minst när barnet blir lite större och själv kan uttrycka vad hen tänker eller känner.

Läs också: Bästa barnböckerna 2020

Sen kan det ju såklart också vara så att valet av bok är avgörande i vissa fall, speciellt om läsningen tillhör vardagen. Vi har samlat våra bästa tips om vad du kan tänka på vid köp av bok för 3-åring:

  • Fråga barnet vad hen vill läsa, lära eller lyssna på
  • Välj en bok som både innehåller text och roliga illustrationer
  • Alla böcker kan bli intressanta och roliga – låt fantasin flöda och skapa egna historier!
  • Böcker med mindre text kan också ge lärdom om djupare ämnen
  • Kolla in våra tips om bästa barnböckerna för 3-åringar nedan!

Vad har en 3-åring för läsnivå?

Just läsning för och tillsammans med barnet är en aktivitet som ni kan göra tillsammans. Det är mysigt, lärorikt och kan bjuda på en hel del skratt. Däremot är även läsning något som har en påverkan på barnets utveckling, något som då i sin tur också kan kopplas till barnets kunskap och förmågor.

”Hur mycket kan ditt barn läsa? Hur ofta läser ni hemma?” Dessa är frågor som man som förälder ofta kan få från andra föräldrar, och kanske därmed också ge en viss press på hur, vad och när man ska läsa för barnet. Vad förväntas av min 3-åring när det kommer till läskunskaper?

Trots att det kan kännas jobbigt är läsningen inte något som ska sätta en stämpel på barnet. Alla barn är olika, och det viktiga är istället att man läser istället för hur eller vad man läser.

Däremot finns det vissa förväntningar när det kommer till barnets utveckling och förmågor, det vill säga förväntningar som har att göra med vad som är bäst för barnet. En 3-åring som ofta blir läst för, som får vara med och interagera och fråga, och som får ta del av rätt böcker kan ha ett ordförråd på uppemot 1000 ord.

Det i sig påverkar barnets språkutveckling, talförmåga och sätt att tänka. Ett barn som läser mycket och får kolla i många böcker får även en bättre uppfattning om världen. Med andra ord finns det vissa förväntningar på barnet när det kommer till läsning, men det endast för barnets bästa. Har ni svårt att få till läsningen kan ni testa dessa saker:

  • Låt barnet vara med och välja bok
  • Ställ frågor till barnet under tiden ni läser, låt barnet peka och fråga i sin takt
  • Läs hellre ofta och kort än sällan och länge, då känns det inte lika jobbigt
  • Läsning ska inte ses som något tråkigt, utan snarare något roligt som man kan lära av
  • Satsa på böcker med mycket humor, fina bilder och mindre text

Hjälp ditt barn att lyckas

Känns det som att ditt barn har svårt att komma igång med läsningen och förståelsen för språket? Då kan jag verkligen rekommendera dig att kolla in de alternativ vi listat när vi pratar om de bästa barnböckerna för 3-åringar! Där finns ett flertal favoriter som kan öppna intresse och göra så att barnet ser läsningen som något roligt.

LÄS OCKSÅ: Bästa barnböckerna för 4-åringar

Min favorit av barnböcker för 3-åringar är ”Leta och hitta med Greta!”. Där får barnet upptäcka, leta, testa på och ta sig igenom olika utmaningar. Samtidigt är boken fylld med fina bilder av den söta Greta Gris, samt en del text som också är lärorikt. Den är lättsam och rolig, men ändå utvecklande på flera plan. Se till att du själv visar intresse då ni ska läsa, det gör mycket för barnet.

Elin Bergström

Elin Bergström

Elin Bergström, pedagog och passionerad älskare av barnlitteratur, är en ledande röst bakom Barn & Böcker. Som mamma till två delar hon sin entusiasm för barnböcker, särskilt de med ljud, för att inspirera nästa generation läsare.View Author posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *