Hoppa till innehåll

Bästa spjälsängen för ditt barn: Vi jämför säkerhet, komfort och design

Inlägget innehåller reklam via annonslänkar.

Att välja bästa spjälsängen för ditt barn är en viktig uppgift som förälder. En spjälsäng är platsen där ditt lilla underverk kommer att tillbringa mycket av sin tid under de första månaderna och åren av sitt liv. Därför är det viktigt att investera tid och tanke i att hitta den bästa spjälsängen som passar både ditt barns behov och din egen livsstil.

En spjälsäng är inte bara en plats för sömn, det är också en trygg plats där ditt barn kommer att känna sig säkert och bekvämt. Det finns ett brett utbud av spjälsängar på marknaden, från klassiska modeller till mer moderna och funktionella alternativ. Valet kan kännas överväldigande, men med rätt vägledning kommer du att kunna hitta den bästa spjälsängen som passar både ditt barns behov och din egen stil.

Tabell med resultat från testet

Ladda ner PDF-fil med resultat från testet

Bästa spjälsängen – våra rekomendendationer

Här nedan presenterar vi stolt våra toppval för den bästa spjälsängen som kommer att säkerställa både komfort och säkerhet för ditt älskade barn.

1. JLY Dream Lux med Dropside

Kombinerar tidlös design med smarta säkerhetsfunktioner

Prisklass: Mellan

Justerbar långsida: Ja

Justerbar sängbotten: Ja

Material: Trä

Mått: 124,5 x 69 x 99 cm

Madrassmått: 120 x 60 cm

EU-standard: Ja

Övrigt: Giftfri färg

Bästa spjälsängen - JLY Dream Lux med Dropside

Den här spjälsängen från JLY är verkligen en pärla och bästa spjälsängen enligt oss! Den tidlösa designen är så söt och passar perfekt in i vilket rum som helst. Det bästa med den här spjälsängen är den smarta justerbara långsidan som gör det superenkelt att höja eller sänka den efter behov. Dessutom är det fantastiskt att sängbottnen kan anpassas i tre olika höjdlägen för att passa barnets utveckling, från att kunna sitta och klättra till att stå upp.

En riktigt smart detalj är hur säkerheten är prioriterad. Jag älskar att justeringen av långsidan är barnsäker och kräver en specifik rörelse för att höjas. Det ger mig som förälder en extra känsla av trygghet. Dessutom är det toppen att det finns fasta lägen för långsidan där dropside-funktionen inte kan användas, vilket gör det ännu säkrare.

Att den är målad med en giftfri färg och att den är testad och godkänd enligt EU-standard är också stora fördelar som gör mig övertygad om att detta är den bästa spjälsängen för mitt barn.

Köp den hos:

2. Sebra Baby & Juniorsäng

Imponerande flexibilitet med tidlös design

Prisklass: Premium

Justerbar långsida: Ja

Justerbar sängbotten: Ja

Material: Björk

Mått: 112,5/155 x 70 x 80 cm

Madrassmått: Specialmadrass

EU-standard: Ja

Övrigt: Giftfri färg, finns i flera färger, växer med barnet

Bästa spjälsängen - Sebra Baby & Juniorsäng

Denna säng tar det bästa från 40-talets klassiska Juno-säng och förvandlar det till en perfekt balans mellan funktion och design för dagens hem. Det som verkligen imponerar är sängens flexibilitet. Den kan växa med ditt barn och omvandlas till en juniorsäng när tiden är mogen. Genom att tänka på hållbarheten sparar du inte bara pengar, utan även resurser i längden. Den justerbara sängbottnen är en extra bonus.

Med olika färg- och storleksalternativ passar Sebra Baby-& Juniorsäng perfekt in i olika rumstilar. Dess hållbara och miljövänliga design gör att du kan känna dig stolt över ditt val som förälder. Det här är verkligen den bästa spjälsängen i premiumsegmentet som kombinerar det bästa av gårdagen med dagens behov och morgondagens hållbarhet.

Köp den hos:

3. IKEA Sniglar

Hållbart materialval som inte spräcker plånboken

Prisklass: Budget

Justerbar långsida: Nej

Justerbar sängbotten: Ja

Material: Bok

Mått: 124 x 66 x 80 cm

Madrassmått: 120 x 60 cm

EU-standard: Ja

Bästa spjälsängen - IKEA sniglar

Spjälsängen IKEA Sniglar är verkligen ett fantastiskt val för föräldrar som letar efter en pålitlig och prisvärd lösning för sin lilla bebis. Spjälsängen är tillverkad av massiv bok vilket inte bara är ett miljövänligt och återvinningsbart naturmaterial, utan det ger även en hållbarhet och tålighet som är svårslagen. Det känns verkligen som att IKEA har tänkt på både plånboken och planeten när de skapade den här spjälsängen.

Dess hållbara materialval, justerbara sängbotten och utmärkta ventilation gör IKEA Sniglar till ett utmärkt val för föräldrar som vill ge sitt barn det bästa utan att spräcka budgeten. Vi har själva den här spjälsängen hemma och är mer än nöjda med vårat köp och rekommenderar den här bästa spjälsängen i budgetsegmentet till alla föräldrar där ute som är på jakt efter en bra men billig spjälsäng.

Köp den hos:

4. Little Louie Stella spjälsäng med sängbräda och låda

Stabil och praktisk design

Prisklass: Mellan

Justerbar långsida: Ja

Justerbar sängbotten: Ja

Material: Björk

Mått: 124 x 65 x 100 cm

Madrassmått: 120 x 60 cm

EU-standard: Ja

Övrigt: Kemikaliefri färg, praktisk sänglåda

Bästa spjälsängen - Little Louie Stella spjälsäng med sängbräda och låda

Little Louie Stella Spjälsäng med sängbräda och låda är verkligen imponerande och slogs med vinnaren i vårt test över bästa spjälsängen. Den gråa spjälsängens klassiska design passar perfekt i olika barnrum. De justerbara funktionerna, som den höj- och sänkbara sängbottnen i tre lägen och den avtagbara sidan som kan bytas mot en sängbräda, är smarta lösningar för barnets utveckling.

Förvaringslådan under sängen är praktisk för leksaker och sängkläder. Materialvalet, med massiv björk och kemikaliefri färg, ger en säker och trygg känsla. Little Louie Stella Spjälsäng är helt klart ett toppval för föräldrar som vill kombinera stil med funktion. En pärla för barnrummet.

Köp den hos:

5. Troll LUX spjälsäng

Uppgraderbar spjälsäng med klassisk design

Prisklass: Premium

Justerbar långsida: Ja

Justerbar sängbotten: Ja

Material: Björk

Mått: 125,6 x 68,7 x 92,5 cm

Madrassmått: 120 x 60 cm

EU-standard: Ja

Övrigt: Miöjövänlig färg, går att göra om till juniorsäng

Bästa spjälsängen - Troll LUX

Denna spjälsäng från Troll är en klassisk spjälsäng med en stilfull design. Den stabila sängen erbjuder en höj- och sänkbar långsida, vilket är känt som dropside. Dessutom har den en ställbar sängbotten i tre olika höjder för att anpassa sig efter ditt barns behov. Den fräscha vita färgen är lackad med en vattenbaserad, miljövänlig och svensktillverkad färg.

Det går dessutom att uppgradera spjälsängen till en juniorsäng med hjälp av en juniorsida som dock säljs separat. Sammantaget gör detta Troll Lux till en allomfattande lösning för barnrummet vilket ger den en välförtjänt plats på vår lista över dom bästa spjälsängarna.

Köp den hos:

Saker att tänka på innan du köper en spjälsäng

Innan du gör ditt val för den bästa spjälsängen, finns det några viktiga faktorer att överväga. Först och främst är säkerheten avgörande. Se till att spjälsängen uppfyller de senaste säkerhetsstandarderna och att den är stabil och hållbar. Kolla om spjälsängen har justerbara höjdnivåer, vilket kan vara praktiskt när ditt barn växer och börjar stå upp. Dessutom är det bra att välja en spjälsäng med fasta sidor istället för fallande sidor, eftersom det minskar risken för att barnet klättrar över kanten.

Komfort är också en viktig faktor. Välj en madrass som är tillräckligt mjuk för en god natts sömn, men inte för mjuk så att det blir en säkerhetsrisk. God ventilation är också viktigt för att hålla barnet svalt och bekvämt. Tänk också på spjälsängens storlek och hur den kommer att passa in i barnets rum. En kompakt spjälsäng kan vara fördelaktig om du har begränsat med utrymme. Genom att ha dessa punkter i åtanke när du letar efter en spjälsäng har du stora möjligheter att hitta just den bästa spjälsängen för dig och ditt barn.

Så skapar du en trygg sovmiljö för ditt Barn

Utöver att välja den bästa spjälsängen, finns det fler aspekter att tänka på när det gäller att skapa en trygg och bekväm sovmiljö för ditt barn. Här är fem konkreta tips för att säkerställa en god natts sömn:

1. Rätt temperatur

Se till att rummet där spjälsängen står är håller en lagom temperatur. Ett för varmt eller för kallt rum kan påverka barnets sömn. Använd lämpliga kläder och täcken baserat på rumstemperaturen.

2. Mörker och ljud

Mörkläggningsgardiner kan hjälpa till att skapa en mörkare sovmiljö som främjar sömnen. Undvik starka ljuskällor i närheten av spjälsängen. Ljudnivån bör vara lugn och behaglig, vissa barn kan trivas med en svag vit brusmaskin för att dämpa omgivande ljud.

3. Trygg placering

Placera spjälsängen på en plats där du har klar sikt till ditt barn. Det gör att du enklare kan övervaka dem och vara där snabbt om de skulle behöva tröst eller hjälp.

4. Undvik överstimulering

Håll leksaker och färgglada föremål borta från spjälsängen under natten för att undvika att överstimulera barnet. En enkel, lugn och ren sovmiljö hjälper dem att slappna av.

5. Tydliga rutiner

Etablera en konsekvent kvällsrutin som signalerar för barnet att det snart är dags att sova. Det kan inkludera aktiviteter som en mild badstund, läsning av en lugnande bok eller en lugn melodisk sång.

LÄS OCKSÅ: Bästa barnböckerna för 1-åringar

Genom att kombinera en passande spjälsäng med en trygg sovmiljö kan du ge ditt barn de bästa förutsättningarna för en god natts sömn och en hälsosam utveckling. Kom ihåg att varje barn är unikt, så följ deras led när det gäller vad som fungerar bäst för dem.

Så bäddar du spjälsängen på bästa sätt

Att bädda en spjälsäng på rätt sätt är viktigt för att säkerställa en trygg och bekväm sömnplats för din bebis. Först och främst, börja med att välja en madrass som är av hög kvalitet och passar spjälsängens madrassmått. Det är viktigt att madrassen är fast och plan för att minska risken för kvävningsrisker. Det kan vara lockande att köpa en mjuk madrass, men små nyfödda barn har inget behov av en mjuk madrass. Tvärt om, är det säkrare för barnet om madrassen är fast och utan löst tyg som barnet kan fastna i.

För att börja bädda sängen, ta bort alla onödiga filtar, kuddar och mjuka leksaker från spjälsängen. Detta minskar risken för kvävning och gör sängen säkrare. Använd sedan ett lakan, med fördel ett så kallat kuvertlakan, som passar madrassen väl och sträck det jämnt över madrassen. Se till att lakanet är ordentligt fastsatt på alla sidor.

När lakanet är på plats, kan du täcka barnet med en lätt filt om det är kallt. Placera barnet på rygg i mitten av sängen, och se till att det inte är för varmt i rummet. Det är viktigt att undvika att täcka över huvudet på barnet med filten.

Genom att följa dessa rekommendationer för att bädda en spjälsäng på bästa sätt kan du skapa en trygg och bekväm sovplats för din lilla nyfödda. Kom ihåg att alltid övervaka barnet när det sover och undvik att använda tjocka täcken och kuddar i den bästa spjälsängen för att minimera riskerna.

Vanliga frågor om Spjälsängar

När är rätt tidpunkt att flytta mitt barn från spjälsäng till vanlig säng?

Det finns ingen exakt tidpunkt som passar alla barn. Vanligtvis sker övergången när barnet börjar försöka klättra ur spjälsängen eller när det känns trångt för dem. Det är oftast mellan 2 och 3 år, men var lyhörd för ditt barns signaler.

Kan jag ärva en spjälsäng från en vän eller släkting?

Det är möjligt att ärva en spjälsäng, men se till att den uppfyller dagens säkerhetsstandarder. Kolla om det finns några luckor där barnet kan fastna, och se till att alla skruvar och fästen är ordentligt åtdragna.

Hur kan jag göra spjälsängen mer mysig?

Fokusera hellre på miljön runt sängen för att skapa en mysig atmosfär snarare än miljön i sängen. På så vis undviker du onödiga risker och skapar en trygg och säker sovmiljö för ditt barn.

Att välja en spjälsäng är en viktig beslut för alla föräldrar. Genom att överväga säkerhet, komfort och barnets behov kan du hitta den perfekta spjälsängen för ditt lilla äventyr. Kom ihåg att varje barn är unikt, så ta dig tid att hitta den absolut bästa spjälsängen som passar just dig och din familj.

Kalle Larsson

Kalle Larsson

Kalle Larsson är en entusiastisk bokälskare med en stor passion för barnlitteratur. Med sin kärlek för böcker och berättande skapar han en magisk värld där barn kan drömma, fantisera och upptäcka nya äventyr.View Author posts