Hoppa till innehåll

Roliga barnböcker för 7-åringar

Inlägget innehåller reklam via annonslänkar.

Att läsa tillsammans med sitt barn är både roligt, mysigt och väldigt lärorikt! När barnet börjar närma sig 7 år är det hög tid att börja ge sig in i de lite längre och mer innehållsrika böckerna, det till skillnad från de som mest innehåller bilder, kortare kapitel och roliga historier. Det innebär att denna typ av läsning även kan vara lärorik och givande för oss vuxna.

De absolut bästa barnböckerna för 7-åringar är dock de som både är roliga, intressanta och spännande. Det ska helst hända mycket redan från början för att barnet ska hänga med, samtidigt som handlingen inte ska vara allt för komplicerad. Att hitta just dessa typer av barnböcker är dock inte alltid helt enkelt.

Just av den anledningen har vi skapat denna köpguide om bästa barnböcker för 7-åringar. Här kan du ta del av allt från tips på saker att tänka på vid köp av bok för 7-åring och bokrekommendationer anpassat efter åldern, till inspiration, guidande information och råd kring hur du hjälper ditt barn att komma igång med läsningen. Lycka till!

De 10 bästa barnböckerna för 7-åringar 2022

Vill du köpa en riktigt bra barnbok till din 7-åring? Kolla då in våra favoriter nedan – kanske kan du och ditt barn också hitta en favorit?!

1. Sommarskuggan och kalasbuset

Sommarskuggan och kalasbuset är en perfekt barnbok för barn i 7-årsåldern. Den är både rolig och spännande då det händer mycket grejer! Det hela baseras på den luriga Sommarskuggan, en magisk dräkt som hela tiden jagar efter den utvalda personen för att själv bli fulländad.

Men Sommarskuggan verkar ha försvunnit, och det tillsammans med kistan som dräkten brukar ligga i! Tillsammans ska personalen på tv-huset för barn-tv leta efter den försvunna figuren i hopp om att ställa allt till rätta. Innan dess hinner dock superbusaren utforska staden och gör bland annat ett stopp på Isaks kalas i leklandet. Men vad händer egentligen där?

2. Franken-Flugo

Den här roliga, busiga och spännande barnboken om Franken-Flugo – en jättestor Fluga som är precis lika läskig som Frankensteins monster. Det tycker Buzz är väldigt läskigt, speciellt då Flugo dyker upp i hans sovrum på natten och surrar omkring i rummet likt en skräckinjagande gigant.

Varför är han så stor? Vad gör han i mitt rum? Och varför behövde jag läsa Frankenstein innan jag gick och la mig? Dessa är bara några av de frågor Buzz ställer sig under bokens gång.

En riktigt klassisk barnbok dör författaren ger sig på en egen tolkning av Frankensteins monster med Flugo i spetsen. Perfekt för dig som vill läsa en underhållande bok med korta kapitel och fina bilder.

3. Bodil bakar

Barnboken Bodil bakar är minst sagt en barnbok anpassad för 7-åringar. Här främjas humor i en perfekt balans med fartfyllda händelser och mysiga stunder när Bodil ska baka en tårta inför sin egen födelsedag. Historien är inspirerande, lärorik och väldigt underhållande på samma gång.

När allt inte riktigt går som Bodil tänkt sig, samtidigt som gästerna snart ska anlända, blir det plötsligt väldigt bråttom. Mitt i allt detta blir Bodil störd av söta hunden Tofu, som egentligen bara vill vara till lags men som faktiskt är i vägen. Och vad händer när gästerna kommer för tidigt – hinner Bodil baka färdigt? Kort sagt en bra bok från början till slut!

4. Bajskorvfabriken

Barn sägs ofta gå rätt bra ihop med den så kallade kiss- och bajshumorn – detta är ofta något som inte börjar växa bort förrän under de lite äldre åren, om ens då! Med andra ord kan en barnbok om en bajskorvfabrik bidra med ett gott skratt för många, även för oss vuxna.

Trots att det till en början låter som att denna barnbok bara är en flamsig och tramsig variant skulle vi verkligen vilja påstå att den är lärorik. Bajskorvfabriken porträtterar nämligen människokroppen, där man får se hur vår mage och våra tarmar fungerar.

Vad händer när vi äter? Vart tar all mat vägen? Varför får vi ont i magen? Detta, och väldigt mycket mer, får ni reda på när Polly pch Pim går på upptäcksfärd genom bajskorvfabriken! En mycket lärorik faktabok som ändå upplevs som rolig, intressant och lätt att läsa.

5. Lätta fakta om skeppet Vasa

Lätta fakta om skeppet Vasa
I boken Lätta fakta om skeppet Vasa får 7-åringen lära sig allt om skeppet Vasa

För dig som vill lära barnet lite intressant svensk historia på ett lättläst, underhållande och engagerat sätt kan vi verkligen rekommendera den här boken Lätta fakta om skeppet Vasa.

Precis som titeln utlovar handlar den här boken om Skeppet Vasa, där ni får lära er en massa saker om hur det byggdes, hur lång tid bygget tog, när det sjönk, varför det inte längre är i bruk, och så vidare.

Tack vare att boken utformas med enkla formuleringar, korta meningsbyggnader, stor stil och riktigt fina och väl tilltagna bilder är det lätt för barnet att hänga med. Ni kan med andra ord lära er tillsammans – mycket roligt!

6. Fantastiska djur

Fantastiska djur
Fantastiska djur är den perfekta boken för den djurintresserade 7-åringen

Gillar ditt barn djur? Då kan Fantastiska djur bli en storfavorit under högläsningen där hemma! Här får ni följa med in i djurens fina, spännande och mångsidiga värld, där ni får ta del av allt från gigantiska havsdjur till de minsta av skalbaggar och insekter.

De fina fotona och illustrationerna ger upphov till egen fantasi, där ni kan drömma er bort tillsammans! Tillsammans med informativa men korta och lättlästa beskrivningar får ni lära er hur mycket som helst om allt som finns att hitta i djurvärlden. Roligt, intressant och lärande på samma gång!

7. Alla tiders dinosaurier

Här får ni följa med på en historia som sträcker sig långt bakåt i tiden, nämligen ända bak till dinosauriernas tid. Alla tiders dinosaurier bjuder på roliga och intressanta fakta om över 20 olika dinosaurier som levde innan vi människor kom till jorden. Speglande bilder och fina illustrationer gör att barnet kan lära sig utan att det känns jobbigt, vilket ju är perfekt.

8. Trassliga treor

Trassliga treor är en av våra personliga favoriter när det kommer till barnböcker för 7-åringar. Boken berättar historien om kompisarna, och grannarna, Axel och Omar som ska lära sig att rita treor.

Men just treor verkar av någon anledning vara lite extra trassliga att få till, de blir ju bara maskar! Boken ger upphov till inspiration och kan vara till hjälp när ditt barn också ska lära sig att skriva, rita eller räkna, och framförallt läsa.

9. Världens högsta berg

Här har vi ytterligare en barnbok där ni får följa med de två vännerna Axel och Omar. Tack vare att de bor i samma hus kan de leka och ha roligt tillsammans, det vill säga trots att regnet öser ner utanför.

Följ med när de tillsammans fantiserar om hur farstun förvandlas till världens högsta berg, där de som proffsiga bergsklättrare måste ta sig över alla hinder för att nå toppen – Axels våning. Boken kommer minst sagt sätta fart på barnets egna fantasi och ge gott om utrymme för drömmar om de äventyr ni ska göra tillsammans. Världens högsta berg rekommenderar vi!

10. Bli en fena på hajar

är en perfekt bok för en 7-åring
Bli en fena på hajar är en perfekt bok för en 7-åring

Bli en fena på hajar är en underhållande, lärande och intresseväckande bok om hajar. Oavsett om du vill läsa högt för barnet eller om barnet ska läsa på egen hand är denna ett mycket bra val! Den är lättläst och rolig att bläddra sig fram i, samtidigt som den innehåller mycket bra fakta som kan vara spännande att lära tillsammans.

Ni kommer exempelvis få lära er om hur hajarna ser ut, varför de är skapade på ett visst sätt, hur de fungerar och vad de gör om dagarna. I boken porträtteras hajarna inte som läskiga varelser, utan istället har författaren och illustratören skapat riktigt fina bilder och beskrivningar som talar om hur coola de faktiskt är!

Varför du ska läsa till din 7-åring

Oavsett vilken läsnivå just ditt barn hunnit nå är det alltid en god idé att då och då ta sig tiden till att läsa tillsammans med barnet. Detta framförallt om ditt 7-åriga barn kämpar med läsningen, har svårt att få kläm på det eller helt enkelt inte är särskilt intresserad på egen hand.

Genom att läsa tillsammans med, och även för barnet, visar du inte bara att du engagerar dig och vill spendera tid med barnet. Utan när du är med och läser kan barnet även lära sig av dig, bli uppmuntrad till att fortsätta, samt våga ta ut sina vingar och testa på läsningen på egen hand med hjälp av ditt stöd. Detta sätter även fart på den egna fantasin!

Det är väldigt viktigt att barnen får lära sig i sin egen takt, vilket du tydligt visar genom att själv vara med eller sitta bredvid.

Olika barn har olika förutsättningar när det kommer till läsningen – för att de ska kunna knäcka koden måste de även få hjälp hemifrån, vilket i sin tur kommer påverka dess utveckling positivt.

Ju mer ni över på både tal och skrift i hemmet desto lättare blir det för 7-åringen att läsa. Genomför ni läsningen tillsammans kan du både se barnets utveckling, vara med och uppmuntra och hjälpa till på traven. Med rätt böcker och stöttning blir det både lättare och roligare, samtidigt som det är en mysig sak att göra ihop!

Vad man ska tänka på när man köper böcker för en 7-åring

Att veta vilken barnbok man ska köpa till sin 7-åring är inte alltid helt lätt. Det finns mängder av böcker att välja mellan idag, även just i kategorin av böcker som passar just barn i 7-årsåldern. Det finns helt enkelt något för alla, och det gäller bara att ni ska hitta rätt.

Det absolut viktigaste när det kommer till val av barnbok är att du anpassar boken efter barnets utveckling. Beroende på var ditt barn befinner sig i läsningen kan olika böcker passa olika bra. Generellt bör böcker för 7-åringar dock vara roliga, rätt korta och enkla att ta sig igenom, samtidigt som de kan vara lärorika och innehålla en hel del text.

  • Anpassa valet av bok efter barnets läskunskaper
  • Låt barnet själv vara med och välja bok med ett visst tema, innehåll, handling osv
  • Du kan väcka intresse för läsningen genom att välja en rolig och spännande bok
  • Om du vill köpa en längre bok med kapitel bör de inte vara allt för långa
  • Tänk på att innehållet inte ska vara allt för komplicerat, utan mer tydligt och rakt på

Hjälp ditt barn att lyckas

Vi är väl medvetna om att det här med barn och läsning inte alltid är det lättaste. Alla barn är olika, och det gäller även förmågan att lära sig. I utvecklingen är såklart föräldrarnas såväl som skolans engagemang, stöttning och guidning viktigt för att barnet ska få en chans att hänga med baserat på dennes förutsättningar.

Har ditt barn svårt med läsningen, eller om ni vill hjälpa barnet att komma igång, kan våra tips och råd vara till stor nytta. Alla barn kan lära sig läsa, det gäller bara att hitta den vägen som passar för det enskilda barnet i fråga!

Läs också: Bästa barnböckerna för 6-åringar

Ett bra tips som verkligen kan underlätta är att ni väljer en barnbok som är anpassad efter barnets förmåga. Trots att det kan vara svårt finns det många böcker som att hitta! En av våra favoriter är den lättlästa men lärorik Trassliga treor – den funkar lika bra för 7-åringar som vill lära sig läsa som för 7-åringar som vill utveckla sina kunskaper!

Elin Bergström

Elin Bergström

Elin Bergström, pedagog och passionerad älskare av barnlitteratur, är en ledande röst bakom Barn & Böcker. Som mamma till två delar hon sin entusiasm för barnböcker, särskilt de med ljud, för att inspirera nästa generation läsare.View Author posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *