Hoppa till innehåll

8 Lättlästa böcker för barn 6 år

Inlägget innehåller reklam via annonslänkar.

Barn som precis har börjat eller ska börja lära sig läsa behöver lättlästa böcker med underhållande berättelser och spännande information. Böcker med texter som helt enkelt håller dem intresserade för själva läsningen. Utifrån min erfarenhet som pappa och min frus och mina systrars erfarenheter som lärare och bibliotekarier har jag sammanställt en lista med lättlästa böcker för barn 6 år.

Här hittar du utvalda och engagerande böcker för den nya läsaren. Lättlästa barnböcker som har korta meningar, stora typsnitt och stödjande bilder. Ofta ser du upprepning i meningars struktur samt rim, som båda hjälper den unga läsaren att förutsäga och förstå nya ord. Det är också en bra ålder att fortsätta läsa högt för ditt barn. Det finns böcker som läses högt och böcker som ditt barn kan läsa själv.

Lättlästa böcker för barn 6 år

Här följer 11 av våra mest rekomenderade lättlästa böcker för barn 6 år.

1. Jordens snällaste djur

Jordens snällaste djur är en lättläst bok för barn 6 år
En utmärkt lättläst bok för barn 6 år.

Boken Jordens snällaste djur har en lättläst, informativ text med tydliga illustrationer och är proppfylld med massor av fakta. Det är en faktabok som lär ut mycket fakta i litet format. Inte ens jag kännde till all information i boken och illustrationerna är fantastiska.

Boken passar verkligen en djurvän och ingår dessutom i en serie av böcker som kallas Jordens Fakta. Jordens Fakta består av lättlästa böcker för barn 6 år med olika teman, allt ifrån fantastiska byggnader till försvunna skatter. Kort och gott så finns det något lättläst som passar även din 6 åring.

2. Sova med spöken

Sova med spöken
Sova med spöken är en lättläst med spännande barnbok!

Även här har vi en bok i en serie lättlästa böcker. I serien får vi följa Emilia, Jack och de andra barnen på fritids. Igenkänningsfaktorn är hög och illustrationerna välgjorda och underhållande. Texten är stor, tydlig och enkel att följa. Perfekt för någon som precis ska eller har börjat lära sig läsa.

Läs också: Klassiska barnböcker: 12 tips för förtrollande läsning

I Sova med spöken har vännerna höstlov och de flesta barn är förväntansfulla inför det kommande pyjamaspartyt. Vem vet vad som kommer fram vid övernattningen, kanske är det spöket från fritids? Emilia vill så gärna vara med, men är inte riktigt säker om hon vågar. Fast vad säger man om man inte vågar vara med? Ska man erkänna det, och vad händer då?

3. Spindelbenen

Spindelbenen är inget för dom som lider av araknofobi och en del av lättlästa böcker för barn 6 år.

Spindelbenen är en faktabok skriven av Anna Hansson som i grunden är lärare och har lång erfarenhet att arbeta med barn med lässvårigheter. Här har hon skapat en lättläst barnbok för barn 6 år med kort text i pratbubblor skrivna med versaler.

I boken får läsaren lära sig allt om spindlar, som t.ex. att spindlar inte har några öron, att dom kan ha upp till åtta ögon – eller inga alls. Samt att det finns över 42000 olika spindelarter i världen, alla med sina egna egenskaper. En perfekt bok för nyfikna 6-åringar!

4. Första Naturhjälpen räddar djuren

Första naturhjälpen rädda djuren
Första natuhjälpen rädda djuren är en lättläst bok för naturintresserade 6-åringar

Första Naturhjälpen räddar djuren är första delen i en bokserie med lättlästa böcker för barn 6 år. I Första naturhjälpen-böckerna får vi följa vännerna Udde och Leija som har startart en naturklubb som ska hjälpa djur. Räddar djuren nnehåller en berättelse om fladdermöss, igelkottar, bin och andra djur som varvas med verklig fakta om djuren och konkreta tips om hur man kan hjälpa dem i deras liv. Varje liten åtgärd kan göra stor skillnad för dessa fantastiska djur!

5. Den magiska djuraffären

Den magiska djuraffären är en bokserie som är extra lätt att läsa
Den Magiska Djuraffären är en serie böcker som är extra lätta att läsa

Den Magiska Djuraffären är en serie böcker som är extra lätt att läsa. Samtliga böcker har kort text skrivna i versaler. Dett gör böckerna extra lämpade för just barn som precis ska börja lära sig att läsa och behöver något som väcker läslusten.

Berättelsen i samtliga böcker i bokserien Den magiska djuraffären utspelar sig i en liten stad där barn med olika bakgrund möts. De har alla olika behov, men vill alla ha samma sak – en vän att leka med. I boken används korta meningar och text för att beskriva hur vänskap och bus uppstår spontant när man hittar rätt kompis. Novas hemlighet är den första boken i serien och lämplig att börja med.

6. Riddareskolan

Riddarskolan
Riddarskolan är en bokserie för äventyrare

Riddarskolan är en lättläst äventyrsserie för nybörjare! Den består i skrivande stund av 18 böcker varav Den hemska draken är först i serien. I böckerna får vi följa de tre vännerna Fiona, Egon och Urban som går i en medeltida riddarskola och ska lära sig hur man blir duktiga riddare.

Det som gör Riddarskolan extra intressant är att den är skriven av Magnus Ljunggren som själv är dyslektiker och har på så vis ett annat typ av tänk vad gäller läsning. Hans böcker lockar ofta till läsning innan man ens öppnat boken och är så klart lättlästa. Magnus jobbar nästan med belöning, efter någon sida text kommer alltid någon spännande illustration som lockar till vidare läsning. Riddarskolan hör till mina favoriter bland lättlästa böcker för barn 6 år.

7. Djurgänget

Djurgänget Kelvins Kaniner
Djurgänget Kelvins kaniner är första boken i serien

Har du en liten djurälskare där hemma? Då är bokserien Djurgänget helt rätt för er. Här får vi följa husdjur och kompisar på olika äventyr tillsammans. Böckerna har korta texter och extra stora bokstäver, perfekt för den som precis börjat lära sig att läsa.

Boken Djurgänget Kelvins kaniner är första boken i serien och är en prefekt bok i kategorin lättlästa böcker för barn 6 år. I boken får vi följa Kelvin och hans farmor som köper en kanin tillsammans och vad som egentligen händer i kaninhagen.

8. Bråkiga bokstäver

Bråkiga bokstäver
Bråkiga bokstäver är en lättläst bok om dyslexi

Bråkiga bokstäver är skriven av barnboksförfattaren Helena Bross som har skrivit flera lättlästa böcker som vänder sig till just nybörjarläsare. Boken tar upp ett ämne som många kamske känner igen sig i utan att veta riktigt varför, nämligen dyslexi. En välskriven och underhållande bok som passar dom som redan kommit en liten bit på vägen i sin läsresa ,men som fortfarande inte fått helt grepp om läsningen.

Här får vi följa Sigge, en grabb som gillar gymnastik och mattematik men som har svårt att få kläm på bokstäver. Han funderar varför det är så, kanske är det något i hans huvud?

Tips på hur du gör läsning roligt

Även om det kan vara svårt är det viktigt att göra läsningen rolig. Detta eftersom det hjälper dom små att lära sig läsa bättre. När barn har roligt när de läser är det mer sannolikt att de förbättrar sina läsförmågor. Det handlar bland annat om att kunna koppla ihop ljud och bokstäver, avkoda ord och förstå textens innebörd.

Läs också: Bästa barnböckerna för 6-åringar

 • Se till att barnen tycker det är spännande att lyssna på dig när du läser redan när dom är små. Sluta inte att läsa högt för dem när de börjar läsa på egen hand.
 • Börja med att läsa inledningen av en spännande bok eller ett kapitel och låta barnet fortsätta läsa på egen hand.
 • Öva, öva öva. Med övning kommer färdighet. Se till att ditt barn får mycket övning på att läsa och se till att du finns till hands om barnet fastnar eller hakar upp sig på något ord eller stycke.
 • Hjlp till att läsa varannan sin sida i boken. På så sätt kommer ni i genom boken snabbare och spänningen hålls uppe längre.
 • Läs en bok som även har en filmatisering. Läs först boken, se därefter filmen. Diskutera skillnaderna och likheterna mellan boken och filmen.
 • Se till att det finns en lugn plats att läsa på. Läsning kräver koncentration vilket i sin tur kräver lugn och ro, speciellt för dom som precis börjar lära sig läsa.
 • Gå till biblioteket och låna en bok med ett ämne som barnet är intresserat av. Fråga bibliotekarierna om boktips, dom sitter på mycket kunskap och kan tipsa om lättlästa böcker för barn 6 år.
 • Variera ljudböcker med vanliga böcker. Ljudböcker är oftast underhållande att lyssna till och kan hjälpa barnet att förstå hur svåra ord ska uttalas.

Vem behöver läsa lättlästa böcker?

Lättlästa böcker är skrivna på ett sätt som gör det extra lätt för läsaren att hänga med i bokens berättelse. Dessa böcker har ofta en rak och tydlig handling, utan att det blandas in allt för många karaktärer. De är dessutom skrivna med korta och tydliga meningar, ibland med endast VERSALER, för att ytterligare underlätta för läsaren.

Dessa böcker passar på så vis inte bara nybörjaren som precis ska hitta sin läslust, utan passar även personer som har andra lässvårigheter. Det kan t.ex vara personer med normbrytande funktionsvariationer eller dom som har svenska som andraspråk.

Enligt Myndigheten för tillgängliga medier har ca 800 000 svenskar idag ett behov av lättlästa texter, detta inkluderar givetvis barn och unga. Detta gör det extra viktigt, tycker jag, att lyfta fram just lättlästa böcker för barn 6 år och på så vis främja barns läsande.

Varför lättläst?

Lättlästa böcker är utformade för att vara tillgängliga för ett brett spektrum av läsare. De använder ofta ett enklare språk, kortare meningar och en mer direkt skrivstil för att göra innehållet lättare att förstå. Detta kan vara till hjälp för personer som lär sig att läsa som till exempel barn, personer som har svårt att läsa eller personer som lär sig ett nytt språk. Lättläsbara böcker kan också vara roliga för personer som helt enkelt föredrar en mer direkt skrivstil.

Hur hjälper jag mitt barn att börja läsa?

Här är några tips för att hjälpa ditt barn att börja läsa:

 1. Börja med att introducera ditt barn för alfabetet och de ljud som varje bokstav gör. Detta kommer att hjälpa dem att förstå byggstenarna i ord och hur de sätts samman.
 2. Uppmuntra ditt barn att titta på böcker och läsa tillsammans med dig, även om de ännu inte läser på egen hand. Detta kommer att hjälpa dem att bli bekanta med berättelsernas struktur och rytm, och det kan också vara en rolig aktivitet att göra tillsammans.
 3. När ditt barn blir mer bekvämt med alfabetet och de ljud som varje bokstav ger, bör du börja introducera det för enkla ord och korta meningar. Uppmuntra barnet att uttala orden och läsa tillsammans med dig.
 4. Hjälp barnet att bygga upp sitt ordförråd genom att introducera nya ord och förklara vad de betyder. Uppmuntra barnet sedan att använda dessa ord i meningar och att försöka läsa böcker som innehåller dessa ord.
 5. Gör läsning till en regelbunden del av ditt barns dagliga rutin genom att avsätta tid varje dag för läsning. Detta kan vara före sänggåendet, efter middagen eller vid någon annan tidpunkt som passar er familj.
 6. Ge ditt barn en rad olika böcker som är lämpliga för deras ålder och som är intressanta för dem. Detta kommer att hjälpa dem att hålla sig engagerade och motiverade att läsa.
 7. Var tålmodig och stöd ditt barn när det lär sig att läsa. Det kan vara en utmanande färdighet att lära sig, och det kan ta tid för ditt barn att bli bekväm med det.

Vid vilken ålder ska ett barn kunna läsa?

Det finns ingen bestämd ålder då barn bör börja lära sig att läsa. Läsberedskap och förmåga att lära sig att läsa kan variera kraftigt mellan barn. Vissa barn kan vara redo att börja lära sig att läsa så tidigt som tre eller fyra år, medan andra kanske inte är redo förrän de är sju eller åtta år gamla.

Det är viktigt för föräldrar och vårdgivare att uppmärksamma sitt barns individuella utveckling och att ge möjligheter till lärande och övning i en stödjande och vårdande miljö. Barn som utsätts för böcker, berättande och andra läskunnighetsaktiviteter från en ung ålder är mer benägna att utveckla starka läsförmåga.

Dock rekommenderas det generellt att barn börjar lära sig läsa när de är runt sex år gamla eftersom det är den ålder då de har utvecklat de nödvändiga språkkunskaper och kognitiva förmågor för att förstå och bearbeta skrivna ord.

Läsning är också en viktig färdighet som hjälper barn att utveckla sitt ordförråd och språkkunskaper, liksom deras förmåga att tänka kritiskt och förstå komplexa idéer. Att lära sig läsa i ung ålder kan också hjälpa barn att utveckla en kärlek till läsning och öppna en värld av kunskap och information för dem.

Det är med denna rekomendationen i åtanke som jag har sammanställt denna lista över lättlästa böcker för barn 6 år.

Elin Bergström

Elin Bergström

Elin Bergström, pedagog och passionerad älskare av barnlitteratur, är en ledande röst bakom Barn & Böcker. Som mamma till två delar hon sin entusiasm för barnböcker, särskilt de med ljud, för att inspirera nästa generation läsare.View Author posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *