Hoppa till innehåll

8 roliga böcker med flikar för dom allra minsta barnen

Inlägget innehåller reklam via annonslänkar.

För de allra minsta barnen är böcker med flikar ett utmärkt sätt att introducera dem till läsningens magi. Dessa böcker kombinerar färgglada illustrationer, interaktiva element och enkla texter som hjälper till att stimulera barnens nyfikenhet och utveckla deras tidiga läsfärdigheter.

Roliga barnböcker med flikar

Här är en lista över 8 roliga barnböcker med flikar som kommer att charma både dig och ditt lilla barn.

1. Tittut Solen

Tittut Solen av Camilla Reid & Ingela Arrhenius

En färgglad och interaktiv bok där de allra minsta får följa med på en upptäcktsresa i naturen. Genom att lyfta på flikarna kan barnen utforska soliga landskap, lummiga träd och glada djur, samtidigt som de lär sig om naturens skönhet och under.

2. Tittut & lyft på fliken: dags att sova

Tittut & lyft på fliken: Dags att sova av Holly Lamont

I barnboken ”Tittut & lyft på fliken: dags att sova” av Stella Baggott får barnen följa olika djur när det är dags för dem att sova. Genom att lyfta på flikarna kan barnen se hur djuren förbereder sig för natten och lär sig om deras sovrutiner. Boken är fylld med vackra illustrationer och mysiga scener, vilket gör den perfekt att läsa tillsammans innan läggdags.

3. Upptäckarmusen i havet

Upptäckarmusen i havet av Tiago Americo

Här får vi följa den modiga och nyfikna musen på ett spännande äventyr under havsytan. Tillsammans med sina vänner utforskar Upptäckarmusen det fantastiska och färgsprakande undervattenslivet, från skimrande korallrev till mystiska vrak och dolda skatter.

Läs också: 8 spännande barnböcker med ljud

”Upptäckarmusen i havet” är en perfekt bok att läsa tillsammans med barn som älskar äventyr, djur och natur. Genom att följa Upptäckarmusens resa får de små läsarna en större förståelse för den fantastiska värld som finns under havsytan och vikten av att vårda och bevara den för framtida generationer.

4. Vems rumpa är det?

Vems rumpa är det? av Thorsten Saleina

Detta är verkligen en rolig och interaktiv barnbok med flikar för barn. Boken erbjuder en spännande gissningslek där läsarna får lyfta på flikar för att avslöja vilket djur som gömmer sig bakom dess rumpa. Med charmiga illustrationer och humoristisk text lockar boken till skratt och stimulerar barnens nyfikenhet, samtidigt som de lär sig om olika djurs utseende och egenskaper.

5. Tittut! Vem gömmer sig där?

Tittut! Vem gömmer sig där? av Thorsten Saleina

I ”Tittut! Vem gömmer sig där?” av Thorsten Saleina får barnen följa med på en upptäcktsfärd och träffa olika djur som gömmer sig bakom flikarna. Boken är illustrerad med härliga bilder och färgglada miljöer, vilket gör det extra roligt för de små att utforska och lära känna de olika djuren.

6. Får jag titta i din blöja?

Får jag titta i din blöja? av Guido van Genechten

Får jag titta i din blöja? är en underhållande och pedagogisk barnbok med flikar som hjälper små barn att bli mer bekväma med blöjbyten och att utforska kroppen. Boken följer en nyfiken mus som frågar sina djurvänner om hon får titta i deras blöjor.

Genom roliga illustrationer och enkel text får barnen en inblick i hur olika djur ser ut under blöjan och lär sig samtidigt om respekt och integritet. Boken är en perfekt hjälpmedel för att introducera potträning och diskutera kroppen på ett lättsamt sätt.

7. Var är hunden?

Var är hunden? av Ingela P. Arrhenius

”Var är hunden?” av Ingela P. Arrhenius är en lekfull och färgstark bilderbok som passar perfekt för de allra minsta barnen. Boken bjuder in till en interaktiv upplevelse där läsarna får leta efter en försvunnen hund bland olika djur och miljöer. Med hjälp av enkla och tydliga illustrationer i en retroinspirerad stil, uppmuntrar boken barnens nyfikenhet och förmåga att observera detaljer.

8. Pelle Svanslös målar

Pelle Svanslös målar av Gösta Knutsson & Ingrid Flygare

Detta är en charmig och kreativ bok med flikar som följer den älskade katten Pelle Svanslös på nya äventyr. I den här berättelsen upptäcker Pelle glädjen i att måla och skapa konst tillsammans med sina vänner. Med hjälp av färgstarka och detaljerade illustrationer inspirerar boken barnen att utforska sin egen kreativitet och fantasi.

Fördelar med att läsa interaktiva böcker för barn under 1 år

Att läsa interaktiva böcker med flikar för de allra minsta barnen är inte bara roligt, utan också pedagogiskt. Här är några fördelar med att läsa sådana böcker tillsammans med barn under 1 år:

  • Språkutveckling: Genom att lyssna på förälderns röst och upprepa ord och ljud lär sig barnet gradvis att förstå och använda språket.
  • Finmotorik: När barnet lyfter på flikar och pekar på bilder utvecklas finmotoriken och hand-öga-koordinationen.

Läs också: 12 Bästa barnböckerna för 1-åringar

  • Kognition: Interaktiva böcker uppmuntrar barnets nyfikenhet och problemlösningsförmåga, samt hjälper dem att förstå orsak och verkan.
  • Förälder-barn-relation: Gemensam läsning skapar en nära och kärleksfull relation mellan förälder och barn, och ger en trygg grund för barnets emotionella utveckling.

Praktiska tips att göra högläsning mer roligt för barn under 1 år

När man läser interaktiva böcker med flikar tillsammans med barn under 1 år är det viktigt att anpassa läsupplevelsen efter barnets ålder och utveckling. Här följer några tips på hur ni kan göra det.

Använd en lugn och varierande röst

Att använda en lugn och varierande röst är en viktig del av läsningen. Barn i den här åldern är känsliga för förälderns röst och genom att variera tonläge och tempo kan ni göra läsningen mer engagerande och underhållande.

Involvera barnet med hjälp av pekelekar

Pekelekar kan också vara ett roligt sätt att involvera barnet i läsningen. Uppmuntra barnet att peka på och följa med fingret längs bilderna i boken. Detta hjälper dem att utveckla finmotoriken och förstå sambandet mellan ord och bilder.

Ställ enkla frågor

Det är också bra att ställa enkla frågor till barnet under läsningen. Frågor som ”Var är hunden?” eller ”Vad gör katten?” kan engagera barnet och uppmuntra dem att utforska boken tillsammans med er.

Låt barnet själv utforska

Ge barnet tid att själva utforska boken. Det kan innebära att låta dem bläddra i boken, lyfta på flikar och känna på olika texturer. Detta främjar deras självständighet och nyfikenhet.

Håll läsningen kort och konsist

Slutligen, håll läsningssessionerna korta och anpassade efter barnets uppmärksamhet. Barn under 1 år kan ha svårt att koncentrera sig under längre stunder, så det är viktigt att anpassa läsningen efter deras intresse och energinivå.

Läs också: Bästa barnböckerna 2024

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är dessa åtta roliga böcker med flikar för de allra minsta barnen ett utmärkt sätt att engagera och underhålla de små medan de lär sig om världen omkring dem. Genom att läsa dessa böcker tillsammans kan ni uppmuntra barnens nyfikenhet, kreativitet och förståelse för olika ämnen, samtidigt som ni bygger en stark grund för deras framtida läsutveckling.

Så nästa gång ni letar efter en ny och spännande bok att läsa tillsammans med era barn, överväg någon av dessa interaktiva och lärorika böcker för att skapa minnen och upplevelser som varar livet ut.

Elin Bergström

Elin Bergström

Elin Bergström, pedagog och passionerad älskare av barnlitteratur, är en ledande röst bakom Barn & Böcker. Som mamma till två delar hon sin entusiasm för barnböcker, särskilt de med ljud, för att inspirera nästa generation läsare.View Author posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *