Hoppa till innehåll

Fantastiska Julböcker för barn och familjer – något för alla!

Inlägget innehåller reklam via annonslänkar.

En av mina favorit jultraditioner är att läsa tidlösa julböcker med mina barn. Oavsett om det är en älskad klassiker eller en modern favorit, läser vi dessa böcker år efter år och de har blivit en viktig del av våra traditioner.

De klassiska julböckerna på denna lista har stått tidens prov och är lika populära idag som när de publicerades. Många av dem pryder mina barndomsminnen och är nu även uppskattade av mina egna barn. Dessutom blir de något nyare julböckerna snabbt hushållsfavoriter.

Julböcker för barn 0-3 år

Dessa är mina absoluta favoriter bland julböcker för dom allra minsta barn i åldrarna 0 till 3 år.

1. Lilla tomten

Lilla tomten

Lilla Tomten är en bok för småbarn i ett klassiskt format med tjockt blad. Varma, lekfulla illustrationer i mjuka färger bidrar till julstämningen. En komplett läsupplevelse med julstämning för de allra minsta skriven och illustrerad av paret Moa Eriksson Sandberg och Erik Sandberg.

2. Alla tre julbakar

Alla tre julbakar

Alla tre julbakar handlar om pepparkaksbakning och luciafirande och hur det kan vara svårt att prata om för barn som inte har dessa traditioner hemma. Boken lyfter också hur det ibland kan hända att saker och ting inte blir som man tänkt sig, och vad man kan göra då.

3. God jul med Babblarna

God jul med babblarna

I God jul med Babblarna får vi träffa Babba, Bibbi, Bobbo, pappa, Didi och Doddo. De har olika uppgifter att göra för att göra det så juligt som möjligt. Detta är en söt bok om Babblarna som ska fira jul tilsammans. Detta är vår nya favorit här hemma för sonen!

Julböcker för barn 3-6 år

Dessa är mina favoriter bland julböcker för barn i åldrarna 3 till 6 år.

4. Julen, vad är det?

Julen, vad är det?

Julen, vad är det? är en bilderbok för de lite yngre läsarna som förklarar vad julen handlar om. I den här boken får vi följa ett litet barn och en katt när de tar reda på vad julen handlar om. Vi får bland annat veta att julen handlar om att tända ljus, lukta på klementiner och klä julgranen, men också om överraskningar, att vänta på jultomten och att gosa och vara tillsammans.

5. Tomtarnas julnatt

Tomtarnas julnatt

Boken Tomtens julafton är en bilderbok illustrerad av Maria Jönsson. Boken är full av humoristiska och juliga bilder med många detaljer att upptäcka. Boken kan läsas som en berättelse eller bara tittas på som Bilder. Tomtarna i boken är avbildade med olika hudfärger och utseenden.

6. Lussa lagom

Lussa lagom

Boken ”Lussa lagom” handlar om ett luciafirande på en förskola. Ella och Noa ska gå på luciatåg på förskolan, men de vet inte riktigt vad de ska tycka om den traditionen. I boken diskuteras mångfald och inkludering, och illustrationerna är myllrande, detaljerade och känslosamma.

Julböcker för barn 6-9 år

Dessa är mina favoriter bland julböcker för barn i åldrarna 6 till 9 år.

7. I väntan på julen

I väntan på julen

I väntan på julen är en adventsbok som innehåller fyra olika berättelser som alla har jultema. En berättelse att läsa per vecka i december eller varför inte en berättelse för varje advent? Berättelserna är alla skrivna av Ulf Nilsson men med olika illustratörer.

8. God jul Lilla Lök

God jul Lilla Lök

I God jul Lilla lök får vi följa Lilla Lök, som önskar sig en cykel i julklapp och en pappa. Lilla Lökens mamma har inte råd med en cykel och hon kan inte heller få en pappa. Lilla Lök måste ta saken i egna händer. Men hur långt kan man gå för att få det man vill ha – och vad är en riktig pappa?

9. En helt vanlig jul med familjen Jansson

En helt vanlig jul med familjen Jansson

Familjen Jansson är ämnet för en ny bok av LasseMajas författare Martin Widmark. Barn och vuxna i familjen Jansson har bytt roller med varandra. När farfarsfar ska vara jultomten på julafton, ja, då går allting snett. Familjen Jansson är knasig och bilderna lite småroliga, både jag och min dotter skrattar så vi gråter!

Julböcker för barn 9-12 år

Tre barnböcker av mina favoriter bland julböcker för lite större barn i åldrarna 9 till 12 år.

10. Julens monster

Julens monster

Detta är en faktabok skriven av Andreas Palmaer. I Julens monster hittar du 15 olika berättelser om julmonster som folk trodde på förr i tiden. Till exempel Krampus, julmonstret som sträcker ut sina vassa klor och frågar efter stygga barn, Blodiga Lucian, julhäxor och juldemoner och troll som rövar bort stygga barn varje jul.

11. Jakten på julen

Jakten på julen

Detta är en julbok som vänder sig till lite äldre barn i åldrarna 9-12 år. Boken är indelad i 24 kapitel och fungerar lite som en adventsbok där du kan läsa ett kapitel om dagen från 1 december ända till julafton.

Läs också: Roliga barnböcker för 7-åringar

Jakten på julen handlar om fyra barn som går i sjätte klass på Vårbyskolan, en av flera skolor som är samlokaliserade i Huddinge centrum. Barnen blir ombedda att hjälpa en flyktingpojke och leder dom på ett äventyr dom sent ska glömma.

12. En julsaga

En julsaga

En julsaga är en klassisk barnaga som är känd för sin moraliska undervisning och de många tolkningar och anpassningar som den har inspirerat till genom åren. Innehållet är lämpligt för både barn och vuxna, men språket, de gamla orden och textmängden kan göra det svårt för yngre läsare att hänga med. En fin berättelse med ett ack så viktigt budskap.

Elin Bergström

Elin Bergström

Elin Bergström, pedagog och passionerad älskare av barnlitteratur, är en ledande röst bakom Barn & Böcker. Som mamma till två delar hon sin entusiasm för barnböcker, särskilt de med ljud, för att inspirera nästa generation läsare.View Author posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *