Hoppa till innehåll

Bästa adventskalendern för barn [2020] – Gör nedräkningen till jul lite roligare

Inlägget innehåller reklam via annonslänkar.

En adventskalender för barn är utan tvekan något utav av det roligaste som finns, och det tror jag vi alla kan hålla med om!? Oavsett om du själv växte upp med en adventskalender eller inte så kan den bästa adventskalendern för barn vara starten på en rolig tradition tillsammans.

Om du dessutom köper varsin kalender till er alla blir det ännu lite mer stämningsfullt!

För barnen är det en sån spänning att varje dag, från den första advent fram till julafton, ha en lucka att öppna. Det handlar egentligen inte om vad som är i, utan i många fall är det bara själva grejen att få en liten överraskning. Med en adventskalender för barn blir det också roligare (och kanske lättare) att räkna ner dagarna till julafton.

Idag finns det mängder av varianter av julkalendrar för barn. Det innebär att det finns något att hitta för alla åldrar, intressen och budgetar, samtidigt som valet också kan bli svårare. Vi har samlat de som vi anser är den bästa adventskalendern för barn 2020 i hopp om att underlätta för er.

Stort lycka till i jakten på den perfekta julkalendern – kom ihåg att det är tanken som räknas!

Bästa adventskalendrarna 2020 för barn

Är du på jakt efter den bästa adventskalender för barn 2020? Här har vi samlat och listat de julkalendrar som vi anser är de allra bästa, och som även kan bli favoriter för er. Hoppas ni kan hitta någon som passar!

1. LEGO City

[affility query=”lego city AND adventskalender -bareminerals”]

Här har vi en adventskalender med temat LEGO city. Vid köp av den här får du med en rolig lekmatta full med snö och vinterkänsla! Varje lucka innehåller sen en överraskning som kan användas för att bygga olika scener på mattan.

Oavsett om ditt barn är en kille eller tjej kan denna kalender gå hem, utan tvekan. Inte minst om de är fan av LEGO och känner igen de olika figurerna som kan duka upp i varje lucka. Den är speciellt anpassad för användning av barn över 5 år, där tydliga instruktioner också ingår. Att bygga är lätt, roligt och underhållande!

Du får båda olika miniatyrbyggen och härliga karaktärer från Lego City Adventures. Utöver den snöiga mattan får du även med 6 minifigurer från Lego City;

 • Duke DeTain
 • Freya McCloud
 • Daisy ”Kaboom”
 • Harl Hubbs
 • Rooky Partnur
 • En julversion av Chief Wheeler i tomtedräkt.

Perfekt för barn som gillar Lego, som vill vara kreativa och som gillar att leka och bygga på egen hand. Dessutom prisvärd!

2. LEGO Star Wars

[affility query=”lego star wars AND adventskalender”]

Precis som den ovanstående adventskalendern är även denna variant i ett roligt LEGO tema. För de barn som gillar Star Wars kommer den här passa perfekt som julkalender med 24 luckor fram till julafton!

Här gömmer sig en överraskning i form av ett mindre byggprojekt bakom varje lucka. Det kan vara allt från karaktärer med tillbehör, olika fordon, platser och byggnader.

Vid köp ingår även en cool matta med bild på Millenium Falcon i jultema. Samtliga överraskningar kan sen användas för att leka olika lekar på matten, spela roller och låta fantasin flöda.

En annan rolig överraskning är kalendern kommer med en gömd kod som låser upp spännande spelinnehåll i Star Wars: The Skywalker Saga.

Kort och gott en väldigt rolig julkalender för barn!

3. Lego Harry Potter

[affility query=”lego harry potter AND adventskalender -Pop-up”]

Ytterligare en adventskalender för stora Lego fans!

Denna kalender kommer med Harry Potter tema i Lego format, och bakom samtliga 24 luckor gömmer det sig en rolig överraskning kopplat till temat. I takt med att allt fler luckor öppnas desto mer kan barnet leka och skapa i anda av Harry Potter och julkänslan på Hogwarts.

Det som är lite extra roligt här är att du får med 6 minifigurer och välkända föremål vid köp av kalendern. Såväl Harry Potter, Ron Wesley och Hermoine Granger (bland annat) ingår.

Varje lucka döljer sen en figur eller en leksak från olika Harry Potter filmer och scener. När alla 24 luckor öppnats kan barnet sen skapa ett flertal scener med hjälp av de olika tillbehören.

Så roligt!

4. Greta Gris

[affility query=”greta gris AND adventskalender”]

Är ditt barn ett fan av Greta Gris?

Då kan vi varmt rekommendera denna julkalender för barn med Greta Gris tema!

Här finns 24 olika luckor som gömmer varierande överraskningar och gåvor från Greta och hennes familj. Det finns både roliga figurer, jultillbehör, fordon och fina pynt att öppna.

Så fint jultema som alla barn kommer älska!

5. Pixi Adventskalender Lisa Moroni

Pixi adventskalender – Lisa Moroni

[affility query=”Pixi Adventskalender Lisa Moroni”]

Pixi Adventskalender, illustrerad av Lisa Moroni, är en otroligt vacker kalender med ett magnifikt jultema!

Den här passar perfekt för barn mellan 3-6 år som gillar att läsa. Adventskalendern består av 24 fina Pixiböcker som alla bjuder på underhållande och mysiga lässtunder.

De olika böckerna har också varierande teman.

Några av de böcker som kommer med kalendern är;

 • Kurran och pigan
 • Vems byxor
 • Vilse på Soptippen
 • Vips kikar
 • Julia klappar djur
 • Bo firar jul

Många fina barnfavoriter som även de vuxna kan underhålla sig av. Utan tvekan en sagolik kalender.

6. BRIO Adventskalender

[affility query=”(brio AND (adventskalender OR advent))”]

Är ditt barn inne i en lekperiod där hen vill utforska nya och spännande leksaker, använda sin fantasi och bygga olika scenarion? BRIO adventskalender kan då vara ett riktigt bra alternativ!

Här får du, som vanligt, en kalender med 24 luckor som alla innehåller en leksak. Temat är jul, och varje leksak kan sen användas för att bygga upp en magisk julvärld med fina ljus! Passar för barn över 3 år.

7. Mumin Adventskalender

[affility query=”(mumin OR Moomin) AND (Advent OR Adventskalender) -2019 -pixi -beauty”]

Mumin adventskalender bjuder på en underhållande resa från 1 december till dagen med stort D; julafton!

Under alla 24 dagar finns en ny lycka att öppna, där det antingen kan vara en fin muminfigur eller en möbel.

Passar barn över 3 år.

Den här kalendern har en lite rolig tvist då den kommer i en sexhörnad förpackning med motiv av de mest välkända muminfigurerna. Mumintrollet, Snorkfröken och deras vänner bjuder in teater. En fiffig detalj är att förpackningens baksida kan vikas ut till en teaterscen – där kan barnet sen ställa upp scener, skapa olika roller och leka teater.

Väldigt underhållande!

8. Pippi Adventskalender

[affility query=”(pippi AND adventskalender) OR 6416550358272 -688052 -74914 -9789129717587″]

Pippi, vår allas favorit!

Om du själv var ett fan av Pippi när du var liten kan det vara lite extra roligt att föra traditionen vidare till dina egna barn.

Här får ni 24 olika luckor, som vardera ska öppnas en åt gången fram tills julafton den 24:e. Bakom varje lucka gömmer sig en överraskning från Pippi!

Temat är också lite extra lyxigt då Pippi Långstrump fyller 75 år.

Väldigt fint.

9. Astrid Lindgrens Adventskalender

Astrid Lindgrens Adventskalender

[affility query=”astrid lindgrens adventskalender OR astrid lindgren adventskalender -trädgårdarna”]

Precis som Astrid Lindgrens filmer bjuder den här adventskalender för barn på olika äventyr, fina scener och underhållande utflykter. Den magiska världen som Astrid skapade återspeglas här.

Det roliga är att varje lucka i kalendern består av något slags pysselredskap – pussel, pysselböcker, sagor, figurer, målarböcker och klistermärken. Barnet kan sen använda det för att måla, pyssla, pussla och leka!

Alla Astrid Lindgrens figurer har också kombinerats och kan dyka upp lite var som helst i luckorna. Vi hittar favoritkaraktärer som Emil, Pippi, Barnen i Bullerbyn, Lotta på Bråkmakargatan och Madicken. Otroligt fin, och framförallt en adventskalender som alla kan tycka om.

10. Adventskalender Harry Potter Deluxe

[affility query=”(Adventskalender OR Julkalender) AND Harry Potter AND Deluxe -Cloak -Wand -Film -Pop-Up -Halstørklæde”]

För dig med Harry Potter fan till barn kommer den här adventskalendern Harry Potter Deluxe bli till en fantastisk överraskning inför julen. Kalendern är både stor och bjuder på mängder av roliga överraskningar kopplade till Harry Potter och hans förtrollande trollkarlsvärld.

Här har man verkligen inte snålat med varken utformning eller presenter. Kalendern i sig är formad som ett stort torn med 4 våningar. Varje våning har ett visst antal luckor i form av utdragbara lådor med olika innehåll. De luckor som inte finns att hitta direkt dyker upp när de olika våningarna roteras. Så coolt!

Vi gillar verkligen att de har varierat innehållet och gömt såväl klistermärken, bilder och kort som mjukisar, pennor och andra underhållande prylar. Allt i Harry Potter tema, såklart.

11. Paketkalender med fickor

Gör det själv adventskalender med fickor

[affility query=”(paketkalender AND fickor)”]

Det här är en julkalender för barn för dig som vill göra en egen kalender med olika överraskningar och småpaket. Här får du alltså själva basen, det vill säga en strukturerad ”organizer” med 24 fickor. Den är både stadig, smart, generös och praktisk. Ovandelen kan hängas upp med hjälp av en trästång.

Att göra en egen julkalender för barn på detta sätt är både roligt, kreativt och personligt. Du kan anpassa innehållet precis efter det som du själv anser passar barnet. Den här kan också dekoreras på olika sätt, både med tusch, färg, stämplar, tyg och liknande.

Dessutom kan du variera innehållet från dag till dag, byta mellan olika teman eller bara köra på hej vilt. Så otroligt roligt och även användarvänligt då den kan anpassas efter tycke och smak. Den kan även återanvändas! Några tips på olika saker att lägga i din paketkalender är:

 • Chokladpengar eller andra små godisar i papper
 • Klistermärken och små pyssel
 • Suddgummi eller pennor
 • Roliga spel eller kortlekar
 • Biobiljetter
 • Hårsnoddar, klämmor och hårspännen
 • Lego eller andra små leksaker
 • Fina pynt (kanske julpynt?)
 • Söta små gosedjur eller dockor
 • Strumpor

Vad kostar en adventskalender?

Kostnad för en adventskalender för barn kan variera rätt mycket. Det finns adventskalender för barn som kostar runt 200-lappen, och så finns det kalendrar som kostar flera hundra kronor. Snittpriset skulle vi dock säga ligger på omkring 300-400kr för en julkalender för barn.

Priset varierar också beroende på vad kalendern innehåller, vilken ålder den är anpassad för, hur stor den är och hur hög kvalitén är.

Är innehållet lite enklare blir priset billigare, och är det lite mer komplicerat eller av högre kvalité blir priset högre. Gör du en egen adventskalender för ditt barn kan du själv bestämma priset.

Med andra ord finns det adventskalendrar för alla budgetar, önskemål och krav. Det viktigaste är inte att innehållet är dyrt eller av en viss kategori, utan det roliga är just överraskningarna och att det är tanken som räknas. Utgå från din budget för att hitta den variant som passar er bäst!

Vad innehåller en adventskalender?

Precis som att priset för en adventskalender för barn varierar väldigt så kan även innehållet variera. Det innebär alltså att du in princip kan utgå helt från dina barns intressen, deras ålder och din egen budget och ändå hitta en variant som passar perfekt.

Idag finns det adventskalendrar som innehåller allt från Lego, leksaker av ett visst tema och olika spel, till roliga experiment, pussel, söta små figurer och godis. Gillar ditt barn Harry Potter, Mumin, Pippi, Disney eller Pokemon (bland annat) finns det många passande alternativ. Med andra ord finns det alla möjligheter att hitta rätt.

Vill du själv bestämma vad ditt barns adventskalender ska innehålla är det väldigt roligt att sätta ihop en egen så kallad paketkalender. Det finns färdiga kalendrar att köpa, där du sen bara lägger i små paket i fickor eller luckor. Eller så kan du göra den helt själv och slå in ett paket för varje dag.

Då kan du variera innehållet helt, satsa på olika teman eller bara plocka vad som känns passande. Perfekt om du har svårt att hitta en redan färdig kalender som passar barnets ålder, intressen eller din egen budget. Det kan även vara bra om kalendern ska göras till barn i olika åldrar!

Var kommer adventskalendern ifrån?

Att ge en adventskalender till sitt barn (eller till sig själv) är något som allt fler har som tradition inför varje jul. Adventskalender för barn är både roligt, spännande och mysigt att göra tillsammans. Däremot har det inte alltid varit en självklarhet när det kommer till just julkalendrar, speciellt inte i den utsträckning som den finns i idag.

Var kommer egentligen adventskalendern ifrån? Faktum är att adventskalendern från början har sitt ursprung från Tyskland. I början på 1900-talet trycktes den absolut första adventskalendern, då i den lite enklare pappersupplagan med julmotiv. Däremot har man redan under mitten av 1800-talet sett liknande skapelser som det vi idag kallar för julkalender.

Det var dock inte förrän på 1920-talet som den välkända julkalendern med lucka, som idag kallas för ”radio- eller tv-kalender”, kom till. Motiven och bilderna föreställde då små hus, städer, julmarknader och religiösa budskap. Även kalendrar för vuxna fanns då.

Historsik adventskalender från omkring 1920
En historsik adventskalender från omkring 1920

Sen slog andra världskriget till och produktionen av adventskalender upphörde helt. Och det var egentligen inte förrän efter kriget, det vill säga omkring 1950, som genomslaget skedde. Adventskalendern blev då stort i USA vilket skapade ett riktigt uppsving.

Den svenska adventskalendern

Samtidigt hade den svenska kalendern fått allt fler intressenter. År 1934 hade den första svenska kalendern producerats av Aina Stenberg MasOlle, då med helt andra teman än de tyska; tomtar, snö och lantlig natur stod i fokus.

Läs också: Bästa barnböckerna 2020

Denna kallades för Barnens adventskalender och blev snabbt populär. Till och med så populär att Anna ansvarade helt för de svenska illustrationerna fram till 1964. Något som hade en negativ påverkan på dessa papperskalendrar var just uppkomsten av radio och TV.

Julkalender i radio och TV

Den första radiosända julkalendern i Sverige, tablån Adventskalendern, ägde rum år 1956. 1960 sändes den första adventskalendern i svartvit TV, vilken sen kom att sändas i färg (1969) och bytte namn till Julkalender (1971).

Däremot har utvecklingen med årlig radio- och tv-sändning, då med tillhörande papperskalendrar med luckor, tagit fart rejält bara de senaste åren. Nu är det självklart att Julkalendern sänds på minst ett sätt varje år och att det finns 24 luckor att öppna. Tänk så mycket som har skett sen den första adventskalendern trycktes i början av 1900-talets Tyskland!

Vad handlar årets julkalender 2020 om?

Som vi nyss var inne på så är det nu förtiden en självklarhet att det varje år ska sändas en julkalender med ett visst tema, samt med tillhörande papperskalender med 24 luckor. Och varje år är det lika spännande att få se vad årets Julkalender ska handla om! Så vilken är årets Julkalender år 2020?

Julkalendern år 2020 heter Mirakel och sänds som vanligt att SVT. Mirakel handlar om en tidsresa 100 år tillbaka i tiden, till år 1920. Tidsresan uppstår då två flickor, Mira och Rakel, byter kropp med varandra av misstag.

De två flickorna bor på samma herrgård och har samma rum, bara med skillnaden att Rakel lever på 1920-talet och Mira på 2020-talet. När ett svart hål skapas på vinden råkar Mira och Rakel sugas in i det, vilket då gör att de byter plats med varandra. Under Julkalenders gång får man se följa hur de försöker ta sig igenom den nya vardagen som de ställs inför. Roligt och spännande!

Kalle Larsson

Kalle Larsson

Kalle Larsson är en entusiastisk bokälskare med en stor passion för barnlitteratur. Med sin kärlek för böcker och berättande skapar han en magisk värld där barn kan drömma, fantisera och upptäcka nya äventyr.View Author posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *