Hoppa till innehåll
  • Guider

Vad är ISOFIX? Detta behöver du känna till 2024

Inlägget innehåller reklam via annonslänkar.

Att välja rätt barnstol är en viktig uppgift för föräldrar, eftersom det handlar om att ge sitt barn den bästa möjliga säkerheten i bilen. En barnstol som är säkert fästad i bilen är en viktig faktor för att barnet ska vara skyddat vid en eventuell krock.

Ett sätt att säkra barnstolen i bilen är genom att använda isofix-systemet. Isofix är en internationell standard som används för att fästa barnstolen direkt i bilen, utan att man behöver använda bilbältet. Isifix-systemet består av två fasta fästen i bilens baksäte, som är kopplade till bilens kaross, samt en motsvarande anslutning på barnstolen.

Isofix-systemet har blivit mycket populärt på senare år, och många barnstolar har idag isofix-fästen som standard. Detta gör det enkelt och säkert att fästa barnstolen i bilen, samtidigt som man minimerar risken för felaktig installation. Isofix-systemet är dessutom utformat så att det minimerar risken för att barnstolen ska lossna vid en krock, vilket är viktigt för att barnet ska vara så skyddat som möjligt.

I den här artikeln kommer jag att titta närmare på isofix-systemet och vad det innebär för föräldrar som vill välja en barnstol med isofix. Jag kommer att gå igenom olika isofix-kategorier och vad de betyder, samt ge tips på hur man kan välja en barnstol som är lämplig för din bil.

Vad är ISOFIX?

Isofix är en internationell standard som används för att säkra barnstolar i bilen. Isifix-systemet består av två fasta fästen i bilens baksäte, som är kopplade till bilens kaross, samt en motsvarande anslutning på barnstolen. Detta gör att barnstolen kan fästas direkt i bilen, utan att man behöver använda bilbältet.

Ett av syftena med isofix är att göra det enkelt och säkert att fästa barnstolen i bilen, samtidigt som man minskar risken för felaktig installation. Isofix-systemet är dessutom utformat så att det minimerar risken för att barnstolen ska lossna vid en krock, vilket är viktigt för att barnet ska vara så skyddat som möjligt.

Isofix-systemet finns tillgängligt i de flesta nyare bilmodeller, men det kan vara bra att kontrollera att bilen har isofix-fästen innan man köper en barnstol som är avsedd att användas med isofix. Detta går att göra genom att titta i bilens bruksanvisning eller genom att kontakta bilens tillverkare.

Det finns olika kategorier av isofix-system, med olika nivåer av säkerhet och stabilitet. Kategorierna är ISOFIX, ISOFIX Connect och ISOFIX Top Tether, med den sistnämnda kategorin som den mest avancerade och säkra. Olika barnstolar är avsedda för olika isofix-kategorier, så det är viktigt att man väljer en barnstol som är lämplig för sin bil.

Isofix-systemet har blivit mycket populärt på senare år, och många barnstolar har idag isofix-fästen som standard. För föräldrar som vill ge sitt barn den bästa möjliga säkerheten i bilen kan det vara värt att välja en barnstol med isofix-systemet, så att man kan fästa barnstolen så säkert som möjligt i bilen.

Hur vet jag om jag har ISOFIX i bilen?

Det finns flera sätt att kontrollera om man har ISOFIX i bilen:

  1. Titta i bruksanvisningen: Bruksanvisningen för bilen brukar innehålla information om vilka fästen som finns för barnstolar. Leta efter ordet ”ISOFIX” eller en symbol som ser ut som två pilar som pekar mot varandra.
  2. Kontakta bilens tillverkare: Om du inte hittar informationen i bruksanvisningen kan du kontakta bilens tillverkare och fråga om bilen har ISOFIX-fästen.
  3. Titta i bilen: Många bilmodeller har ISOFIX-fästen som är synliga från utsidan av bilen. Du kan se dem som två fasta fästen i baksätet, oftast placerade vid sidorna av sätet.
  4. Fråga en verkstad: Om du är osäker på om bilen har ISOFIX-fästen kan du ta kontakt med en verkstad och be dem kontrollera det åt dig.

Det är viktigt att kontrollera om bilen har ISOFIX-fästen innan man köper en barnstol som är avsedd att användas med ISOFIX, eftersom olika barnstolar är avsedda för olika isofix-kategorier. Kontrollera alltid att barnstolen är lämplig för din bil, så att du kan fästa den så säkert som möjligt.

ISOFIX är ett säkrare alternativ

ISOFIX är en stor förbättring jämfört med alternativet, vilket innebär att använda bilens säkerhetsbälten för att spänna fast bilbarnstolen. Det tar inte bara längre tid, det är också svårt att se om det har installerats korrekt. Faktum är att bilbarnstolstillverkaren Britax som var med och utvecklade ISOFIX-systemet, uppskattar att färre än en tredjedel av barnsätena monterade med säkerhetsbälte är korrekt installerade.

Enklare att montera korrekt

Den största säkerhetsfördelen vid användning av ett ISOFIX-säte är att det är mycket mer sannolikt att sätet blir rätt monterat. Britax egna undersökning fann att endast 30 procent av bilbarnstolar som fästs med säkerhetsbälte monterades korrekt. Jämfört med 96 procent av dem som använder ISOFIX-systemet.

Det är inte förvånande, eftersom säkerhetsbältesmonterade säten kan ta flera minuter att montera och spänna fast på ett korrekt sätt. Vissa kräver mycket ansträngning för att spänna säkerhetsbältet rätt och i vissa fall behövs även extra bälten som ska spännas fast i sätet framför.

Både ISOFIX och bältesmonterade barnstolar är lika säkra så länge de är korrekt monterade. Bägge typer av barnstolar uppfyller Europeiska säkerhetsstandarder.

ISOFIX-systemet klickar du däremot på plats inom några sekunder och de flesta säten har gröna och röda indikatorer för att tydligt visa när ett säte är, eller inte är, säkert på plats.

Så här fungerar ISOFIX

Den viktigaste delen av ISOFIX-systemet är de två u-formade metallöglor som är fastsatta i bilens stomme. Dessa kan hittas i glipan mellan bilstolens rygg- och sittdyna och är som standard 28cm i från varandra. Ibland ligger öglorna synligt, precis bakom glipan mellan rygg- och sittdyna men många biltillverkare täcker fästena med ett plastlock som kan antingen öppnas eller helt tas bort.

Vad är ISOFIX? - ISOFIX med lucka
På bilden syns ISOFIX fästen i baksätet som är täckta med en lucka som går att öppna.

ISOFIX barnstolar krokas helt enkelt fast i öglorna med de u-formade fästena på barnstolen. Öglorna ser till att barnstolen sitter ordentligt på plats och minskar problematiken med felmonterade barnstolar.

Tänk på att alla bilbarnstolar passar inte alla bilar: vissa skrymmande modeller passar till exempel inte i små bilar så det är alltid värt att kontrollera att sätet och bilen är kompatibla där det är möjligt. Bilbarnstolstillverkarna brukar ha listor på sina hemsidor med kompatibla bilar. Nedan hittar du länkar till några av dessa:

Vissa stolar kräver en extra fästpunkt

Vissa bilbarnstolar kräver även extra stöd och använder sig oftast av en fästpunkt eller ett stödben.

Den extra fästpunkten finns oftast bakom nackstödet i baksätet men kan även finnas på baksidan av ryggstödet eller på bilens golv. På de stolar som använder den övre fästpunkten har barstolen en kraftig rem som löper bakom bilstolen och krokas fast i den ena fästpunkten.

ISOFIX fästpunkter på baksidan av ryggstöd
På många bilmodeller av SUV- eller kombivarianter sitter de extra fästpunkterna på baksidan av ryggstöden.

Andra stolar använder sig av ett stödben

Bilbarnstolar som använder stödben som extra fästpunkt har ett flexibelt ben som sträcker sig från barnstolens botten ner till fordonets golv.

Stödbenet förhindrar att barnstolen tippar eller åker framåt vid en eventuell krock och är vanligtvis enklare att montera än en övre fästpunkt. De flesta barnstolar med stödben har röda och gröna indikatorer som visar dig om stödbenet är korrekt eller felaktigt installerat.

Tänk dock på att barnstolar som använder ett stödben inte kan placeras över golvfack eller golvlagringsutrymmen. Kraften i en krock kan knäcka locket och få barnstolen att tippa över. Se därför till att din bil passar en barnstol med stödben innan du köper en.

Stödben på ett ISOFIX säte

ISOFIX-platser för spädbarn och småbarn består ofta av två delar: sätet och en bas. Basen klickar in i bilens ISOFIX-fästen, och sätet är sedan fixerat till basen – vanligtvis med klickfästen i basen. Detta system gör det lättare att ta bort hela sätet, när du till exempel inte vill väcka en sovande bebis.

Alla nya bilar har ISOFIX

De flesta bilar som sålts efter 2006 har ISOFIX-öglor monterade, även om det inte var förrän 2014 det blev reglerat att alla nya bilar som säljs i Europa måste vara utrustade med två uppsättningar ISOFIX-fästen.

Tvåsitsbilar är undantagna denna regel.

ISOFIX är lagstadgat

Alla nya bilar som säljs i Europa sedan 2014 måste enligt lag ha minst två uppsättningar ISOFIX-poäng, under förutsättning att de har mer än två sittplatser. Systemet har dock monterats på de allra flesta nya bilar sedan 2006.

Vissa bilar har mer än två uppsättningar fästen, i vissa fall sex stycken. Dessa kan alla vara monterade i rad längs baksätet. Om så är fallet, och du vill använda alla tre, kan du upptäcka att endast väldigt smala bilbarnstolar passar.

Kan man eftermontera ISOFIX-fästen?

I vissa fall kan det vara möjligt att eftermontera ISOFIX-fästen i bilen, men det kan variera från bilmodell till bilmodell. En del bilmodeller har förutbestämda punkter för ISOFIX-fästen, medan andra inte har det.

Om bilen inte har förutbestämda punkter för ISOFIX-fästen kan det i vissa fall vara möjligt att eftermontera fästen genom att göra hål i bilens baksäte och skruva fast fästena. Det är dock viktigt att kontrollera med bilens tillverkare eller en verkstad om det är möjligt att eftermontera ISOFIX-fästen, eftersom det kan finnas tekniska hinder eller säkerhetsrisker som gör att det inte är lämpligt att göra det.

Det är också viktigt att notera att det kan finnas olika lagar och föreskrifter som reglerar om man får eftermontera ISOFIX-fästen i bilen. Kontrollera med Transportstyrelsen eller liknande myndighet för att se om det finns några restriktioner på detta.

Om du är osäker på om det är möjligt att eftermontera ISOFIX-fästen i din bil rekommenderar jag starkt att du kontaktar bilens tillverkare, återförsäljare eller en auktoriserad bilverkstad för att få råd och vägledning.

Hur vet jag om min bil har ISOFIX-fästen?

Det bästa sättet att vara säker är att kontrollera bilens rygg och framsäten själv. Många bilar indikerar nu förekomsten av ISOFIX-fästen med en liten rund ikon.

Om du inte har dessa ikoner på baksätet betyder det inte nödvändigtvis att du inte har ISOFIX-fästen.

För att manuellt kontrollera, för din hand i skarven mellan ryggstödet och sätet och känn efter om du hittar u-formade öglor. Det bör finnas två av dessa u-formade fästen med ca. 30 cm mellanrum där en bilbarnstol kan installeras.

Exempel på ISOFIX fästen i baksätet på en bil
Exempel på var ISOFIX öglorna finns i baksätet på en vanlig bil.

En annan metod för att ta reda på om din bil är ISOFIX-kompatibel är att läsa i bilens handbok eller kontrollera bilbarnstolstillverkarens hemsida och deras kompatibilitetslista.

ISOFIX i framsätet?

I de flesta bilmodeller går att det att ha ISOFIX i framsätet också. Dock är detta oftast ett tillval till bilen och inget som brukar ingå som standard. Volvo till exempel går att eftermontera ISOFIX till framsätet. Så även om du köper en begagnad bil går det i de flesta fall att få detta eftermonterat.

Framsätet är lika säkert som baksätet

Framsätet på en bil kallas ibland för självmordsstol, dödsfälla och barnmördare av föräldrar på olika internetforum. Vi i Sverige, som är allmänt erkända att vara 30 år före andra länder vad gäller barnsäkerhet i fordon. Vi använder barnstol i framsätet i större utsträckning än vad man gör i andra länder.

Stäng av krockkudden!

Ett barn är lika säkert i framsätet som i baksätet – så länge krockkudden är avstängd.  I verkligheten är ett barn troligtvis ännu säkrare i framsätet än i baksätet när man överväger alla andra faktorer.

Framsätet är en utmärkt plats för ett barn så länge krockkudden är avstängd med nyckel eller brytare. Men kan du lita på avstängning med nyckel eller brytare?  Absolut!  Några av de finaste och mest säkerhetsmedvetna bilmärkena i världen använder denna lösning och har gjort det säkert i många år.

Det är viktigt att stänga av airbag på passagerarsätet om man har en bilbarnstol monterad där
Airbag på passagerarsidan går oftast att stänga av med en nyckel eller brytare. Kontrollera din bils handbok hur du gör.

Forskning har visat för länge sedan att framsätet är en utmärkt plats för ett barn. Säkerhetsmedvetna varumärken som Volvo uppger också väldigt tydligt att framsätet är lika säkert som baksätet för bilstolar.

ISOFIX är ett krav

Bilbarnstolstillverkare är för närvarande inte skyldiga att inkludera ISOFIX fästen på sina barnstolar. Det finns många barnstolar på marknaden som endast är anpassade att användas med bilens säkerhetsbälten. Båda typerna av säten är lika säkra, så länge de är korrekt installerade, och måste klara officiella säkerhetstester.

Ny lagstiftning, som för närvarande ligger för granskning, kommer så småningom att förbjuda försäljning av nya barnstolar utan ISOFIX. Denna förordning som kallas för i-Size kommer att kräva striktare krocktester och ISOFIX fästen. Du kan redan hitta i-Size barnstolar i butik och dessa kommer snart att bli den enda typen av barnstolar som du kan köpa.

Europeiska tillsynsmyndigheter har sagt att bilbältesmonterade barnstolar kommer att förbli lagliga att använda även efter att de har förbjudits från försäljning.

Vad betyder ISOFIX?

ISOFIX namnet är en kombination av två delar. De tre första bokstäverna kommer från det organ som reglerar standarden: Internationella standardiseringsorganisationen. Den andra kommer från själva systemet, som ”fixar” barnstolar på plats.


Källor

Vi använder endast högkvalitativa källor, inklusive granskade studier, för att stödja faktan i våra artiklar.


Kalle Larsson

Kalle Larsson

Kalle Larsson är en entusiastisk bokälskare med en stor passion för barnlitteratur. Med sin kärlek för böcker och berättande skapar han en magisk värld där barn kan drömma, fantisera och upptäcka nya äventyr.View Author posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *