• Guider

VAD ÄR ISOFIX? DETTA BEHÖVER DU KÄNNA TILL 2020

Vad är ISOFIX

Det finns ingen mer värdefull last än ett litet barn. Om du någonsin har försökt att installera en bilbarnstol så vet du hur svårt det kan vara. Jag har själv varje gång tänkt om stolen är rätt monterad och säker att använda. Det är här ISOFIX kommer in i bilden.

ISOFIX-systemet är det enklaste och säkraste sättet att installera en barnstol och transportera ditt barn i din bil. Det används internationellt av fordons- och bilbarnstolstillverkare och är ett säkrare alternativ än säkerhetsbältet för att fästa en bilbarnstol i ett fordon. ISOFIX-fästet består av metallöglor som är fastsatta i bilens stomme där kompatibla bilbarnstolar krokas fast.

Denna montering av bilbarnstol garanterar en säker fastsättning inom några sekunder och har vanligtvis ett tydligt sätt att kontrollera att din bilbarnstol är korrekt installerad.

INNEHÅLL

ISOFIX är ett säkrare alternativ

ISOFIX är en stor förbättring jämfört med alternativet, vilket innebär att använda bilens säkerhetsbälten för att spänna fast bilbarnstolen. Det tar inte bara längre tid, det är också svårt att se om det har installerats korrekt. Faktum är att bilbarnstolstillverkaren Britax som var med och utvecklade ISOFIX-systemet, uppskattar att färre än en tredjedel av barnsätena monterade med säkerhetsbälte är korrekt installerade.

Enklare att montera korrekt

Den största säkerhetsfördelen vid användning av ett ISOFIX-säte är att det är mycket mer sannolikt att sätet blir rätt monterat. Britax egna undersökning fann att endast 30 procent av bilbarnstolar som fästs med säkerhetsbälte monterades korrekt. Jämfört med 96 procent av dem som använder ISOFIX-systemet.

Det är inte förvånande, eftersom säkerhetsbältesmonterade säten kan ta flera minuter att montera och spänna fast på ett korrekt sätt. Vissa kräver mycket ansträngning för att spänna säkerhetsbältet rätt och i vissa fall behövs även extra bälten som ska spännas fast i sätet framför.

Både ISOFIX och bältesmonterade barnstolar är lika säkra så länge de är korrekt monterade. Bägge typer av barnstolar uppfyller Europeiska säkerhetsstandarder.

ISOFIX-systemet klickar du däremot på plats inom några sekunder och de flesta säten har gröna och röda indikatorer för att tydligt visa när ett säte är, eller inte är, säkert på plats.

Så här fungerar ISOFIX

Den viktigaste delen av ISOFIX-systemet är de två u-formade metallöglor som är fastsatta i bilens stomme. Dessa kan hittas i glipan mellan bilstolens rygg- och sittdyna och är som standard 28cm i från varandra. Ibland ligger öglorna synligt, precis bakom glipan mellan rygg- och sittdyna men många biltillverkare täcker fästena med ett plastlock som kan antingen öppnas eller helt tas bort.

Vad är ISOFIX? - ISOFIX med lucka
På bilden syns ISOFIX fästen i baksätet som är täckta med en lucka som går att öppna.

ISOFIX barnstolar krokas helt enkelt fast i öglorna med de u-formade fästena på barnstolen. Öglorna ser till att barnstolen sitter ordentligt på plats och minskar problematiken med felmonterade barnstolar.

Tänk på att alla bilbarnstolar passar inte alla bilar: vissa skrymmande modeller passar till exempel inte i små bilar så det är alltid värt att kontrollera att sätet och bilen är kompatibla där det är möjligt. Bilbarnstolstillverkarna brukar ha listor på sina hemsidor med kompatibla bilar. Nedan hittar du länkar till några av dessa:

Vissa stolar kräver en extra fästpunkt

Vissa bilbarnstolar kräver även extra stöd och använder sig oftast av en fästpunkt eller ett stödben.

Den extra fästpunkten finns oftast bakom nackstödet i baksätet men kan även finnas på baksidan av ryggstödet eller på bilens golv. På de stolar som använder den övre fästpunkten har barstolen en kraftig rem som löper bakom bilstolen och krokas fast i den ena fästpunkten.

ISOFIX fästpunkter på baksidan av ryggstöd
På många bilmodeller av SUV- eller kombivarianter sitter de extra fästpunkterna på baksidan av ryggstöden.

Andra stolar använder sig av ett stödben

Bilbarnstolar som använder stödben som extra fästpunkt har ett flexibelt ben som sträcker sig från barnstolens botten ner till fordonets golv.

Stödbenet förhindrar att barnstolen tippar eller åker framåt vid en eventuell krock och är vanligtvis enklare att montera än en övre fästpunkt. De flesta barnstolar med stödben har röda och gröna indikatorer som visar dig om stödbenet är korrekt eller felaktigt installerat.

Tänk dock på att barnstolar som använder ett stödben inte kan placeras över golvfack eller golvlagringsutrymmen. Kraften i en krock kan knäcka locket och få barnstolen att tippa över. Se därför till att din bil passar en barnstol med stödben innan du köper en.

Stödben på ett ISOFIX säte

ISOFIX-platser för spädbarn och småbarn består ofta av två delar: sätet och en bas. Basen klickar in i bilens ISOFIX-fästen, och sätet är sedan fixerat till basen – vanligtvis med klickfästen i basen. Detta system gör det lättare att ta bort hela sätet, när du till exempel inte vill väcka en sovande bebis.

Alla nya bilar har ISOFIX

De flesta bilar som sålts efter 2006 har ISOFIX-öglor monterade, även om det inte var förrän 2014 det blev reglerat att alla nya bilar som säljs i Europa måste vara utrustade med två uppsättningar ISOFIX-fästen.

Tvåsitsbilar är undantagna denna regel.

ISOFIX är lagstadgat

Alla nya bilar som säljs i Europa sedan 2014 måste enligt lag ha minst två uppsättningar ISOFIX-poäng, under förutsättning att de har mer än två sittplatser. Systemet har dock monterats på de allra flesta nya bilar sedan 2006.

Vissa bilar har mer än två uppsättningar fästen, i vissa fall sex stycken. Dessa kan alla vara monterade i rad längs baksätet. Om så är fallet, och du vill använda alla tre, kan du upptäcka att endast väldigt smala bilbarnstolar passar.

Var försiktig med eftermontering

I vissa fall kan verkstäder eftermontera ISOFIX fästen på äldre bilar som inte hade dem monterade från fabrik. Med tanke på hur viktigt detta är för ditt och din barns säkerhet, rekommenderar jag starkt att detta endast görs av en auktoriserad bilverkstad.

Hur vet jag om min bil har ISOFIX-fästen?

Det bästa sättet att vara säker är att kontrollera bilens rygg och framsäten själv. Många bilar indikerar nu förekomsten av ISOFIX-fästen med en liten rund ikon.

Om du inte har dessa ikoner på baksätet betyder det inte nödvändigtvis att du inte har ISOFIX-fästen.

För att manuellt kontrollera, för din hand i skarven mellan ryggstödet och sätet och känn efter om du hittar u-formade öglor. Det bör finnas två av dessa u-formade fästen med ca. 30 cm mellanrum där en bilbarnstol kan installeras.

Exempel på ISOFIX fästen i baksätet på en bil
Exempel på var ISOFIX öglorna finns i baksätet på en vanlig bil.

En annan metod för att ta reda på om din bil är ISOFIX-kompatibel är att läsa i bilens handbok eller kontrollera bilbarnstolstillverkarens hemsida och deras kompatibilitetslista.

ISOFIX går även att ha i framsätet

I de flesta bilmodeller går att det att ha ISOFIX i framsätet också. Dock är detta oftast ett tillval till bilen och inget som brukar ingå som standard. Volvo till exempel går att eftermontera ISOFIX till framsätet. Så även om du köper en begagnad bil går det i de flesta fall att få detta eftermonterat.

Framsätet är lika säkert som baksätet

Framsätet på en bil kallas ibland för självmordsstol, dödsfälla och barnmördare av föräldrar på olika internetforum. Vi i Sverige, som är allmänt erkända att vara 30 år före andra länder vad gäller barnsäkerhet i fordon. Vi använder barnstol i framsätet i större utsträckning än vad man gör i andra länder.

Stäng av krockkudden!

Ett barn är lika säkert i framsätet som i baksätet – så länge krockkudden är avstängd.  I verkligheten är ett barn troligtvis ännu säkrare i framsätet än i baksätet när man överväger alla andra faktorer.

Framsätet är en utmärkt plats för ett barn så länge krockkudden är avstängd med nyckel eller brytare. Men kan du lita på avstängning med nyckel eller brytare?  Absolut!  Några av de finaste och mest säkerhetsmedvetna bilmärkena i världen använder denna lösning och har gjort det säkert i många år.

Det är viktigt att stänga av airbag på passagerarsätet om man har en bilbarnstol monterad där
Airbag på passagerarsidan går oftast att stänga av med en nyckel eller brytare. Kontrollera din bils handbok hur du gör.

Forskning har visat för länge sedan att framsätet är en utmärkt plats för ett barn. Säkerhetsmedvetna varumärken som Volvo uppger också väldigt tydligt att framsätet är lika säkert som baksätet för bilstolar.

ISOFIX är ett krav

Bilbarnstolstillverkare är för närvarande inte skyldiga att inkludera ISOFIX fästen på sina barnstolar. Det finns många barnstolar på marknaden som endast är anpassade att användas med bilens säkerhetsbälten. Båda typerna av säten är lika säkra, så länge de är korrekt installerade, och måste klara officiella säkerhetstester.

Ny lagstiftning, som för närvarande ligger för granskning, kommer så småningom att förbjuda försäljning av nya barnstolar utan ISOFIX. Denna förordning som kallas för i-Size kommer att kräva striktare krocktester och ISOFIX fästen. Du kan redan hitta i-Size barnstolar i butik och dessa kommer snart att bli den enda typen av barnstolar som du kan köpa.

Europeiska tillsynsmyndigheter har sagt att bilbältesmonterade barnstolar kommer att förbli lagliga att använda även efter att de har förbjudits från försäljning.

Vad betyder ISOFIX?

ISOFIX namnet är en kombination av två delar. De tre första bokstäverna kommer från det organ som reglerar standarden: Internationella standardiseringsorganisationen. Den andra kommer från själva systemet, som ”fixar” barnstolar på plats.


Källor

Vi använder endast högkvalitativa källor, inklusive granskade studier, för att stödja faktan i våra artiklar.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *